Cine sunt „esențialii” care se vaccinează în centre cu circuit închis: personalul din instituțiile de securitate- MApN, MAI, SRI, SIE, SPP, STS


Cine sunt „esențialii” care se vaccinează în centre cu circuit închis: personalul din instituțiile de securitate- MApN, MAI, SRI, SIE, SPP, STS

Cordonatorul campaniei naționale de vaccinare din România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a declarat vineri seară,  la Digi 24, că, în prezent sunt active „60 de centre din rețeaua Ministerului Apărării Naționale” în care se vaccinează cadrele militare.

„14 centre sunt din etapa I - adică 11 spitale miliare și încă trei instituții cu profil medical din rețeaua MApN - și se adaugă încă 46 de centre care au o răspândire națională.

De la începutul etapi I de vaccinare și până azi dimineață (vineri dimineață- n.red.), în aceste 60 de centre ale MApN au vaccinate 15.900 de persoane. Acestea reprezintă de fapt 2,8 la sută din numărul total al persoanelor vaccinate în România, în această lună. Aproape 5.000 sunt persoane din prima etapă - medici, personal medical și auxiliar.  

Restul: 4.600 sunt persoane care pleacă în misiuni externe, unde este obligatorie vaccinarea conform regulamentelor internaționale. Vorbim de personal aeronavigant, de personal de luptă, de personalul care efectuează misiuni pe perioadă limitată în fara țării, misiuni externe. Mai sunt circa 6.000 de persoane, care sunt veterani de război, persoane cu boli cronice din structura MApN”, a mai spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

„Numărul de doze alocate MApN în aceste 60 de centre a fost de maxim 1.000 de doze pe zi, adică 18 doze pe centru de vaccinare”, a subliniat el.

Gheorghiță a precizat că, „suplimentar față de aceste 60 de centre ale MApN, mai sunt 42 de centre din rețeaua MAI.”

„Sunt active circa 39 dintre ele și sunt vaccinate de la începutul campaniei circa 15.000 de persoane. La fel, mai mult de o treime reprezintă personalul medical și personalul din structurile de pompieri, alte categorii din sistemul de urgență care sunt incluse în etapa I”, a spus el.

El a menționat că a vrut că clarifice aceste lucruri deoarece „pe mine personal m-a afectat această anatemă care s-a pus asupra acestor centre cu circuit închis, care de fapt fac parte din două structuri care au rețele sanitare proprii și care au un sistem medical care asigură sprijinul și asistența medicală atât pentru populația civilă, dar și pentru persoanele care sunt încadrate în aceste structuri, fără să existe abateri de la strategia de vaccinare”, a precizat el.

„Dacă le adunăm, vă dau cele 583 de centre care sunt în momentul de față”, a răspuns el, dacă centrele de vaccinare de la MApN și MAI sunt singurele cu circuit închis.

Întrebat unde se vaccinează angajații SRI, STS sau SPP, coordonatorul campaniei de vaccinare a răspuns că „au arondare, de exemplu SRI la Spitalul Agrippa Ionescu. Au fost vaccinați în primul rând lucrătorii din spital și ulterior persoanele care sunt în acea etapă, în etapa a II-a”.

Astfel, angajații SRI, STS sau SPP se vaccinează „în cabintele medicale proprii din aceste structuri. Se ridică la câteva sute de persoane vaccinate din fiecare structură”.

„În momentul de față, e important de precizat și acest aspect, faptul că au fost amânate persoanele care deservesc activități esențiale a indus în mod obligatoriu sistarea vaccinării în aceste structuri”, a completat col. dr. Valeriu Gheorghiță.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.