Fosta ambasadoare a SUA la ONU, republicana Nikki Haley, a declarat miercuri, 27 ianuarie, pentru Fox News, că Rusia jubilează după prima săptămână a democratului Joe Biden la Casa Albă
“Vă pot spune că Putin e destul de entuziasmat în aceste momente. Unul din lucrurile care îl deranjau foarte mult era cât de independenți energetic am devenit. (…) E o săptămână bună pentru Rusia”, a zis Haley,
Afirmațiile republicanei vin în contextul în care președintele SUA, Joe Biden, a semnat, miercuri, o serie de decrete prin care i se solicită secretarului Departamentului de Interne să oprească atribuirea autorizaţiilor pentru petrol şi gaze pe terenuri şi ape federale şi să înceapă o evaluare a autorizaţiilor actuale de dezvoltare a exploatării carburanţilor fosili. De asemenea, Haley s-a referit și la hotărârea lui Biden de a anula autorizația pentru construcţia împreună cu Canada a conductei Keystone XL.
Haley a mai punctat că Biden a propus extinderea Tratatului privind dezarmarea nucleară, New START, care ar fi urmat să se încheie la data de 5 februarie 2021. Republicana a criticat faptul că democrații nu încearcă să includă și China în această ecuație. Rusia califica în 2020 drept „nerealistă” insistenţa SUA de a include China în negocierile privind dezarmarea. New START limitează numărul armelor strategice, la un maximum de 1.550 de focoase nucleare şi 700 de sisteme balistice - fie ele terestre, maritime sau aeriene - pentru fiecare din cele două mari puteri, SUA și Rusia. Americanii avertizau în 2020 că obiectivul Chinei este de a ajunge în următorii ani la o mie de focoase nucleare, în respectivul moment chinezii dispunând de un număr de 300.
“SUA nu s-au distanţat de poziţia lor de a include China. În ceea ce ne priveşte, am explicat în detaliu de ce considerăm nerealist să ne bazăm pe participarea Chinei. Şi nu vom recurge la influenţa noastră asupra Chinei, aşa cum doresc americanii”, declara în 2020 ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov.
Mai mult decât atât, Haley i-a adresat președintelui Joe Biden o serie de întrebări: "De ce nu programează o întâlnire a Consiliului de Securitate în care să se discute despre ce știa China despre COVID-19, de când știa și de ce nu a făcut nimic pentru a stopa problema?" / "În loc de a permite afacerilor americane să lucreze din nou cu liniile de producție chinezești de ce nu tragi la răspundere China, transmițând că nu mai tranzacționezi nimic atât timp cât nu se oprește din a fura proprietatea intelectuală?!" / "De ce nu folosești pârghiile pe care le ai la dispoziție în condițiile în care Iran produce arme nucleare? De ce înainte de a reintra în acordul privind programul nuclear al Iranului nu impui o serie de sancțiuni?".
În condițiile în care Biden a decis ca SUA să reintre în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Haley și-a exprimat dezamăgirea, atrăgând atenția că în locul unei astfel de acțiuni, actuala administrație ar fi trebuit să tragă la răspundere China pentru gravele abuzuri. Haley a făcut parte din administrația Trump în momentul în care, în 2018, a scos SUA din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, for pe care l-a descris drept “protector al celor care comit abuzuri".
"Consiliul ONU pentru Drepturile Omului trebuie să se reformeze. SUA nu trebuie să legitimeze un consiliu care permite criminalilor, dictatorilor și tâlharilor să-și mușamalizeze abuzurile", a scris ulterior Haley pe Facebook.
Pe final, Haley a atras atenția că Biden este mai interesat de a anula toate deciziile pe care le-a luat Donald Trump în loc de a gândi strategic și de a găsi soluțiile pentru a păstra Statele Unite ale Americii puternice.