Socialistul Borell, luat în vizor de Siegfried Mureșan: "S-a făcut remarcat prin poziții slabe!". Eurodeputatul liberal cere sancțiuni dure față de regimul Putin după condamnarea lui Navalny


Socialistul Borell, luat în vizor de Siegfried Mureșan: "S-a făcut remarcat prin poziții slabe!". Eurodeputatul liberal cere sancțiuni dure față de regimul Putin după condamnarea lui Navalny

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, va efectua joi o vizită la Moscova. Vizita se va desfășura în contextul în care un tribunal din Moscova l-a condamnat marţi pe Alexei Navalny la aproape trei ani de închisoare, atrăgând reacții critice dure din partea Occidentului, în condițiile în care alte aproximativ 1.400 de persoane au fost arestate în cursul zilei la mai multe manifestaţii de susținere a opozantului lui Vladimir Putin.  

VEDEȚI ȘI: VIDEO. Condamnarea lui Navalnîi provoacă indignare în Occident. În Rusia continuă protestele și arestările. Zeci de manifestanți au fost bătuți, iar peste 1400 au fost aruncați după gratii într-o singură zi

În acest context, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a atras atenția miercuri că socialistul Borell s-a făcut remarcat de-a lungul timpului prin poziții lipsite de fermitate față de regimurile nedemocratice. Mureșan a precizat că mesajul UE transmis mâine regimului Putin trebuie să fie unul fără echivoc: "eliberează protestatarii pașnici și se comportă ca un regim democratic sau înăsprim sancțiunile față de Federația Rusă".

Redăm comunicatul eurodeputatului PPE:

"Uniunea Europeană trebuie să fie unită în a sancționa situația din Federația Rusă. Înaltul Reprezentant al UE trebuie să obțină eliberarea opozanților arestați pe nedrept  

În Federația Rusă se întâmplă lucruri grave. Protestatari pașnici sunt arestați pe nedrept de poliție, iar liderul opoziției, Aleksei Navanîi, a fost condamnat la închisoare în mod abuziv, fără a avea parte de un proces echitabil.  

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, va efectua mâine o vizită la Moscova.  

Rolul Înaltului Reprezentant este să apere și să promoveze valorile europene, precum respectarea drepturilor omului, domnia legii și statul de drept. Ceea ce se întâmplă acum în Rusia înseamnă încălcarea tuturor acestor valori prin arestarea pe nedrept a protestatarilor și  condamnarea abuzivă la închisoare a liderului opoziției.  

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene este un politician socialist spaniol care s-a făcut remarcat în trecut prin poziții slabe față de regimuri autoritare. Vă spun foarte clar: rolul lui Josep Borrell este să apere și să promoveze valorile europene și interesele cetățenilor Uniunii Europene la nivel global, nu să lege prietenii cu dictatorii. Înaltul Reprezentant trebuie să fie dur, ferm în timpul vizitei la Moscova fiindcă situația este foarte gravă.

Suntem cu toții cu ochii pe el. O vizită la Moscova fără rezultate a Înaltului Reprezentant este în interesul lui Vladimir Putin și ar fi un câștig pentru Federația Rusă.  

Noi, Uniunea Europeană, trebuie să fim uniți, puternici în a sancționa situația din Federația Rusă.

Mesajul Uniunii Europene pentru Vladimir Putin trebuie să fie clar: eliberează protestatarii pașnici și se comportă ca un regim democratic sau înăsprim sancțiunile față de Federația Rusă.  

Orice poziție mai puțin fermă a Înaltului Reprezentant va duce la un eșec al misiunii sale".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.