Încă o umilință pentru AUR la CCR. Decizia judecătorilor constituționali în legătură cu Guvernul Cîțu


Încă o umilință pentru AUR la CCR. Decizia judecătorilor constituționali în legătură cu Guvernul Cîțu

CCR a respins, marţi, 26 ianuarie, sesizarea AUR prin care a fost contestată Hotărârea Parlamentului 31/2020 referitoare la învestirea Guvernului Florin Cîţu.

Senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, susţinea la şedinţa Parlamentului privind învestirea Guvernului Cîţu că nu au fost îndeplinite procedurile legale.

"Audierile din comisii au fost formale, grăbite şi fără posibilitatea de a analiza programul de guvernare. Însă văd că în sală au fost voci, care mai de care triumfaliste, din partea arcului guvernamental. I-aş sfătui pe colegii din coaliţia de guvernare, ca şi pe cei care vor să ocupe posturi ministeriale, împreună cu preşedintele statului, domnul Klaus Iohannis, să mai aştepte niţel, să nu se bucure prea devreme. Grupurile parlamentare AUR vor sesiza Curtea Constituţională asupra faptului că formal nu au fost îndeplinite procedurile legale pentru învestirea acestui Guvern. De aceea, vă rog să aşteptaţi decizia CCR", explica senatorul AUR. (sursa: Agerpres

Este a doua înfrângere de proporții pe care o contabilizează AUR la CCR. În data de 16 ianuarie, CCR a respins sesizarea AUR împotriva Hotărârii Camerei Deputaţilor 71/2020 privind alegerea președintelui PNL, Ludovic Orban, în funcția de șef al Camerei Deputaților. 

"În şedinţa din data de 14 ianuarie 2021, Curtea Constituţională a examinat, în cadrul controlului constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului, sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Camerei Deputaţilor nr.71/2020 pentru alegerea Preşedintelui Camerei Deputaţilor, obiecţie formulată de Grupul parlamentar al Alianţei pentru Unirea Românilor. În urma deliberărilor, Curtea, cu majoritate de voturi, a respins sesizarea, ca inadmisibilă", a transmis CCR. 

"Protestăm faţă de felul în care a fost numită conducerea Camerei, la 2,00 noaptea, fiind nişte grave abuzuri, uzurpând nişte calităţi oficiale. Noi aveam preşedintele Camerei Deputaţilor, decanul de vârstă care a declarat şedinţa închisă. Conform regulamentului, trebuia convocată o nouă şedinţă. Acest lucru nu s-a întâmplat. Grupul nostru parlamentar nu a mai fost convocat. Vom face o sesizare în acest sens la CCR pentru că avem precedente legale", preciza George Simion pe 22 decembrie, la câteva ore după ce Ludovic Orban fusese ales cu o largă majoritate în funcția de președinte al Camerei Deputaților.  

Ședința de atunci, prima a noului Parlament, a fost una tensionată după ce decanul de vârstă de la AUR, deputatul Lucian Feodorov, care conducea plenul, nu a vrut să mai continue ședința în care ar fi urmat să fie aleasă conducerea Camerei. În cele din urmă, ședința de plen a fost prezidată de Ibrahim Hussein, deputat al minorităților naționale. Deputații AUR au refuzat să participe la vot și au părăsit ședința. Ședinţa plenului Camerei Deputaţilor a fost reluată, dincolo de miezul nopții din 21 spre 22 decembrie, iar preşedinte al Camerei Deputaţilor a fost ales Ludovic Orban, liderul PNL.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.