Destructurarea mafiei de la Iași. Primarul Chirica, trimis în judecată


Destructurarea mafiei de la Iași. Primarul Chirica, trimis în judecată

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a fost trimis miercuri în judecată pentru infracțiunea de abuz în serviciu de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. Prejudiciul identificat de procurori este în cuantum de 503.482,17 de lei. În acest dosar, alături de Chirica, a mai fost trimis în judecată și fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita.

"Inculpatul Chirica Mihai, în calitate de viceprimar al municipiului Iaşi, înlocuitor de drept al primarului (autoritate executivă a administrației publice locale şi ordonator principal de credite), în exercitarea atribuţiilor conferite prin lege cu privire la gestionarea fondurilor publice şi a patrimoniului public, cu referire la repartizarea, angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor bugetare, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a aprobat mai multe documente prin care se solicita „achiziţionarea a 4 (patru) autoturisme cu un grad de operativitate ridicat şi dotate corespunzător”, aprobând ulterior şi Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operaţional, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda", au transmis procurorii. 

Redăm comunicatul integral transmis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași:  

"La data de 13 iunie 2019, a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi dosarul penal nr. 7254/P/2019, urmare a disjungerii şi declinării dispuse de către DNA – Serviciul Teritorial Iaşi.

În cauza penală nr. 7254/P/2019, procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

–       CHIRICA MIHAI, la data faptei viceprimar al municipiului Iaşi, înlocuitor de drept al primarului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

–       NICHITA GHEORGHE (aflat în stare de deţinere, în altă cauză), la data faptei primar al municipiului Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu,  prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

–       TOMORUG PETRU – DUMITRU, la data faptei director executiv al Direcţiei Tehnice şi Investiţii din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

–       FLORESCU DOINA, la data faptei şef al Serviciului Juridic din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

–       CHIȘCĂ COSTICĂ – EUGEN, la data faptei şef al Serviciului Administrativ din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal.

În rechizitoriul întocmit, procurorul a reţinut următoarea situaţie de fapt:

În cursul anului 2013, inculpaţii CHIRICA MIHAI, NICHITA GHEORGHE, FLORESCU DOINA, CHIŞCĂ COSTICĂ-EUGEN şi TOMORUG PETRU DUMITRU, au demarat o procedură de achiziţie nelegală, procedură în baza căreia, la data de 16.05.2013, Municipiul Iaşi a încheiat patru contracte de leasing operaţional, în calitate de utilizator, având ca obiect trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice, potrivit art. 24 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2009, preluarea în leasing de autoturisme.

Durata contractului a fost de patru ani; prin respectiva achiziție, s-a cauzat atât o pagubă bugetului local al Municipiului Iași, în cuantum de 503.482,17 lei, cât și o vătămare a intereselor legitime ale unității administrative – teritoriale Municipiul Iași.

Inculpatul Chirica Mihai, în calitate de viceprimar al municipiului Iaşi, înlocuitor de drept al primarului (autoritate executivă a administrației publice locale  şi ordonator principal de credite), în exercitarea atribuţiilor conferite prin lege cu privire la gestionarea fondurilor publice şi a patrimoniului public, cu referire la repartizarea, angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor bugetare, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a aprobat mai multe documente prin care se solicita „achiziţionarea a 4 (patru) autoturisme cu un grad de operativitate ridicat şi dotate corespunzător”, aprobând ulterior şi Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operaţional, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda.

Inculpatul Nichita Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Iaşi, (autoritate executivă a administrației publice locale  şi ordonator principal de credite), în exercitarea atribuţiilor conferite prin lege cu privire la gestionarea fondurilor publice şi a patrimoniului public, cu referire la repartizarea, angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor bugetare, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a aprobat mai multe documente în vederea achiziţionării celor 4 (patru) autoturisme şi a semnat în numele unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi (în calitate de utilizator), contractele de leasing operaţional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi.

Inculpatul Tomorug Dumitru Petru, în calitate de director executiv al Direcţiei Tehnice şi Investiţii din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu conferite prin lege şi prin fişa postului, referitoare la coordonarea şi controlul activităţii de achiziţii publice, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a întocmit şi semnat mai multe documente în vederea achiziţionării celor 4 (patru autoturisme) şi a semnat, în numele unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi (în calitate de utilizator), contractele de leasing operaţional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi, precum şi Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operaţional, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda.

Inculpata Florescu Doina, în calitate de şef al Serviciului Juridic din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu conferite prin lege şi prin fişa postului, referitoare la avizarea pentru legalitate a documentelor cu caracter intern elaborate de direcţiile şi serviciile din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi şi a actelor juridice încheiate de unitatea administrativ-teritorială Municipiul Iaşi, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a avizat pentru legalitate mai multe documente în vederea achiziţionării celor 4 (patru autoturisme) şi a semnat contractele de leasing operaţional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi.

Inculpatul Chişcă Costică-Eugen, în calitate de şef al Serviciului Administrativ din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu conferite prin lege şi prin fişa postului, referitoare la gestionarea fondurilor publice, elaborarea şi gestionarea bugetului, la angajarea de cheltuieli şi la organizarea activităţii privind achiziţiile publice, în perioada februarie –mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a întocmit şi semnat mai multe documente în vederea achiziţionării celor 4 (patru) autoturisme, inclusiv Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operaţional, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, în scopul de a favoriza un dealer zonal al mărcii Skoda.

Acțiunile ilicite, conjugate, ale inculpaților, au determinat achiziţia nelegală de către autoritatea administrativ-teritorială Municipiul Iași a serviciilor de leasing operaţional privind furnizarea a 4 autoturisme marca Skoda (în care se includ și serviciile aferente atribuirii de numere de înmatriculare preferențiale), cauzând atât o pagubă în cuantum de 503.482,17 lei bugetului local al Municipiului Iaşi (în perioada 20.05.2013 – 30.05.2017), cât şi o vătămare a intereselor legitime ale unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi de a realiza o bună gestiune financiară prin asigurarea legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficacităţii şi eficienţei în utilizarea fondurilor publice şi în administrarea patrimoniului public.

Primăria Municipiului Iaşi a comunicat că nu a fost constatat niciun prejudiciu pe care autoritatea locală să îl invoce, drept urmare nu se constituie parte civilă în procesul penal.

În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Iaşi la data de 27.01.2021.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

PRIM – PROCUROR,

Bordianu Dragoş".

Astfel, continuă procesul de destructurare a mafiei de la Iași. Reiterăm că președintele Klaus Iohannis a încuviințat pe 5 ianuarie începerea urmăririi penale în cazul baronului galben Costel Alexe, fost ministru al Mediului şi actual șef al Consiliului Județean Iași, în urma cererii venite din partea procurorilor DNA. (mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.