Serghei Maksimișin, unul dintre medicii ruși care l-au îngrijit, la Omsk, pe opozantul rus Alexei Navalnîi imediat după otrăvirea din august 2020, a murit subit joi, a anunțat spitalul într-un comunicat, fără a specifica și posibile cauze ale decesului acestuia. Maksimișin avea 55 de ani, era doctor în ştiinţe medicale și şef-adjunct al secţiei de anestezie şi terapie intensivă a Spitalului de urgenţă nr. 1 din Omsk.
Navalnîi a fost internat inițial în spitalul din Omsk pe 20 august, după ce i s-a făcut rău și a devenit letargic în timpul unui zbor Siberia către Moscova. Avionul a aterizat de urgenta în Omsk. Opozantului rus i-a fost indusă, medical, coma, la internare iar după multiple intervenții externe, inclusiv pe linie diplomatică, el a fost scos din Rusia și dus în capitala Germaniei, unde a petrecut cinci luni pentru a se recupera după otrăvire.
Doctorii din Omsk, inclusiv medicul-şef al Spitalului de Urgenţă nr. 1 şi medicul-şef toxicolog, au insistat că nu au fost depistate niciun fel de substanţe otrăvitoare în corpul lui Navalnîi cât timp acesta s-a aflat în grija lor. Ei au indicat ca posibil diagnostic „o tulburare de natură metabolică”.
Leonid Volkov, șeful de cabinet al lui Navalnîi, a confirmat că Maximișin a fost însărcinat cu tratarea liderului opoziției. „Serghei Maximișin conducea departamentul care l-a tratat pe Alexey Navalnîi, fiind responsabil cu tratamentul său – în special de decizia privind coma indusă medical”, a declarat Volkov pentru CNN. „Sistemul de îngrijire a sănătății din Rusia este foarte slab si nu este neobișnuit ca medicii de vârsta lui să moară brusc. Mă îndoiesc că vor exista investigații în legătură cu moartea sa", a continuat Volkov.
Șeful lui Maksimișin, Aleksandr Murahovski, medicul şef al spitalului din Omsk, a fost promovat ministru regional al sănătăţii în luna noiembrie 2020. Murahovski a fost, la momentul spitalizării lui Navalnîi la Omsk, printre medicii cei mai vocali care au dat asigurări că nu au găsit nicio urmă de otravă în organismul acestuia, opunându-se categoric transferului la Berlin. Într-un comunicat, guvernul din regiunea Omsk transmitea, în noiembrie, că Murahovski, în vârstă de 49 de ani, "a trecut prin toate treptele profesionale, cunoaşte şi înţelege ca medic şi ca director toate procesele care au loc în serviciile de sănătate".
Navalnîi, revenit recent în Rusia, arestat chiar la sosirea pe aeroport, în Moscova, și condamnat, zilele trecute, la aproape trei ani de închisoare (detalii AICI), acuză că a fost otrăvit cu ajutorul serviciilor de securitate ruse, la comanda președintelui Vladimir Putin. O anchetă CNN-Bellingcat din decembrie concluzionează că Serviciul rus de securitate (FSB) ar fi fost implicat în otrăvirea lui Navalnîi.