UPDATE. Alexei Navalanîi, cea mai proeminentă figură a opoziției ruse, va sta în arest următoarele 30 de zile, transmite BBC, conform Europa Liberă. O ședință de judecată a fost organizată luni la o secție de poliție de la periferia Moscovei. Judecătorul a ordonat reținerea lui Navalnîi până pe 15 februarie pentru încălcarea condiționării sale. O nouă audiere a sa va avea loc pe 29 ianuarie pentru a stabili dacă pedeapsa de trei ani și jumătate cu suspendare ar trebui înlocuită cu una cu executare.
Navalnîi a spus că sentința este o batjocură la adresa justiției și a descris ședința ca pe o „nelegiuire de cel mai înalt grad”.
UPDATE. Statele Unite şi Uniunea Europeană au cerut eliberarea lui Alexei Navalnîi, principalul opozant rus fiind reţinut duminică, la revenirea la Moscova după ce a fost tratat în Germania în urma otrăvirii cu un agent neurotoxic, scrie news.ro. Secretarul american de stat, Mike Pompeo, a spus că autorităţile ruse încearcă să reducă la tăcere criticii. El a solicitat ca Navalnîi să fie „eliberat imediat şi necondiţionat”.
Jake Sullivan, care va fi consilier pentru securitate naţională al viitorului preşedinte american Joe Biden, a spus: „Atacurile Kremlinului asupra domnului Navalnîi nu sunt doar o încălcare a drepturilor omului, ci un afront adus poporului rus care vrea ca vocea să îi fie auzită”.
Marea Britanie, Franţa, Italia şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au transmis de asemenea cereri de eliberare a lui Navalnîi.
Guvernul britanic a transmite că este „foarte îngrijorat”, precizând că „în loc să persecute victima acestei teribile infracţiuni, autorităţile ruse ar trebui să investigheze cum a ajuns să fie folosită această armă chimică pe teritoriul Rusiei”.
Și ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a fost printre primii care au luat poziție împotriva arestării principalului opozant al președintelui rus Vladimir Putin. „Represiunea îndreptată împotriva opoziției doar pentru că este opoziție e nedemocratică”, a scris Aurescu pe contul său de Twitter.
„Vreau să mulțumesc Germaniei, vreau să vă mulțumesc vouă tuturor. Sunt extrem de fericit. Să fiu arestat? Imposibil, sunt nevinovat”, declara Aleksei Navalnîi înainte de a pleca spre Moscova.
Peste 50 de persoane au fost arestate pe aeroportul Vnukovo, unde era programat să aterizeze inițial avionul lui Navalnîi, scrie RFI.
Avionul opozantului a aterizat, cu o întârziere de câteva zeci de minute, pe aeroportul Șeremetievo, deși inițial ar fi trebuit să ajungă pe Vnukovo, unde era Navalnîi așteptat de sute de susținători. Autoritățile au decis însă închiderea acestuia din urmă, oficial, din „motive tehnice”.
UPDATE 20:05. Opozantul rus Alexei Navalnîi, 44 de ani, a fost arestat pe aeroportul Șeremetievo din Moscova, în zona de control a pașapoartelor, la câteva minute de la aterizare. Și-a sărutat soția și a acceptat să-i însoțească pe reprezentanții autorităților care nu i-ar fi permis însă să fie însoțit și asistat de avocatul său.
UPDATE 20:00. „Sunt fericit că am ajuns, este ziua cea mai bună din ultimele luni. Aici e casa mea”, a declarat Alexei Navalnîi presei prezente pe aeroportul Șeremetievo.
UPDATE 19:30. La Moscova sunt -23 grade. Aeronava cu soții Iulia și Alexei Navalnîi a aterizat pe Șeremetievo, aeroport din nordul Moscovei, la ora locală 20:48 (19:48, ora României). Poliția continuă să facă arestări pe aeroportul din Vnukovo din rândul susținătorilor opozantului lui Vladimir Putin. Atmosfera este tensionată, oamenii scandează și se aude un zgomot infernal de claxoane de mașini.
Rusia l-a plasat pe Aleksei Navalnîi, principalul oponent al lui Vladimir Putin, pe lista persoanelor date în urmărire. Potrivit decretului Serviciului Federal al Penitenciarelor (FSIN), publicat pe 29 decembrie, Navalnîi a „evitat supravegherea” în Germania după ce au fost lansate măsurile inițiale de căutare pe 27 noiembrie. FSIN îl acuză că nu s-a prezentat la biroul său din Moscova la sfârşitul anului trecut în legătură cu o condamnare la închisoare cu suspendare pentru delapidare. Documentul FSIN adaugă că „nu s-a putut stabili unde se află condamnatul”. Mandatul federal prevede ca persoana urmărită să fie reţinută imediat după ce se stabileşte locul în care se află.
UPDATE 19:00. Mai mulți susținători și apropiați ai lui Alexei Navalnîi au fost ridicați de poliție chiar de pe aeroportul din Vnukovo, unde opozantul rus era așteptat să aterizeze duminică seară. Potrivit istoricului Armand Gosu, aeroportul Vnukovo a fost în cele din urmă închis de autorități „din motive tehnice”, iar avionul cu care călătorește Navalnîi îndreptat spre nordul Moscovei. Printre cei reținuți se numără fratele lui Navalnîi și o colaboratoare apropiată a disidentului, care au fost urcați în dubele poliției. Avionul lui Navalnîi ar urma să aterizeze pe Șeremetievo, aeroport din nordul Moscovei.
ȘTIREA INIȚIALĂ. Alexei Navalnîi a părăsit Germania, duminică, pentru a se întoarce în Rusia, avionul acestuia, închiriat de la compania rusă Pobeda cu destinația aeroportul rus Vnukovo, decolând la ora 14.45, în ciuda unor informații cât se poate de alarmante privind iminenta sa arestare. Opozantul rus ar urma să ajungă la Vnukovo la ora locală 19.20.
La ora 18.00, aeronava a intrat în spațiul aerian al Federației Ruse.
Între timp însă în Rusia se întâmplă lucruri grave, potrivit relatărilor istoricului Armand Gosu pe pagina sa de Facebook. „Fratele lui Aleksei, Oleg Navalnîi și Liubov Sobol (avocată, colaboratoarea apropiată a disidentului, n.red.) au fost arestați la Vnukovo, unde așteptau revenirea soților Aleksei și Iulia Navalnîi de la Berlin. Au fost urcați într-una din multele dube ale poliției, aflate în fața aeroportului din Moscova”, scrie Armand Gosu.
Serviciul penitenciar din Moscova a anunţat încă de joi că va face totul pentru a-l aresta pe Navalnîi imediat ce va ajunge în Rusia, acuzându-l că nu a respectat condiţiile unei eliberări condiționate după o condamnare la închisoare cu suspendare pentru delapidare, într-un caz din 2014 despre care Navalnîi spune că a fost fabricat.
Opozantul a făcut apel la susținătorii săi să îl întâmpine pe aeroport.
Alexei Navalnîi și soția în avionul care-i duce spre Rusia/ Foto: Instagram
Procuratura din Moscova a atras atenţia să nu aibă loc manifestaţii neautorizate la aeroport şi a ameninţat că, în caz contrar, vor fi luate măsuri.
După tentativa de asasinare cu agentul neurotoxic Noviciok care l-a vizat, Navalnîi s-a recuperat în Germania începând din august.
Trei laboratoare europene au concluzionat de atunci că opozantul a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia Noviciok, dezvoltat în epoca sovietică în scopuri militare, concluzie confirmată de Organizaţia pentru interdicţia armelor chimice (OIAC), în ciuda dezminţirilor Moscovei. Navalnîi a dat vine pentru otrăvire pe FSB, serviciul secret al Rusiei, la ordinele lui Putin. Liderul rus a respins acuzaţiile. Oficiali ruşi au refuzat într-o primă fază să accepte şi că Navalnîi a fost otrăvit.
Critic dur al preşedintelui rus Vladimir Putin, Navalnîi şi-a anunţat miercuri decizia de a se întoarce din Germania în Rusia, spunând că îi este dor de Moscova şi că nu este interesat de ceea ce el a numit procesele fabricate împotriva sa.
El a mai spus că nu a intenţionat niciodată să rămână în afara Rusiei, pentru că nu şi-a părăsit niciodată ţara de origine de bunăvoie şi că a ajuns în Germania „într-o cutie de resuscitare”.