Istoricul Octavian Țâcu, lider al mișcării unioniste, și-a lansat la București volumul „O istorie ilustrată a românilor de la Est de Prut”


Istoricul Octavian Țâcu, lider al mișcării unioniste, și-a lansat la București volumul „O istorie ilustrată a românilor de la Est de Prut”

Istoricul Octavian Țâcu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și unul din liderii proeminenți ai mișcării unioniste din Republica Moldova, și-a lansat joi, la București, volumul „O istorie ilustrată a românilor de la Est de Prut”.

Evenimentul a fost găzduit de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).

„Cartea lui Octavian Țâcu tratează istoria românilor de la Est de Prut ca parte a culturii și civilizației românești, chiar dacă aceștia, după anexarea la Imperiul Rus în 1812 cunosc o evoluție diferențiată.

Cercetarea se referă la diverse ramificări ale prezenței românești în spațiul euro-asiatic, de la Caucaz, Crimeea și Țările Baltice, la Asia Centrală, Siberia și Extremul Orient.

În același timp, autorul își propune ca, prin acest demers, să demoleze mitologia sovietică a separării dintre moldoveni și români, încercând o reconciliere a românilor de la Est de Prut în problema identitară și o acceptare a faptului că fac și ei parte din spațiul românesc”, se arată în nota UZPR de prezentare a volumului „O istorie a românilor de la Est de Prut”.

La lansare au susținut alocuțiuni istoricii Bogdan Bucur, Constantin Corneanu, Ion Constantin, precum și diplomații Neagu Udroiu și Jean Popa.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.