A murit „subit” medicul rus care l-a tratat pe Alexei Navalnîi imediat după otrăvire. Superiorul acestuia, care a negat categoric otrăvirea și s-a opus transferului în Germania, a fost avansat ministru


A murit „subit” medicul rus care l-a tratat pe Alexei Navalnîi imediat după otrăvire. Superiorul acestuia, care a negat categoric otrăvirea și s-a opus transferului în Germania, a fost avansat ministru

Serghei Maksimișin, unul dintre medicii ruși care l-au îngrijit, la Omsk, pe opozantul rus Alexei Navalnîi imediat după otrăvirea din august 2020, a murit subit joi, a anunțat spitalul într-un comunicat, fără a specifica și posibile cauze ale decesului acestuia. Maksimișin avea 55 de ani, era doctor în ştiinţe medicale și şef-adjunct al secţiei de anestezie şi terapie intensivă a Spitalului de urgenţă nr. 1 din Omsk. 

Navalnîi a fost internat inițial în spitalul din Omsk pe 20 august, după ce i s-a făcut rău și a devenit letargic în timpul unui zbor Siberia către Moscova. Avionul a aterizat de urgenta în Omsk. Opozantului rus i-a fost indusă, medical, coma, la internare iar după multiple intervenții externe, inclusiv pe linie diplomatică, el a fost scos din Rusia și dus în capitala Germaniei, unde a petrecut cinci luni pentru a se recupera după otrăvire.  

Doctorii din Omsk, inclusiv medicul-şef al Spitalului de Urgenţă nr. 1 şi medicul-şef toxicolog, au insistat că nu au fost depistate niciun fel de substanţe otrăvitoare în corpul lui Navalnîi cât timp acesta s-a aflat în grija lor. Ei au indicat ca posibil diagnostico tulburare de natură metabolică”. 

Leonid Volkov, șeful de cabinet al lui Navalnîi, a confirmat că Maximișin a fost însărcinat cu tratarea liderului opoziției. „Serghei Maximișin conducea departamentul care l-a tratat pe Alexey Navalnîi, fiind responsabil cu tratamentul său – în special de decizia privind coma indusă medical”, a declarat Volkov pentru CNN. „Sistemul de îngrijire a sănătății din Rusia este foarte slab si nu este neobișnuit ca medicii de vârsta lui să moară brusc. Mă îndoiesc că vor exista investigații în legătură cu moartea sa", a continuat Volkov. 

Șeful lui Maksimișin, Aleksandr Murahovski, medicul şef al spitalului din Omsk, a fost promovat ministru regional al sănătăţii în luna noiembrie 2020. Murahovski a fost, la momentul spitalizării lui Navalnîi la Omsk, printre medicii cei mai vocali care au dat asigurări că nu au găsit nicio urmă de otravă în organismul acestuia, opunându-se categoric transferului la Berlin. Într-un comunicat, guvernul din regiunea Omsk transmitea, în noiembrie, că Murahovski, în vârstă de 49 de ani, "a trecut prin toate treptele profesionale, cunoaşte şi înţelege ca medic şi ca director toate procesele care au loc în serviciile de sănătate". 

Navalnîi, revenit recent în Rusia, arestat chiar la sosirea pe aeroport, în Moscova, și condamnat, zilele trecute, la aproape trei ani de închisoare (detalii AICI), acuză că a fost otrăvit cu ajutorul serviciilor de securitate ruse, la comanda președintelui Vladimir Putin. O anchetă CNN-Bellingcat din decembrie concluzionează că Serviciul rus de securitate (FSB) ar fi fost implicat în otrăvirea lui Navalnîi. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.