UPDATE
DNA a confirmat joi printr-un comunicat de presă că l-a pus sub urmărire penală pe fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, atât pentru două infracțiuni de trafic de influență în dosarul vizitei în SUA la învestirea în funcție a președintelui Donald Trump, cât și pentru folosirea influenței în scopul obținerii pentru sine sau pentru altă persoană de foloase necuvenite. În același dosar a fost pus sub urmărire penală și Gheorghe Dimitrescu, ex-consilierul fostului deputat PSD Florin Iordache care ar fi ajuns în funcția de consul general al României la Bonn datorită influenței pe care o avea președintele PSD, Liviu Dragnea, asupra Guvernului Grindeanu.
În perioada mai - octombrie 2017, Dragnea și-ar fi folosit autoritatea și influența ce decurg din calitatea de președinte al PSD față de suspectul Dimitrescu Gheorghe, precum și față de alte două persoane, în scopul de a obține, în aceeași perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD. Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea cu înalți oficiali americani. În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, în perioada iunie - iulie 2017, Liviu Dragnea ar fi traficat în favoarea acestuia influența reală pe care o avea asupra ministrului de Externe Teodor Meleșcanu, promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe Dimitrescu Gheorghe în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat.
De asemenea, potrivit procurorilor anticorupție, Liviu Dragnea a primit în intervalul de timp ianuarie - mai 2017 foloase necuvenite constând în asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, dar și în asigurarea unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 dolari, în favoarea PSD.
DNA a mai precizat că în cauză se mai efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Redăm comunicatul DNA:
"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de următorii suspecți:
DRAGNEA NICOLAE-LIVIU, la data faptelor președinte al Camerei Deputaților și președinte al unui partid, în sarcina căruia s-au reținut
- două infracțiuni de trafic de influență
- folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (art.13 din Legea 78/2000)
DIMITRESCU GHEORGHE, la data faptei consilier parlamentar, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență
În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt
I. În perioada ianuarie 2017 - mai 2017, Dragnea Nicolae-Liviu ar fi primit de la un om de afaceri, suspect în cauză, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în:
- asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare,
- asigurarea unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru, controlată de omul de afaceri român cu ajutorul altor două persoane, suspecte în cauză.
În acest context, Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, suspect în cauză, influența reală pe care o avea față de prim-ministrul și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care omul de afaceri român le avea în România.
II. În perioada mai - octombrie 2017, Dragnea Nicolae-Liviu și-ar fi folosit autoritatea și influența ce decurg din calitatea de președinte al unui partid politic față de suspectul Dimitrescu Gheorghe, precum și față de alte două persoane, în scopul de a obține, în aceeași perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD. Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu înalți oficiali americani.
În scopul ascunderii adevăraților beneficiari ai serviciilor de lobby, respectiv Dragnea Nicolae-Liviu și partidul politic, plata sumei de 100.000 USD ar fi fost efectuată de o societate americană cu sediul în New York, deținută de un cetățean româno-american, urmând ca acestuia să i se restituie în România suma de 100.000 euro prin intermediul unei rude, lucru care s-ar fi și întâmplat, suma fiind procurată în parte de suspectul Dimitrescu Gheorghe, respectiv 45.000 euro.
În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, în perioada iunie - iulie 2017, Liviu Dragnea ar fi traficat în favoarea acestuia, influența reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe Dimitrescu Gheorghe în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat.
Celor doi suspecți li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
În cauză se mai efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019".
UPDATE
Pușcăriașul Liviu Dragnea a ajuns la DNA pentru a fi pus sub acuzare în noul dosar ce vizează vizita pe care a efectuat-o în SUA la inaugurarea președintelui Donald Trump. La sosirea de la DNA, Liviu Dragnea a fost întâmpinat de revoluționarul Marian Ceaușescu, care a ironizat pe un live pe Facebook faptul că fostul președinte al PSD se consideră deținut politic.
"A venit Dragnea. Uitați-i mașina. Deținutule politic, ești bine?! Cum te simți? Ești sănătos? Poți să muncești? Ai venit să dai iarăși cu subsemnatul? Tu te consideri deținut politic, mă borfașule?!", a spus Marian Ceaușescu în cadrul unui live.
Vedeți video:
Secvența în care Dragnea a ieșit din dubă:
ȘTIREA INIȚIALĂ
Fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost citat azi la DNA pentru a fi pus sub acuzare pentru trafic de influență în dosarul vizitei din SUA la inaugurarea președintelui Donald Trump din ianuarie 2017, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Dragnea a fost citat la DNA pentru ora 14.00. În dosar este vizat și Gheorghe Dimitrescu, consulul general al României la Bonn, fost consilier al fostului deputat PSD Florin Iordache.
Gheorghe Dimitrescu este cel care în octombrie 2017 a plătit din partea PSD 100.000 de dolari unei firme de lobby pentru a-i aranja lui Liviu Dragnea „cât mai curand posibil” întâlniri la vârful administrației americane. În schimb, Dragnea l-ar fi ajutat pe Dimitrescu să ajungă consul la Bonn.
În 2019, vizita lui Dragnea în SUA a intrat în vizorul anchetatorilor americani. Astfel, s-a format o comisie rogatorie, prin intermediul căreia autoritățile americane au cerut informații în România referitoare la Dragnea și Grindeanu.
Primul care a furnizat informații, în decembrie 2018, despre noul dosar este chiar Liviu Dragnea.
"Apropo, Călin, știi că ne-a mai făcut un dosar? O veste tristă, așa, de ziua Vioricăi. La mine e legat de vizita în SUA de anul trecut. Eu îi spun domnului Uncheșelu (procurorul DNA Jean Uncheşelu – n.r.) să meargă în continuare, dar îi spun și unde ajunge – la un ambasador. Și să văd dacă îl țin genunchii, că, dacă nu, are o mare problemă", a declarat Dragnea în ședința Consiliului Național al PSD din decembrie 2018.
Pe 5 septembrie 2019, Departamentul de Stat american a informat că fostul președinte al PSD Liviu Dragnea, actual pușcăriaș, a primit interdicție de a intra pe teritoriul Statelor Unite ale Americii din pricina implicării în fapte semnificative de corupție. De asemenea, nici copiii lui Liviu Dragnea, Valentin Ștefan Dragnea și Maria Alexandra Dragnea, nu au voie să meargă pe teritoriul SUA.
"Desemnare publică a cetățeanului român Liviu Nicolae Dragnea drept persoană cu interdicție de a intra pe teritoriul SUA, din cauza implicării sale în acte semnificative de corupți
Secretarul de stat Michael R. Pompeo îl desemnează în mod public pe fostul președinte al Camerei Deputaților a României, Liviu Nicolae Dragnea, drept persoană cu interdicție de a intra pe teritoriul SUA, din cauza implicării sale în acte semnificative de corupție. Această desemnare este facută în temeiul Secțiunii 7031(c) din Legea privind alocările bugetare referitoare la Departamentul de Stat, operațiunile externe și programe asociate, 2019 (Div. F, P.L. 116-6). Secțiunea 7031(c) stabilește că, în cazurile în care secretarul de stat deține informații credibile că oficiali ai guvernelor altor țări au fost implicați în acte semnificative de corupție, acele persoane precum și membrii apropriați ai familiei nu sunt eligibili să pătrundă pe teritoriul Statelor Unite.
De asemenea, legea impune ca secretarul de stat să desemneze în mod public sau în particular pe acești oficiali și membrii apropriați ai familiei. În afară de desemnarea domnului Dragnea, secretarul de stat îi desemnează drept ineligibili pentru intrarea pe teritoriul SUA pe cei doi copii ai domnului Dragnea, Valentin Ştefan Dragnea și Maria Alexandra Dragnea.
Acțiunea de astăzi trimite un semnal puternic că Statele Unite sunt angajate să lupte împotriva corupției și să sprijine statul de drept în România", a precizat Departamentul de Stat de la Washington.
Pe lângă condamnarea definitivă, Dragnea mai are la activ un dosar greu. Pe 26 iunie 2020, Dragnea a devenit inculpat în dosarul TelDrum. Dragnea este cercetat ca inculpat în dosarul Tel Drum pentru o lungă serie de infracțiuni: constituire a unui grup infracțional organizat, două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, instigare la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în forma participației improprii. Odată cu Dragnea, în dosar sunt prinși și actualul director al Tel Drum, Petre Pitiș și prietenul din liceu al lui Dragnea, Marian Fișcuci, care a fost și primul director al companiei atribuite de procurori lui Dragnea. Prejudiciul din dosarul TelDrum este substanțial, fiind vorba despre o sumă estimată la 31.343.799 lei. (mai multe detalii AICI)