La câteva zile după instalarea noului președinte american la Casa Albă, China provoacă Taiwanul cu o expediție militară alcătuită dintr-un număr record de avioane de luptă


  • ACP
  • Jan 23, 2021 18:15
  • 2483
La câteva zile după instalarea noului președinte american la Casa Albă, China provoacă Taiwanul cu o expediție militară alcătuită dintr-un număr record de avioane de luptă

Sâmbătă a fost înregistrată incursiunea unui număr record de avioane de luptă chineze pentru o singură zi, deasupra apelor din Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ) a Taiwanului. 

Expediția chineză a început după ora 10 a.m. și a fost formată dintr-un total de 13 avioane – 8 bombardiere H6-K și un avion antisubmarin Y-8, însoțite de 4 avioane de luptă J-16. 

În replica, Forțele Aeriene din Taiwan au reacționat trimițând un total de 26 de avioane de vânătoare de la ora 10 a.m. pentru a contracara incursiunile avioanelor chineze, timp în care au fost activate și unitățile de rachete ale apărării antiaeriane taivaneze, fiind lansate și avertismente pe cale radio către forțele chineze. 

Prezența atât de multor avioane de luptă chineze în această misiune este o premieră, în condițiile în care până acum intrau de regula în zona Taiwanului de la unul la trei avioane antisubmarin ori avioane de recunoaștere și supraveghere electronică, spre deosebire de acesta dată când expediția a fost formată din opt bombardiere capabile să transporte arme nucleare și avioane de vânătoare J-16, alături de avionul antisubmarin. 

O hartă furnizată de autoritățile militare din Taiwan a arătat că avioanele chineze au zburat exact unde au avut loc cele mai recente misiuni chinezești, în apropierea insulelor Pratas. 

Creșterea bruscă a presiunii din partea Beijingului poate fi înțeleasă ca un avertisment pentru Taiwan, semnalând noua conduită a Chinei de la momentul schimbării președintelui american. 

În perioada în care Donald Trump a fost la Casa Albă, America a sancționat constant provocările Chinei față de Taiwan, pe lângă susținerea politică acordată, oferind armament armatei taivaneze și trimițând nave de lupta în regiune. 

Deocamdată Beijingul nu a dat nici o declarație despre incursiunea avioanelor sale militare

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.