Pericolele cu care se confruntă SUA în era Biden. Traian Ungureanu: "Extrema stângă e parte a Partidului Democrat. Democrații au descoperit că doar unele violențe sunt periculoase". Riscul începerii unei operațiuni "de epurare și reeducare ideologică în masă a celor care nu înțeleg să se încoloneze"


Pericolele cu care se confruntă SUA în era Biden. Traian Ungureanu: "Extrema stângă e parte a Partidului Democrat. Democrații au descoperit că doar unele violențe sunt periculoase". Riscul începerii unei operațiuni "de epurare și reeducare ideologică în masă a celor care nu înțeleg să se încoloneze"

Traian Ungureanu, europarlamentar în legislaturile 2009-2014 și 2014-2019, a făcut o amplă radiografie, miercuri seară, la B1TV, a Statelor Unite ale Americii la începutul erei Biden. În primă instanță, Traian Ungureanu a precizat că nu este surprinzătoare absența lui Donald Trump de la ceremonia de învestire a democratului Joe Biden în funcția de președinte al SUA, întrucât justiția americană a refuzat să judece pe fond contestațiile formulate de fostul președinte republican în legătură cu scrutinul electoral din noiembrie 2020. 

"E al cincilea președinte american care nu e prezent la inaugurarea succesorului lui. Sigur, în epoca relativ apropiată nouă asta nu s-a mai întâmplat. Eu nu sunt surprins de refuzul lui Trump de a asista la inaugurarea unui președinte ales după alegeri cum n-au mai fost în SUA. Justiția americană a refuzat să judece, nu s-a pronunțat asupra sesizărilor trimise de Trump și echipa lui, ci a hotărât că petenții, toți cei care reclamă, nu au calitate procesuală. Așadar, au evitat să judece invocând procedura. Trump are un viitor, dar viitorul său în politică nu mai e unul direct. Săptămâna viitoare probabil Partidul Democrat, însoțit de distinși republicani care acum îi dau peste mână celui ce i-a adus la Casa Albă, vor continua operația de punere sub acuzare a lui Donald Trump. Obiectivul operației e clar, o sancțiune penală, într-o formă sau alta, care în orice caz să îl împiedice pe Trump să mai candideze în 2024", a zis Traian Ungureanu. 

Totodată, Traian Ungureanu a atras atenția asupra unui ordin executiv care se află pe masa președintelui Joe Biden, în baza căruia democrații își pregătesc șederea la Casa Albă pentru o lungă perioadă de timp. 

"Între cele 17 ordine executive pe care Joseph Biden le va semna se află unul care prevede o amnistie care urmează să premieze de fapt 11 milioane de ilegali în SUA cu cetățenia americană. Mai mult, un alt ordin executiv îi va admite la recensământul în curs din SUA și pe cei care nu sunt cetățeni americani și va permite astfel recalcularea circumscripțiilor electorale. Prin 11 milioane de cetățeni noi, aproximativ 3% din populație, plus rubedeniile care li se vor alătura, echipa Biden, Partidul Democrat, stânga extremistă americană, se asigură de un supliment de electorat. Cred că în următorii 20-30 de ani nu vom mai vedea un președinte republican la Casa Albă și, de altfel, tot ce a început pe 6 ianuarie, după nefericitele evenimente de la Capitoliu, a fost transformat de democrați deja într-un pretext de represiune generală mediatică, uneori penală, împotriva celor care nu înțeleg că se află în fața unei noi religii, unui nou adevăr sfânt și trebuie să se supună. Viitorul SUA se îndepărtează din ce în ce mai mult din păcate de ceea ce invoca astăzi Joseph Biden, de democrație", a completat scriitorul. 

De asemenea, pe fondul declarației președintelui SUA Joe Biden prin care a transmis că "supremația albilor și terorismul intern trebuie confruntate", Traian Ungureanu a subliniat că accentul pe terorismul intern poate ascunde fapt o serie de intenții mai puțin democratice ale noii administrații. 

"Din păcate accentul pe terorism intern la care însuși Biden s-a referit, după ce tema a fost invocată repetat de presa subordonată democraților, anunță lucruri foarte neplăcute și, cu voia noii administrații, foarte nedemocratice și anume o operațiune de epurare și reeducare ideologică în masă a celor care nu înțeleg să se încoloneze. S-a vorbit chiar despre incendierea Reichstagului, eveniment folosit acum de democrați pe pretextul violențelor de la Capitoliu pentru a spune "Suntem sub asediu, apărăm democrația, trebuie să scăpăm de inamic". Proiectele de lege care așteaptă în Camera Reprezentanților și în Senat în SUA, care prevăd măsuri de eradicare a terorismului intern, sunt mai mult decât suspecte. Ele ar putea cuprinde și pedepsi opinii contrare, forme de asocieze neagreate de democrați și în genere deviaționiști, cum se spunea în anii 50 în Estul Europei. Accentul acesta e neliniștitor în discursul lui Biden, în cadrul căruia a fost vorba de terorismul intern, care încă nu s-a manifestat. Nu știm încă pe ce bază vorbește Biden despre așa ceva, pe de bază vorbesc democrații despre așa ceva, pe ce bază este de fapt inculpat fostul președinte Trump în Camera Reprezentanților și în Senat, for care urmează să judece. În Senat se vorbește despre insurecție, dar nu s-a găsit dovada, nu s-a găsit acea frază prin care Trump îi îndeamnă pe susținători să ia cu asalt Capitoliul. Asta nu s-a găsit, s-ar putea să nu mai conteze, se poate opera și fără dovezi", a explicat Ungureanu. 

Mai mult decât atât, Ungureanu a tras un semnal de alarmă în legătură cu abordarea democraților pe mai multe subiecte-cheie, atât dublul standard privitor la violențele BLM vs. violențele de la Capitoliu, cât și faptul că Joe Biden, în cadrul discursului susținut la ceremonia de învestire, nu a avut niciun cuvânt de spus despre faptul că "UE a realizat un acord cu Iran, care a permis ulterior acestui stat să își vadă mai departe de dezvoltarea programului militar nuclear" și tot Uniunea Europeană "a semnat un acord de investiții și comercial cu China".

"Ne îndepărtăm de problemele care fac și desfac SUA de astăzi încolo. Trecem prea ușor peste lucruri grave, de pildă, ușurința cu care democrații au descoperit că doar unele violențe sunt periculoase. După aproape 6 luni în care orașele americane, inclusiv Washington, pe 30 mai 2020, au fost incendiate, jefuite de protejații Partidului Democrat. Sistematic. Iată că dintr-odată Partidul Democrat descoperă că republica americană e în pericol. Până acum, însă, nu a reușit să descopere așa ceva. Asta e o primă inconsecvență tulburătoare. Apropo de trumpismul negativ și tragic la nivel global, omul care a stricat alianțele, haideți să ne uităm un pic cu ce se ocupau aliații părăsiți de Trump în timp ce el făcea toate relele din lume. UE, de pildă, realiza un acord cu Iran, care a permis ulterior acestui stat să își vadă mai departe de dezvoltarea programului militar nuclear. În același timp, aceeași UE, a semnat un acord de investiții și comercial cu China, care în opinia Bruxelles-ului mai nou este un avanpost al democrației globale. De asta e de vină tot Trump, nu-i așa? Putem continua cu alte fapte de mare profunzime democratică pe care domnul Biden a uitat să le amintească recent, inclusiv astăzi. Așadar, nu cred că putem depăna clișee și sta liniștiți la adăpostul formulelor vagi de genul democratizare, colaborare, multilateralism, căci există fapte", a spus Ungureanu. 

Pe final, Traian Ungureanu a evidențiat marea problemă cu care se va confrunta SUA pentru următorii ani și anume influențele extremiste din Partidul Democrat asupra președintelui Biden. 

"BLM și Antifa sunt la marginea Partidului Democrat. Extrema stângă e parte a Partidului Democrat. Aici probabil se află principala problemă a președintelui Biden, un om în mod fundamental moderat. Problema președintelui Biden e dacă va putea să facă față politic corpului extremist masiv din Partidul Democrat, dacă va reuși să mențină statura și deciziile președinției americane departe de presiunile puternicului corp extremist care animă acum Partidul Democrat. Să nu uităm că în spatele lui se află doamna Kamala Harris, noul vicepreședinte al SUA, care e personal și politic un politician extremist, un om care de altfel a avut cuvinte foarte grele chiar și față de șeful ei de astăzi, domnul Biden, căruia i-a reproșat că în anii 70, când el își începea cariera politică, nu a fost îndeajuns de antirasist. Prin urmare, cu doamna Harris în spate ca gardian ideologic s-ar putea ca domnul Biden să nu fie decidentul propriilor lor decizii. Asta e marea problemă în SUA în acest moment. Va fi Biden un personaj de vitrină sau va fi un președinte real?", a conchis Traian Ungureanu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.