Putin se teme de proteste masive. ANCHETA lui Navalnîi despre PALATUL ȚARULUI de la Marea Neagră a devenit virală pe internet. Kremlinul apelează din nou la CENZURĂ


Putin se teme de proteste masive. ANCHETA lui Navalnîi despre PALATUL ȚARULUI de la Marea Neagră a devenit virală pe internet. Kremlinul apelează din nou la CENZURĂ

Apelurile de proteste împotriva regimului lui Vladimir Putin, după publicarea anchetei lui Aleksei Navalnîi despre palatul de la Marea Neagră al liderului de la Kremlin, au băgat în alertă autoritățile din Rusia.

Ele încearcă pe orice cale să preîntâmpine ieșirea masivă în stradă a suporterilor lui Navalnîi. Cu acest scop, au solicitat reţelelor sociale să nu mai difuzeze postări care încurajează minorii să ia parte la protestele anti-Kremlin.

Aleksei Navalnîi a fost arestat la sfârşitul săptămânii trecute şi plasat în detenţie pentru presupusă încălcare a eliberării sale condiţionate, după ce a revenit în Rusia pentru prima dată de la otrăvirea sa cu un agent neurotoxic de tip Noviciok. Aflat în arest preventiv cel puțin până în 15 februarie, Navalnîi este vizat de mai multe anchete pentru „defăimare", „fraude" sau încălcarea condițiilor de închisoare cu suspendare datând din 2014.

Navalnîi îl acuză pe Putin că a ordonat otrăvirea lui, acuzaţie pe care Kremlinul o respinge. Susţinătorii săi au îndemnat oamenii să iasă sâmbătă să protesteze împotriva arestării sale.

Serviciul federal pentru control în domeniul comunicaţiilor, Roskomnadzor, a solicitat miercuri seara aplicaţiei TikTok şi celei mai populare reţele sociale din Rusia, VKontakte, să prevină distribuirea de informaţii ce ar putea încuraja minori să întreprindă acţiuni ilegale care să le pună vieţile şi sănătatea în pericol.

„Cerem să luaţi imediat măsuri cuprinzătoare pentru a preveni distribuţia unei astfel de informaţii ilegale pe platforma TikTok”, a afirmat Roskomnadzor într-un comunicat.

Un mesaj similar a fost trimis reţelei VKontakte.

Parlamentarii ruşi au votat în 2018 legislaţia care prevede pedepse cu închisoarea îndemnurile către persoane sub 18 ani să participe la proteste de stradă neautorizate, decizie despre care Navalnîi a spus la acea vreme că este menită să împiedice activitatea lui.

Echipa lui Navalnîi a îndemnat la organizarea de proteste în cel puțin 65 de orașe, de la Moscova, Sankt Petersburg, Ekaterinburg și până în Habarovsk, în Extremul Orient.

Îndemnurile la proteste au fost alimentate de recordul de audiență al unei anchete a opozantului rus Alexei Navalnîi despre un somptuos palat de care Vladimir Putin ar beneficia pe malul Mării Negre.

Publicată marți, această lungă investigație, însoțită de un video de aproape două ore. fusese văzută joi de peste 40 de milioane de ori pe YouTube. VEZI AICI FOTO ȘI VIDEO

Echipa lui Navalnîi a precizat pentru AFP că a primit donații în valoare de aproape 10 milioane de ruble (112.000 euro).

„Palatul lui Vladimir Putin" înseamnă 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră, podgorii, cazinou și ar fi costat peste 1 miliard de dolari. Șantierul a fost finanțat, potrivit lui Navalnîi, de apropiați ai președintelui rus, precum directorul gigantului petrolier Rosneft Igor Secin și omul de afaceri Ghenadi Timcenko.

Kremlinul a respins acuzațiile și a denunțat un „atac" la adresa lui Putin, calificând în același timp drept „escroci" membri echipei lui Navalnîi.

În fața apelurilor la proteste pentru ziua de sâmbătă, Parchetul Rusiei a anunțat joi măsuri pentru "limitarea accesului la informații ilegale" difuzate în mediul online și care constau în "apeluri de a participa la acțiuni ilegale în masă în 23 ianuarie 2021".

Ministerul de Interne a precizat la rândul său că este pregătit pentru a "apăra ordinea publică" sâmbătă și a promis că va ancheta autorii apelurilor la protest.

Presa de opoziție a relatat că studenții ruși au primit mesaje din partea conducerii universităților în care sunt descurajați să participe la aceste proteste.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.