Ipocriții din AUR au fost prinși cu mâța-n sac: suma colosală cerută de la AEP. Șeful instituției anunță că se va efectua un control


Ipocriții din AUR au fost prinși cu mâța-n sac: suma colosală cerută de la AEP. Șeful instituției anunță că se va efectua un control

AUR s-a bătut cu pumnul în piept după momentul în care a intrat în Parlament, conducerea partidului spunând că a cheltuit sume infime în cadrul campaniei pentru alegerile parlamentare. Concret, AUR a pretins că a reușit să trimită 47 de membri în Parlament cheltuind în campanie doar 85.100 de lei. 

Sursa foto: Press Reader

Însă, în ultimă instanță, liderii AUR au adus la AEP documente în care cereau decontarea sumei de 1.527.295, 92 de lei, informează publicația ziare.com

"Conform contribuţiilor publicate de AEP pe 21.12.2020, AUR a declarat 85.100 lei, mai puţin chiar şi decât unii candidaţi independenţi. AUR a înregistrat în competiţie 621 de candidaţi - un număr semnificativ pentru un partid relativ nou -, ceea ce indică cheltuieli echivalente cu 137 de lei pentru un candidat. Pe de altă parte, potrivit raportului de venituri şi cheltuieli publicat pe 15.12.2020, AUR a declarat 1,474,616.53 lei. Deşi există diferenţe minore şi în cazul altor partide, AUR este singurul unde există o diferenţă semnificativă între cele două surse", a transmis Expert Forum într-un raport privind alegerile parlamentare.

Totodată, experții electorali au atras atenția că era imposibil ca AUR să fi cheltuit doar 85 de mii de lei pentru o campanie electorală de tipul celei de la parlamentare. 

"Văzând statistica de mai jos, comparând cu contribuţiile unor candidaţi independenţi care au declarat sume de peste 100.000 lei şi luând în considerare intensitatea campaniei desfăşurate de AUR, putem considera că suma declarată nu este realistă şi concluziona că aceste cheltuieli sunt foarte scăzute pentru un partid care a obţinut peste 9% din voturile alegătorilor", a mai transmis Expert Forum în raportul menționat. 

Septimius Pârvu (Expert Forum), pe Facebook: "UPDATE

Ieri scriam că AUR a declarat 85.100 de lei in campanie, dar in momentul publicarii raportului de venituri si cheltuieli a aparut suma de 1.4 milioane de lei venituri. Ambele cifre apar in document oficiale publicate pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente. Și ambele sunt corecte: adică AUR a declarat în campanie 85.000 de lei, dar a și cerut la rambursare 1.5 milioane de lei, conform AEP.

----

S-a găsit hocus pocus la finanțarea AUR, pentru parlamentare. Arată cam așa:

- pe 15 decembrie - AUR publica raportul de venituri si cheltuieli cu venituri de 1,474,616.53 lei

- pe 21.12 - AEP publica un tabel centralizator cu contributii finale, unde AUR are 85.100 lei

- pe 29.12 - AEP da un comunicat in care estimeaza ca AUR va primi 85000 lei

- pe 8.01 - AEP da un update la comunicat, in care AUR apare cu 1.527.205,92 lei".

Contactat de ziare.com, Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică a anunțat că instituția pe care o conduce va face un control în legătură cu situația semnalată. 

"Iniţial ei au cerut suma de 85.100 de lei. Când au venit la rambursare, au făcut cerere pentru decontarea sumei de 1.527.205,92 lei, aşa că acum suntem în control să aflăm ce s-a întâmplat", a declarat preşedintele AEP.

În urmă cu câteva zile, Alianța pentru Unirea Românilor a scris pe pagina sa de Facebook, într-o notă ipocrită, că nu va încasa subvenția de la buget pentru partidele parlamentare și că va iniția o lege "prin care să fie oprit acest jaf din banii publici".

"În plină pandemie, statul român alocă 4 milioane de euro ca <subvenție> partidelor politice - și asta, doar pentru luna ianuarie. La nivelul intregului an, aproape 50 de milioane de euro vor intra din bugetul statului în buzunarele partidelor politice. Noi, Alianța pentru Unirea Românilor, suntem singurii care nu vor lua acești bani pentru partid. În plus, în perioada imediat următoare, vom iniția o lege prin care să fie oprit acest jaf din banii publici", transmitea AUR pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.