CCR va dezbate miercuri, 13 ianuarie, sesizarea Guvernului depusă împotriva legii prin care PSD a forțat în Parlament majorarea nesustenabilă a pensiilor cu 40% începând de la 1 septembrie 2020. Executivul hotărâse să aplice o majorare a pensiilor cu 14% din lipsă resurse.
Într-o intervenție la Realitatea PLUS, deputatul PNL Sebastian Burduja, fost secretar în Ministerul de Finanțe, le-a transmis marți pensionarilor că "bugetul României este precum cel al unei familii", iar astfel "nu putem cheltui lună de lună mai mult decât încasăm".
"Deși în vremuri grele precum această pandemie tentația populismului și a creșterilor din pix este mare, adevărul e nenegociabil din punctul meu de vedere. Trebuie să le spunem cetățenilor foarte clar că bugetul României este precum cel al unei familii. Nu putem cheltui lună de lună mai mult decât încasăm, să depășim veniturile prin cheltuieli pentru că asta înseamnă să ne împrumutăm și să fim într-un ciclu din care la un moment dat nu avem cum să supraviețuim pe termen lung. Politica Guvernului liberal și anterior și actual este să folosească resursele limitate ale bugetului pentru investiții, să crească economia și să avem o creștere sustenabilă a veniturilor pensionarilor și a tuturor românilor. Suntem conștienți că pensionarii merită pensii mai mari și lucrăm la creșterea gradului de colectare pe partea de venituri, iar pe partea de cheltuieli diverse măsuri pentru reducerea acestora precum înghețarea salariilor bugetarilor, eficientizarea legii salarizării unice în sectorul public, corectarea unor inechități. Avem soluții și analizăm cu atenție ce se întâmplă la CCR", a precizat Burduja.
În acest sens, Burduja a atras atenția că este mult mai inteligent pentru România să investească pentru ca pe termen mediu și lung să se dispună de venituri substanțiale la buget din care să poată fi mărite pensiile. De asemenea, liberalul a trecut în revistă pârghia constituțională prin care CCR poate bloca legea nesustenabilă impusă în Parlament de PSD în 2020.
"Creșterile din pix nu vor funcționa niciodată. Cu toată simpatia pentru pensionarii acestei țări, care merită venituri decente după o viață de muncă, este mult mai inteligent pentru noi toți să investim în economie, să investim în infrastructură, iar din veniturile mai mari obținute pe termen mediu și lung să acordăm aceste pensii mărite. CCR are în Constituție o pârghie, prin principiul echilibrului puterii în stat, prin care poate să spună că în cazul în care Parlamentul nu a prevăzut sursa financiară pentru această creștere de 40%, atunci nu poate să fie constituțională", a conchis Burduja.