Pericolul Viktor Orban: Ungaria, a doua după Rusia în topul țărilor care AMENINȚĂ Ucraina. România, prinsă între două state inamice


  • ACP
  • Jan 13, 2021 19:47
  • 5498
Pericolul Viktor Orban: Ungaria, a doua după Rusia în topul țărilor care AMENINȚĂ Ucraina. România, prinsă între două state inamice

Peste o sută de politologi și analiști ucaineni ai politicii internaționale, care formează Consiliul Politicii Externe din Kiev, au lucrat la întocmirea unei liste în care sunt enumerate cele mai prietenoase, dar și cele mai ostile țări față de Ucraina pentru anul trecut. 

Dacă Rusia ocupă detașat și fară probleme primul loc între tarile cele mai ostile Ucrainei, surpriza mare vine în cazul locului doi, ocupat de Ungaria, după cum au susținut mai bine de jumătate dintre experții Consiliului. 

Percepția ucrainenilor asupra Rusiei s-a îmbunătățit totuși cu câteva procente bune față de anul 2019, când 99% dintre experți erau de acord că Rusia e cel mai mare inamic al țării lor. Topul primelor cinci țări neprietene din „Prisma ucraineană”, cum e numită lista, pentru anul 2020, este următorul:

1) Rusia (92%); 2) Ungaria (54%); 3) Belarus (45%); 4) Armenia (6%); 5) Serbia (5%);

În ceea ce privește clasamentul țărilor prietene, situația se prezintă mai puțin categorică. Astfel, potrivit evaluării experților, cele mai prietenoase state pentru Ucraina sunt:

1) Lituania (66%); 2) Canada (43%); 3) USA (41%); 4) Marea Britanie (32%); 5) Polonia (30%);

Îndată ce publicația Hvylya.net a publicat lista cu țări dușmane, informația s-a răspândit imediat și pe site-urile presei maghiare. 

În schimb, Ihor Zhovkva – șeful adjunct al cancelariei președintelui ucrainean Vladimir Zelenski – a declarat unui săptămânal politic că anul acesta Kievul va încerca să construiască o relație de încredere reciprocă cu Ungaria, lucru care ar fi dorit și la Budapesta. 

Mai mult chiar, la o viitoare întâlnire cu premierul Viktor Orbán, președintele ucrainean intenționează să dezvolte posibilitatea unui „dialog constructiv” pe probleme sensibile, transmite publicația 24.hu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.