Europa se ridică împotriva regimului sanitar. Cum vă minte presa prin omisiune


Europa se ridică împotriva regimului sanitar. Cum vă minte presa prin omisiune

În ultimele 9 zile doar cinci țări din Uniunea Europeană nu au avut proteste împotriva extremismului practicat de guvernele europene sub scuza pandemiei: Germania (care oricum nu este o democrație), Bulgaria (care nu are restricții și în care guvernul admite pe față că nu vrea să fie supus violenței poporului), Slovacia (eminamente o dictatură militară în acest moment), Suedia (care nu are restricții) și România - o țară condusă de un regim iliberal care a mituit presa pentru a se alătura Cântării Pandemiei.

Au murit oameni arși de vii mulțumită șpăgarilor eroi - dar asta tot nu e suficient să iasă oamenii în stradă împotriva regimului.

Prin comparație, presa românească a raportat ”minut cu minut” protestele de Rusia organizate de Aleksey Navalnîi. Foarte bine că s-au discutat protestele din Rusia. Vladimir Putin este un dictator din cauza căruia au murit (cel puțin) zeci de mii de oameni și milioane și-au pierdut parțial sau total libertățile din cauza acestui individ și a regimului său autocrat instalat la Kremlin în urmă cu peste 20 de ani.

Pentru noi, ca români, ce se întâmplă în Rusia contează oarecum întrucât Rusia este dușmanul românilor de peste 200 de ani. Însă, în același timp, noi suntem parte a Occidentului. A Uniunii Europene. Și ce se întâmplă în Uniunea (și) a noastră ar trebui să fie măcar la fel de important dacă nu chiar mai important. Și totuși, presa românească a decis să tacă. Dacă citești publicațiile influente precum G4Media, Hotnews, Adevărul, Digi24 sau altele de talie similară - ai spune că Europa stă cuminte în casă cu măscuța pe față și ascultă de Arafații lor (cu nimic mai competenți decât Arafatul nostru - și egal de autocrați cu al nostru).

Ei bine... nu-i așa! Absolut deloc! Europa fierbe de proteste. Și oricât ar țipa tot felul de dubioși că ”extrema dreaptă” face și drege - realitatea refuză să se conformeze șablonului. Oamenii obișnuiți au fost aruncați în mod intenționat în sărăcie de guverne care pretind că le apără viețile (în realitate nici vorbă de așa ceva - guvernele fiind sursa problemei, nicidecum soluția). Totul în beneficiul mai mult sau mai puțin explicit al conglomeratelor corporatiste care, absolut prin coincidență, toate au fost și sunt „esențiale” în pandemie. Inclusiv la noi.

Vă reamintim că marile lanțuri de magazine (toate deținute de conglomerate multinaționale) au avut dispensă specială de la guvernul ”național-liberal” de la prevederile pandemice. A te îmbulzi în Kaufland e în regulă, însă a merge la slujba de Înviere cauza înmormântări (după cum ne anunța tipul ăla de la Cotroceni).

Ce s-a mai întâmplat în Europa?

Să facem dreptate și să dăm știrile corecte și complete.

Copenhaga, 24 ianuarie 2021: Câteva sute de manifestanți s-au adunat sâmbătă seara în capitala daneză strigând „Libertate pentru Danemarca, ne-am săturat!”. Ei militează împotriva măsurilor anti-coronavirus. Numit „Men in Black Danemark”, grupul, foarte activ pe Facebook, organizează demonstrații de mai bine de o lună împotriva „constrângerii” și „dictaturii” anti-Covid. În ciuda tonului radical al manifestanților îmbrăcați în negru, cea mai mare parte a paradei a avut loc în liniște. Observați în video (dacă veți efectua click pe link) că aproape nimeni nu poartă măști (măștile sunt explicit descurajate afară în aer liber în Danemarca).

Insulele Baleare, Spania - 31 ianuarie, 2021: Peste 1000 de oameni au protestat împotriva distrugerii economice aproape totale a zonei sub pretextul pandemiei.

Franța, 31 ianuarie 2021: Zeci de mii de oameni au protestat la Paris împotriva „legii securității” - o lege abruptă și iliberală care-l face pe Dragnea să pară de treabă prin comparație. Pe lângă protestele pe legea securității, mai mulți angajați ai teatrelor și din sectorul cultural au protestat separat împotriva restricțiilor absurde justificate de guvernanți ca fiind motivate de pandemie.

Viena, 31 ianuarie 2021: Cel puțin 10 mii de oameni au protestat împotriva restricțiilor absurde motivate de virusul chinezesc și au cerut demisia cabinetului Sebastian Kurz.

Olanda, 24-27 ianuarie 2021: Patru nopți la rând s-a protestat (uneori și violent) în Haga, Amsterdam, Rotterdam, Urk, Amersfoort, Geleen, dar și alte orașe. Premierul demisionar a amintit de Iliescu numindu-i pe protestatari „golani” și „huligani” - însă poporul olandez nu e impresionat. Mark Rutte, premierul în exercițiu, a demisionat recent după un scandal monstru de corupție și abuz de putere - alt scandal discutat puțin spre deloc în presa românească. Ar putea avea de-a face cu faptul că Mark Rutte este în grupul Renew Europe (cel condus de Dacian Cioloș) - întrucât presa românească în ultimul an s-a arătat mai deschisă în a discuta subiecte care pun prim miniștri într-o lumină proastă dacă aceștia sunt din alte grupuri în afară de PPE (PNL) sau Renew Europe (USRPLUS).

Ungaria, 31 ianuarie 2021: Început inițial ca un protest al industriei HoReCa, centrul Budapestei s-a umplut imediat cu protestatari care cer ridicarea carantinei argumentând că „măsurile” fac în mod obiectiv mult mai mult rău decât virusul în sine.

Budapesta, protest împotriva restricțiilor. 31 ianuarie 2021, sursa foto: Freedom Alternative Network

Belgia, 31 ianuarie 2021: Sute de oameni au fost arestați (în niciun fel diferit față de Rusia lui Putin) pentru că au dorit să-și folosească dreptul la liberă exprimare și de protest. Știrea n-a apărut absolut nicăieri în presa „bună” de la noi deși nu există - în mod obiectiv - nicio diferență între regimul de la Bruxelles și cel de la Moscova în ceea ce privește tratamentul aplicat protestatarilor: Arestări în masă, intimidări securistice, morți suspecte în arest și reguli absurde. Apropo, și în Rusia sunt reguli anti-pandemice pe care, firește, suporterii lui Navalnîi le încalcă fără jenă. Și foarte bine fac! Dar și cele din Europa trebuiesc tratate cu aceeași măsură!

Cehia, 25 și 31 ianuarie 2021: Industria HoReCa s-a organizat politic și a deschis restaurantele sfidând integral „măsurile” pandemice. Aceștia cer demisia guvernului și abrogarea restricțiilor extremiste și inutile. Ieri, 31 ianuarie, mii de oameni s-au adunat în Piața Wenceslas din Praga pentru a protesta din nou și a cere și mai viguros demisia guvernului și abolirea restricțiilor iliberale. Organizatorii (inițiativa politică HoReCa) au spus că: “Dictatura începe acolo unde se termină libertate. Am ajuns la punctul la care aleșii noștri sunt cenzurați și nu-și pot exprima punctul de vedere. Ajunge! Nu ne vom mai uita de pe margine!”

Referința la aleși este la deputatul Lubomír Volný, un critic frecvent al măsurilor pandemice și al cabinetului Babiš pe care-l acuză de uzurpare a puterii întrucât guvernul în mod frecvent ocolește controlul parlamentar atunci când impune măsuri extremiste precum închiderea întregii industrii HoReCa din octombrie și până în prezent.

Niciuna din aceste știri nu a fost discutată în presa „mare”. Și acestea sunt doar cele mai vizibile proteste din ultima săptămână. Mai sunt și altele.

Nu are importanță dacă ești de acord cu aceste proteste sau nu. Dar ar trebui să ne pună pe toți pe gânduri faptul că presa de la noi literalmente îngroapă subiecte de interes și știri cu totul. Atenție - nu e vorba de cine știe ce dubioșenie marginală - ci știri cât se poate de mainstream care, în alte țări, pun deja gestionarii pandemiei pe gânduri și încep să-și pună și ei problema dacă nu cumva „măsurile” sunt în sine mai rele decât virusul.

În România întreaga discuție este lăsată doar în zona AUR și se încearcă din răsputeri împingerea ideii că dacă cineva nu este trup și suflet cu Cântarea Pandemiei a regimului Iohannis - atunci acel cineva trebuie să fie vreun dubios de la AUR. Numai că nu e așa. Nu e așa absolut deloc. Există numeroase argumente științifice, economice și psihiatrice care arată că măsurile au un cost mult mai mare decât simpla inconveniență a măștii.

Și a refuza discuția cât se poate de onestă pe acest subiect aproape garantează o creștere galopantă nu doar a AUR - ci și a altor forțe și mai radicale. Credeți că AUR e radical? Dacă da, atunci foarte probabil veți fi de-a dreptul șocați (sau poate chiar șoșocați) de ce ar putea veni la alegerile din 2024 (sau poate chiar mai devreme!) dacă nu discutăm cât se poate de serios acest subiect.

„Măsurile” ucid ele însele. Cel mai probabil mai mult decât virusul. A neglija însăși cifrele INS-ului, sau a le ascunde/amâna prin dictat guvernamental (una din primele decizii luate de noul cabinet) nu este acțiunea unui stat de drept așa cum se pretinde România condusă astăzi de partidele care erau în stradă cu statul de drept în gură acum nici doi ani de zile.

Dacă cifrele INS, argumentele unor experți de top, cifrele privind sinuciderile, cifrele economice și alte date obiective și reci ajung să fie „putinism”, „negaționism” și „vrei s-o omori pe bunica” - atunci trebuie să ne pregătim pentru un val de extremism pe bune în România. Căci nu poți să convingi pe nimeni rațional că e „normal” ca guvernul să oblige oamenii să poarte măști când sunt singuri pe stradă sau că e „normal” ca presa să fie miluită de guvern printre altele și să ascundă știri de interes pe subiectul Covid19.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.