Fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, condamnat definitiv la 3 ani și 10 luni de închisoare pentru trafic de influență, spălare de bani și fals în înscrisuri, s-a predat joi, 5 februarie, autorităților italiene la Bari, localitate în care a fost prinsă și Alina Bica, fosta șefă a DIICOT care nici până acum n-a fost trimisă în țară, în ciuda faptului că are de ispășit o condamnare definitivă.
Foarte important este motivul pentru care Daniel Dragomir a ales să se predea acum. Conform g4media, Parlamentul de la Roma a adoptat o modificare legislativă care elimină posibilitatea ca instanțele să refuze predarea unor condamnați fugari pe motiv că sunt cetățeni italieni sau rezidenți în Italia. Ceea ce trebuie subliniat este că modificarea legislativă menționată anterior nu a intrat încă în vigoare, iar pe cale de consecință Daniel Dragomir e disperat în prezent să beneficieze, pe ultima sută de metri, de vechiul cadru legislativ care a reprezentat tertipul unor infractori fugari precum Săvulescu de a scăpa, în Italia, de condamnarea definitivă primită în România.
Vechiul cadru legislativ, încă în vigoare, permite instanțelor de apel să refuze predarea în alte state europene a unor persoane condamnate dacă acestea sunt cetățeni italieni sau rezidenți în Italia. Dragomir și-a construit din timp resorturile pentru a profita de legislația de care a beneficiat și infractorul Săvulescu. Potrivit surselor g4media, Dragomir și-ar fi stabilit rezidența în Italia și, mai mult decât atât, a dezvoltat și o afacere în domeniul IT. Curtea de Apel din Napoli îl scăpase pe Dragoș Săvulescu de condamnarea la închisoare cu executare, menționând că s-a integrat social în Italia, verdict la care visează și Daniel Dragomir.
În vara anului trecut, fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, a fost condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare pentru că ar fi vândut informații din interiorul SRI omului de afaceri libanez Ramid Ghaziri pentru aproape jumătate de milion de euro. Ghaziri nu a fost găsit de polițiști și a fost dat în urmărire europeană. Acesta s-ar afla în Liban.
Ana Birchall, care din postura de ministru al Justiției a reușit repatrierea infractorului Mazăre, a amintit joi, 5 februarie, că acordul de recunoaștere a libanezului Ghaziri, pe care l-a obținut în cadrul comisiilor rogatorii, a cântărit foarte mult în cazul condamnării lui Dragomir. Totodată, Birchall avertiza ieri că predarea lui Dragomir din proprie inițiativă e suspectă, infractorul urmând rețeta a cărui artizan este Săvulescu.
"Îmi pare rău să spun, dar am avut dreptate când am tot scris că e fugit în zona Bari, Italia! Sper să fie adus urgent acasă sa își execute pedeapsa cu închisoarea și să nu scape și el folosind "rețeta" deja practicată de alții clamând că este victimă și prigonit politic!
Îmi aduc aminte cât de virulent ataca Justiția, instituțiile statului român, cât de furibund mă ataca pe mine personal pentru că în timpul mandatului meu de ministru al justiției, împreună cu colegele și colegii de la MJ, mi-am făcut treaba, îndeplinind toate procedurile legale, care au cântărit greu și în acest dosar. Hai cu toți fugarii acasă că prea râd în nas românilor cinstiți!
P.S. "Predarea" asta din proprie inițiativă mi se pare puțin suspectă, dar sper să mă înșel eu și, așa cum am scris mai sus, domnul Dragomir să NU beneficieze de "rețeta" patentată de Săvulescu și să ne trezim că instanțele italiene îi vor da "cu suspendare" și asa îl vor face scăpat, nu?", a scris Birchall pe Facebook.
În contextul fugii lui Dragomir din țară, Birchall declara pe 28 iunie 2020, la Realitatea PLUS, că acesta și-a pregătit minuțios fuga.
"La nivel personal, cred că și-a pregătit minuțios fuga, ca și alți fugari. Îmi aduc aminte cât de virulent ataca Justiția, instituțiile statului român, cât de furibund mă ataca pe mine personal pentru că noi ne-am făcut treaba îndeplinind toate procedurile, care au cântărit greu și în acest dosar.
De câțiva ani de zile, avem si aceste atacuri asupra instituțiilor de forță din România. Eu stau să mă gândesc acum cu cât tupeu făcea pe moralistul la televizior și ataca pe oricine avea curajul să spună adevărul", a precizat Birchall.
De asemenea, Birchall a atras atenția că Stelian Ion a participat la finalul lunii ianuarie la o reuniune a miniștrilor europeni de Justiție, dar a omis punerea în discuție a uneia dintre temele-cheie în ceea ce privește stoparea fenomenului infractorilor-fugari.
"Mi-ar fi plăcut să văd discuții (cu atât mai mult cu cât a fost o reuniune informală deci formatul întâlnirii permitea) și despre îmbunătățirea eficienței aplicării mandatului european de arestare (tema pe care eu am ridicat-o la întâlnirea JAI din iunie 2019), o tema de maximă importanță, în special pentru România, având în vedere că începem deja să ne confruntăm cu un fenomen: majoritatea celor condamnați, în special pentru acte de corupție dar nu numai, fug din țară și mai și rad în nas statului român din vilele de lux din țările calde!
Poate totuși, la următoarea reuniune, ministrul român ridică această tema de maximă importantă pentru țară noastră. Discuții pe această tema trebuiesc purtate bilateral și cu reprezentanții Comisiei și Consiliului! În paralel, acasă, trebuie luate urgent măsurile care se impun, inclusiv modificări legislative, în ceea ce privește, de exemplu, de ce și în ce condiții sunt ridicate, cu destul de multă ușurință, măsurile controlul judiciar, interdicția de a părăsi țara, consemn la frontieră etc. Este inadmisibil ca majoritatea celor condamnați să își ia tălpășița din țară și ulterior să râdă în nas românilor cinstiți huzurind cel mai probabil pe banii furați statului român", a zis Birchall.