Pressone publică mărturia unei directoare din cadrul Administrației Bazinală de Apă Someș-Tisa din Cluj, care îl acuză pe directorul general al instituției, Ovidiu Vișan (foto), numit pe linie de PNL în funcție, în august 2020, că a sechestrat-o într-un birou în luna decembrie a anului trecut, într-o încercare disperată de a mușamaliza o situație gravă. Aceasta ar fi fost forțată să admită că ar fi dezvăluit informații referitoare la faptul că superiorii săi au autorizat o acțiune cu consecințe grave pentru mediu, legată de o deversare în râul Someș. Este vorba despre dejecțiile menajere de la stația de epurare a Companiei de Apă Cluj care au fost deversate direct în Someș timp de mai multe zile, fără o epurare în prealabil.
În cele trei ore în care Ana Maria Cosma spune că a fost umilită și bruscată de șeful ei, numit politic, acesta i-a verificat și telefonul de serviciu și a solicitat să aibă acces și la cel personal. Ana Maria Cosma a cerut să vorbească cu un superior de la București în timpul acelei confruntări, dar această solicitare i-a fost refuzată.
PressOne prezintă mărturia femeii, care spune că după acest incident a avut nevoie de consiliere psihologică. Detalii AICI.
Ana Maria Cosma a depus plângere penală împotriva directorului Vișan, care este și consilier local în cadrul Primăriei Cluj-Napoca (declarația de avere AICI) și despre care presa locală spune că ar fi un apropiat al primarului Emil Boc. Cazul se află acum în atenția procurorilor clujeni.
„Conducătorii instituțiilor care sunt susținuți politic primesc anumite directive, de colaborare între instituții. Trec peste principiile instituției pe care o conduc ei, exact cum s-a întâmplat și-n acest context al deversării.
Știți ce e cel mai dureros? Poți spune că ăsta e inconștient, că are studii de instalator sau mai știu eu ce – nu știu exact ce studii are domnul director – dar pentru unul care e inginer chimist sau hidrotehnician sau geograf, cineva care a studiat în acest domeniu, e dureros să vadă cum se iau decizii care le încalcă fundamental principiile. După manevra asta tot specialiștii au stat să-și bată capul, au stat îngrijorați în legătură cu situația creată. Că poate cei care au luat decizia au luat-o în necunoștință de cauză și, după aceea, cu rezultatul și impactul trebuie să se descurce cei care sunt specialiști.
Cred că ar trebui puși la conducere oameni care măcar cunosc cu ce se ocupă instituția în care urmează să activeze. Măcar să empatizeze, știți? Dacă ai condus Apele Române, păi să ții la asta, să fie o chestiune de prestigiu personal. Eu țin la lucrul ăsta. Și eu trăiesc în Cluj, am participat la ședințe privind subiectul Tarnița, la prefectură în comisii de evaluare a siutației. Sunt îngrijorată de impactul oricărei acțiuni individuale sau a noastră ca instituție. Mă afectează direct, că eu beau apă de la robinet. Ceva din sufletul tău trebuie să fie acolo, în instituția în care lucrezi”, a precizat Ana Maria Cosma pentru pressone.ro.
O anchetă derulată de jurnaliștii de la foiatransilvania.ro a scos recent la iveală faptul că cei de la Compania de Apă Someș, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, au deversat dejecțiile colectate de sistemul de canalizare a municipiului Cluj Napoca, direct în râul Someș, zonă administrată de Administrația Bazinală Someș-Tisa, cu sediul la Cluj.
Mailul despre care Vișan persupunea că Ana Maria Cosma l-ar fi trimis unui fost deputat și în care erau dezvăluite ilegalitățile grave de la Apele Române, cu impact catastrofal pentru mediu (sursa: foaiatransilvania.ro):
„Astfel în data de 06.12.2020 conducerea Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, reprezentată prin domnul Vișan Ovidiu Vasile (detașat politic PNL de la cabinetul parlamentar, fără vreun concurs și fără să îndeplinească condițiile de studii sau vechime în gospodărire a apelor, asemănător celebrului caz Ovidiu Ianculescu), împreună cu domnul Ioan Curt (nașul vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj, Marius Mânzat) în calitate de director tehnic, oferă acord Companiei de Apă Someș SA (societate în subordinea Consiliului Județean Cluj) ca din stația de epurare a apelor uzate a municipiului Cluj, sa deverseze întregul debit rezultat din canalizare publică (dejecții) fără o epurare în prealabil în raul Someș, astfel poluând în mod intenționat cursul de apă.
Practic din data de 07.11.2020 și pâna în prezent stația de epurare a municipiului Cluj-Napoca, evacueaza toate apele uzate menajare rezultate din canalizarea publică (dejecții) direct în râul Someș fără o epurare în prealabil, cu acordul a doi oameni numiți politic.
Ca să mușamalizeze toată această poluare, Ioan Curt din partea Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa solicita prin adresa oficiala nr 14110 din 03.12.2020 ca SC.HIDROELECTRICA.S.A –SUCURSALA HIDROCENTRALE CLUJ sa asigure un debit constant de 12mc/s, pe cursul de apă Someș, prin uzinarea Microhidrocentralei, în asa fel încât să mascheze această poluare continuă.
Va aducem la cunoștință că această poluare continuă tolerată politic, se petrece chiar și în momentul de față, lucru care poate fi observat de oricine care face o vizită la evacuarea stației de epurare a municipiului Cluj”.
După agresiunea asupra doamnei Cosma, Sindicatul Mureșul din Apele Române a trimis o sesizare către actualul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, cu privire la comportamentul abuziv al directorul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, Ovidiu Vișan.
Potrivit documentului transmis la minister în 12 ianuarie, o angajată a ABA Someș Tisa a fost umilită public, sechestrată și pusă să dea declarații sub amenințare în sediul instituției chiar de directorul Vișan. Ulterior incidentului petrecut la sfârșitul lunii decembrie, angajata ABA Someș Tisa a depus plângere la poliție împotriva directorului Vișan.
“Supunem atenției dumneavoastră o situațieie extrem de gravă cu care, în una dintre structurile funcționale alflate în subordinea dumneavoastră, respectiv Administrația Națională Apele Române-ANAR, Administrația bazinală de Apă (ABA) Someș Tisa, se află colegi de-ai noștri din sindicat. La nivelul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, raporturile dintre conducătorul acestei instituții, domnul Ovidiu Vasile Vișan și angajații din subordine nu sunt unele firești, normale, instituționale ci unele în general bazate dinspre acesta pe artbitrar, lipsă acută de profesionaism, agresivitate și dorință de umilire a personalului angajat, ori de câte ori i se dă acestui conducător de instituție pubică posibilitatea de a relaționa cu subalternii. O situație anormală este cea în care s-a aflat, la sfârșitul anului trecut, în luna decembrie, colega noastră de sindicat, doamna Ana-Maria Cosma, la acea dată Director al Sistemului de Gospodărire a apelor (SGA) Cluj când, deși aceasta și-a exercitat atribuțiile normale de serviciu, pentru că acest lucru nu a convenit directorului ABA Someș-Tisa, (care în mod evident nu dorea acest lucru, având interes direct ca acest lucru să nu se întâmple) aceasta a fost pusă într-o situație umilitoare public, obligată fiind să suporte un limbaj și comportament abuziv și ilegal din partea directorului, ba mai mult, aceasta fiind efectiv blocată/sechestrată în sediul instituției din dispoziția și sub directa pază a directorului și pusă să dea declarații sub directă și nemijlocită presiune. Toate acestea pentru că angajata ABA Someș Tisa a “îndrăznit“ să își exercite atribuțiile de serviciu, nimic mai mult. Detaliile le puteți obține direct de la colega noastră implicată. Ca urmare a acestui incident, unul dintr-o serie mai lungă de astfel de incidente la care colegii ai noștri de sindicat au fost parte în această instituție publică în disperare de cauză și pentru a se apăra de astfel de abuzuri colega noastră a depus plângere la poliție pentru mai multe infracțiuni, inclusiv privare de libertate, amenințare și abuz în serviciu“, se arată în documentul semnat de președintele Sindicatului Mureșul din Apele Române, Cornel Brișcaru.