Omul din umbra Maiei Sandu. Germanul HANS MARTIN SIEG, influentul consilier al noului președinte al R. Moldova, este cel care FACE și DESFACE ițele politice de la Chișinău


Omul din umbra Maiei Sandu. Germanul HANS MARTIN SIEG, influentul consilier al noului președinte al R. Moldova, este cel care FACE și DESFACE ițele politice de la Chișinău

„Germanul Hans Martin Sieg este cel care decide ce trebuie să facă opoziția parlamentară de dreapta de la Chișinău și cel care a influențat, mulți ani, procesele politice din țara noastră. Atît prin intermediul unor partide și politicieni, cît și prin intermediul diverselor ONG-uri, instituții media și analiști politici”, scria, în septembrie 2020, înainte de alegerile prezidențiale din Republica Moldova, site-ul scheme.md, preluat de telegraph.md.

Hans Martin Sieg a ocupat mai multe funcții atît în instituțiile guvernamentale germane – consilier pentru politică externă a fracțiunii CDU în cadrul Bundestangului German și consilierul deputatului Manfred Grund din Bundestag-, precum și în cadrul organizațiilor internaționale care au ca scop extinderea UE și NATO, analiza politicii externe și de securitate, reforma instituțională și promovarea democrației de tip occidental în spațiul post-sovietic.

Potrivit scheme.md, Maia Sandu și Andrei Năstase „au apelat la expertiza actualului Director al reprezentanței Fundației Konrad Adenauer pentru România și Republica Moldova încă în 2016.”

„Cetățeanul german este un fel de sfetnic tainic al partidelor declarate pro-europene atât sub formă de indicații, cît și facilitarea finanțări externe destinate educării aripei de tineret a partidelor date, precum și finanțare pentru ONG-urile și mass media apropiată acestor partide”, punctează autorii articolului.

Timp de două-trei luni, echipa scheme.md a discutat cu mai mulți din actuali și foști politicieni, dar și cu unii reprezentanți din societatea civilă, și foști ofițeri ai serviciilor secrete moldovenești, care au dorit să-și păstreze confidențialitatea.

„Așa cum Germania poate influența ușor deciziile altor state din Uniunea Europeană, iar Partidul Popular European, din care face parte și cancelarul Angela Merkel, este cea mai mare forță politică în UE, este lesne de înțeles că de dispoziția lui Hans Martin Sieg referitoare la Republica Moldova depinde mult și atitudinea statelor europene față de Moldova. Acesta poate influența fluxul granturilor mai multor donatori pentru ONG-urile și mass media din Moldova, sumele cărora ajung pînă la cîteva zeci de milioane de euro anual. Dar după cum se știe, cine plătește, acela comandă muzica”, punctează site-ul sus-menționat.

Relația cu Iurie Leancă

Martin Sieg s-a implicat prima dată în problemele interne ale Republicii Moldova în 2010, când a făcut mai multe vizite în Transnistria, cu scopul de a documenta situația social-politică din regiune.

În perioada 2013-2015, Hans Martin Sieg a ocupat o funcție, care i-a permis să influențeze în mod oficial deciziile autorităților din Republica Moldova.

El a fost consilier al premierului Iurie Leancă. Conform unei investigații efectuată de RISE Moldova, Leancă a apelat la fondurile puse la dispoziție de miliardarul George Soros pentru a-și plăti cîțiva consilieri.  

Tranzacția financiară a fost efectuată prin intermediul unui institut german – Institut für Europäische Politik (Institutul de Politici Europene)-  care a organizat training-uri anticorupție împreună cu care oamenii fostului premier.  

Aceștia erau Eugeniu Sturza, Valeriu Prohnițchi, Vladislav Kulminski și Liliana Vițu-Eșanu, care primeau lunar în medie un salariu de 4.200 dolari. Acești bani erau un fel de “bonus” la salariul plătit de Guvern.

După căderea Guvernului Leancă, în 2015 Hans Martin Sieg, împreună cu Vladislav Kulminski și Eugeniu Sturza, au fondat Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), care colaborează intens cu german Institut für Europäische Politik.  

În perioada 2016-2018, Sieg s-a implicat activ în consilierea opoziției parlamentare și extraparlamentare, inclusiv prin facilitarea unor finanțări externe destinate „educării unei noi clase politice”.

El vizita Republica Moldova cel puțin o dată pe lună, timp de 3-4 zile. În timpul vizitelor, Hans Martin Sieg s-a întîlnit cu liderii politici din Moldova, dar și cu reprezentanți ai unor ONG-uri, analiști politici și jurnaliști.

Presiuni asupra lui Andrei Năstase

Cetățeanul german este considerat drept unul dintre cei care au pus presiuni pe Andrei Năstase, în 2016, pentru ca acesta să renunțe la candidatura sa la Președinție în favoarea Maiei Sandu.  

Este și unul dintre arhitecții Blocului electoral ACUM DA-PAS, dar și a Alianței de guvernare a Blocului ACUM cu PSRM.

Din informațiile scheme.md, în aprilie 2019, la o întîlnire la care au participat Mihai Popșoi și Dine Perciun de la PAS, dar și Liviu Vovc cu Dinu Plîngău, de la PPDA, cetățeanul german a instruit reprezentanții blocului ACUM asupra tacticii de comunicare cu exponenții altor partide politice și asupra următorilor pași pe care urma să-i întreprindă în vederea coabitării politice și eventualei alianțe parlamentare.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.