VIDEO Maia Sandu le-a dedicat Premiul GDS cetățenilor Republicii Moldova: "Ei sunt cei care au luptat și continuă să lupte pentru valorile democratice"


VIDEO Maia Sandu le-a dedicat Premiul GDS cetățenilor Republicii Moldova: "Ei sunt cei care au luptat și continuă să lupte pentru valorile democratice"

Grupul pentru Dialog Social a acordat miercuri, 27 ianuarie, premiul pe anul 2020 președintăi Republicii Moldova, Maia Sandu. Cel care a înmânat distincția este președintele GDS, Andrei Cornea, care a ținut să sublinieze că, spre deosebire de alți ani, de data aceasta a existat un consens în cadrul ONG-ului cu privire la personalitatea care merită premiul. Totodată, președintele think thank-ului Expert Forum, Sorin Ioniță, a trecut în revistă motivele pentru care GDS a ales să-i acorde premiul Maiei Sandu. Premiul acordat astăzi virtual va ajunge la Chișinău în forma fizic săptămâna viitoare. Pe parcursul ceremoniei de decernare, Maia Sandu a mulțumit GDS și a reliefat lupta cetățenilor Republicii Moldova pentru consolidarea unui regim democratic. 


Andrei Cornea, președintele Consiliului Director GDS: GDS, reunit ca în pandemie, în mod virtual, are marea plăcere și marea onoare de a da premiul anual pe anul 2020 doamnei Maia Sandu, președinta recent aleasă a Republicii Moldova. E fără precedent în istoria GDS să dăm premiu unui șef de stat și chiar unui șef de stat în exercițiu. Este o onoare. Și trebuie să spun că de multe ori premiile acestea au creat mari dispute în interiorul GDS. Uneori eram gata să ne rupem de tot din cauza unor premii cu care unii erau de acord, alții nu. În cazul de față nu a fost vorba despre niciun fel de dispute. Toată lumea a primit această premiere cu mare bucurie. 

Sorin Ioniță, președinte al think tank-ului Expert Forum: Sunt trei lucruri care i-au impresionat pe colegi, iar astfel au hotărât să dea acest premiu. În primul rând răbdarea pe care doamna Maia Sandu a avut-o de a construi o politică de tip european în Republica Moldova, o politică centrată în civism și drepturile omului. A fost un efort întins pe mai mulți ani și cu resurse foarte puține. Nu se întâmplă des în politica est-europeană genul acesta de construcție. E o construcție de tip modern. De asemenea, al doilea aspect care ne-a impresionat este contrastul acesta teribil între dificultatea situației sociale și politice din Republica Moldova, o țară de șapte ori mai mică decât România ca populație, dar de șapte ori mai complicată politic am spune noi, și performanță, care a însemnat până la urmă un succes după mai mulți ani de construcție. În al treilea rând, dar nu ultimul, faptul că a reușit să facă această construcție de tip european și să o ducă la succes ca femeie, demonstrând calități de leadership remarcabile, leadership validat prin cea mai bună probă, rezultatul la urne. Nu avem în Europa de Est și includ și țările nou-membre ale UE atât de multe exemple de femei-lider de succes în politică, iar asta face exemplele respective atunci când apar cu atât mai vizibile. Pe scurt, aveți o sarcină teribil de grea în momentul acesta, strașnică cum se zice la Chișinău, nu doar de a conduce o țară, ci de a fi un model de rol, o sursă de inspirație pentru mii, poate zeci de mii de tineri, de femei la început de carieră, de adolescente, de eleve de liceu care văd în dvs. un exemplu că se poate. Asta cred că vă încarcă cu o responsabilitate foarte mare pe care eu personal nu știu cum aș putea să o duc. Pentru toate aceste lucruri am decis să vă premiem, rolul acesta de a fi președinta aleasă a societății civile din Europa de Est. Sperăm să acceptați premiul din partea noastră. Pentru noi e o onoare să vi-l dăm.

Maia Sandu: Vă mulțumesc foarte mult pentru această înaltă apreciere și sunt onorată să fac parte din rândul marilor oameni care de-a lungul anilor au fost premiați de Grupul pentru Dialog Social. Acest premiu este al cetățenilor Republicii Moldova pentru că ei sunt cei care au luptat și continuă să lupte pentru valorile democratice. Cetățenii Republicii Moldova au rezistat unor timpuri foarte grele, au luptat împotriva unor regimuri autoritare, au ieșit în stradă pentru ca să nu permită corupților să prindă rădăcini la putere. Acești oameni, în pofida presiunilor, au muncit și au luptat pentru democrație. Am mers în alegeri, oamenii au mers la vot în Diaspora, unii dintre ei parcurgând sute sau chiar mii de km, iar aici acasă cetățenii nu s-au lăsat intimidați de presiuni, nu s-au lăsat manipulați de propagandă și au continuat să lupte pentru democrație. Aceasta este realizarea noastră cea mai mare și avem foarte mult de lucru în continuare, eu am o sarcină dificilă, dar o să mă sprijin pe încrederea cetățenilor și sunt sigur că împreună cu ei o să construim o țară democratică în care oamenii onești pot să trăiască bine, o țară în care aceștia să creadă. Știți cu toții care sunt problemele cu care se confruntă Republica Moldova și de ce foarte multă lume alege să plece. Încă o dată vă mulțumesc foarte mult și sunt sigură că împreună cu toți oamenii care ne sprijină o să reușim în continuare și o să construim în Republica Moldova o societate de care să fim mândri cu toții. 

Premiul GDS pentru promovarea valorilor societății civile și ale statului de drept se acordă, începând cu anul 1994. Premiul pe anul 1995 i-a fost oferit lui Ilie Ilașcu, fost deținut politic, întemnițat de regimul de la Tiraspol. 

"Personalitate de orientare democrat-creștină, Ilie Ilascu a militat în mod consecvent, prin mijloace politice, pentru apărarea valorilor europene, a legalității și statului de drept, perfect conștient de riscul pe care și-l asumă în înfruntarea solitară a unei structuri politico-militare de tip sovietic. Prin exemplul său, Ilie Ilașcu a arătat, în mod sistematic, că adevărul, dreptatea și libertatea sunt valori supreme ale umanității, pentru apărarea cărora nici un risc nu este prea mare pentru a fi asumat", au precizat membrii GDS. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.