Opriți statul să construiască noi lagăre de exterminare, denumite “spitale de stat“. Prea mulți au ars de vii în ele!


Opriți statul să construiască noi lagăre de exterminare, denumite “spitale de stat“. Prea mulți au ars de vii în ele!

Fapte: În Statele Unite, cele mai multe spitale aparțin unor organizații non-profit. Sunt spitale private, dar aparțin unor organizații non-guvernamentale – de obicei afiliate unor culte creștine – care investesc tot profitul în dezvoltarea rețelei de sănătate pe care o controlează. În SUA, din peste 5.000 de spitale, 62% aparțin unor organizații non-profit. Doar 18% din spitalele din SUA urmăresc profitul – o informație pentru stimații socialiști, atât de deranjați de cuvântul “profit“. 

În Germania, situația este asemănătoare: din circa 3.200 de spitale, peste 1.000 aparțin unor organizații non-profit (date din 2012). 

Olanda: zero spitale publice, 180 non-profit, 79 private, cu scopul obținerii profitului.

Ce vreau să spun este simplu: România va pierde timp și bani dacă statul se va apuca să construiască spitale de stat. Din 2015, tot felul de guvernări, inclusiv cea tehnocrată, se chinuie să ridice celebrele spitale regionale. Nici măcar nu s-au finalizat studiile tehnice! Ministrul Sănătății spunea, senin, că fundațiile spitalelor regionale vor fi gata în 2024. Atunci, când va fi finalizat spitalul, gata să primească pacienți? În 2050? 

Un exemplu și mai bun este al spitalului din Fălticeni: l-au început în 1991 și au terminat clădirea în 2018. În 2019 l-au dărâmat parțial și l-au reconstruit, fiindcă uitaseră să-i facă scară de incendiu. Nici azi nu este deschis acest spital!

Dacă domnul ministru Vlad Voiculescu și guvernul Cîțu vor să investească bani publici în noi spitale de stat eșecul este, deci, garantat. Nu aceasta este soluția. Lăsați structurile private – ONG-uri sau firme private, care vor profit – să construiască spitale noi. O vor face incomparabil mai repede și mai ieftin, dar la o calitate mult mai bună. Iar uzinele morții denumite spitale de stat trebuie fie privatizate – cum au făcut Germania și Portugalia, printre altele – fie lăsate să cadă, fiindcă asta se va întâmpla în momentul în care vor avea o concurență reală. 

În 1974, Portugalia a naționalizat spitalele non-profit deținute de organizația religioasă Santa Casa da Misericórdia. În 2013, a început să le restituie – o formă de privatizare! De ce? Fiindcă sistemul de stat, după modelul britanic, nu mai făcea față. Studiile ulterioare au arătat că spitalele returnate către această organizație non-profit, Santa Casa da Misericórdia, au performat mai bine decât cele de stat, pacienții fiind mult mai mulțumiți cu serviciile oferite. 

Ce trebuie să facă guvernul Cîțu, dacă este cu adevărat de dreapta? Să ofere facilități fiscale, acces la finanțare – eventual fonduri europene - și terenuri organizațiilor/ companiilor care vor să construiască noi spitale. 

În loc de concluzie, dați-mi voie să vă amintesc că spitalul de stat denumit “Institutul Matei Balș“ era bine finanțat și fusese “modernizat“ recent. Cu toate acestea, opt oameni au fost arși de vii, într-un incendiu care a avut loc la doar două luni după cel de la Piatra Neamț. Rețeaua electrică a cedat, deși specialiștii în administrarea spitalelor știau foarte bine că o secție ATI trebuie să aibă, la fiecare bolnav, 12 prize (!) – deci rețeaua trebuie să facă față unei încărcări foarte mari. Este clar că acolo s-au făcut lucrări de mântuială, cu vreo firmă “de casă“. Probabil nu vom ști niciodată vinovații. adevărații vinovați...Dacă lăsăm bolnavii în spitale de stat, Piatra Neamț și Balș vor fi doar începutul: vom continua să-i ardem de vii. Arși de vii! Vă imaginați ce sfârșit cumplit au avut acei oameni? Primul lucru care mi-a venit în cap, citind de această dramă a fost: “Auschwitz“! 

Eu vreau să salvăm pacienții, când mă lupt cu atâta pasiune cu lagărele de exterminare denumite spitale de stat! Noile spitale de stat vor fi doar niște lagăre mai mari și mai scumpe. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.