Giganții Facebook și Twitter înregistrează pierderi uriașe după ce au declanșat ofensiva împotriva libertății de expresie. Un gigantic război comercial cu pierderi și câștiguri de miliarde de dolari


  • ACP
  • Jan 11, 2021 22:17
  • 3695
Giganții Facebook și Twitter înregistrează pierderi uriașe după ce au declanșat ofensiva împotriva libertății de expresie. Un gigantic război comercial cu pierderi și câștiguri de miliarde de dolari

Ofensiva începută de Facebook și Twitter împotriva libertății de expresie prin cenzurarea sistematică a postărilor care, conform canonului ultimului val radical al corectitudinii politice, nu ar fi acceptabile, pare să fi ajuns la apogeu odată cu suspendarea contului de Twitter al lui Donald Trump, președintele în funcție al Statelor Unite.  

Efectul imediat a fost pierderea unui număr foarte mare de utilizatori ai celor două platforme, în doar câteva zile, și migrarea lor către alte companii concurente ca Me We ori Parler, care se prezintă ca fiind apărătoare ale libertății cuvântului și prietenoase chiar pentru curentul conservator, pe lângă faptul că nu ar colecta și vinde datele utilizatorilor, așa cum a făcut-o Facebook.  

Pierderile gigantului Facebook nu s-au oprit însă la plecarea a numeroși utilizatori direcți, ci continuă și prin pierderea înregistrată în momentul de față de serviciul WhatsApp (deținut de Facebook), ce înregistrează o scădere bruscă a numărului utilizatorilor, care se mută către alte servicii.

WhatsApp suportă acum și reacția dură la impunerea bruscă a noilor condiții pentru utilizatori, care sunt obligați la partajarea informațiilor personale, cum ar fi numărul de telefon și locația, până la 8 februarie, cu cea mai avară mașină de colectare a datelor din lume, cu Facebook.

Prima reacție importantă împotrivă serviciului de mesagerie deținut de Facebook a venit de la fondatorul companiei Tesla, Elon Musk, care a recomandat public pe Tweeter folosirea aplicației Signal în locul WhatsApp. În urma tweet-ului lui Musk, aplicațiile de mesagerie Signal și Telegram au înregistrat o creștere bruscă a cererii, Signal fiind descărcat de peste 100.000 de ori din magazinele de aplicații Apple și Google în ultimele două zile, în timp ce Telegram a înregistrat aproape 2,2 milioane de descărcări, potrivit firmei de analiză a datelor Sensor Tower – sursa AICI.  

Apoi, în timp ce migrația către alte aplicații de mesagerie a prins amploare, în Turcia a început, cu susținerea lui Erdogan, o campanie aplicată de renunțare la serviciile WhatsApp și de trecere la alte platforme de mesagerie cum e BiP, care aparține companiei de telefonie mobilă Turkcell. Pe cale de consecință, BiP a câștigat peste 1,12 milioane de utilizatori în doar 24 de ore, având acum peste 53 de milioane de utilizatori în întreaga lume, potrivit datelor prezentate de Turkcell. (sursa: AICI)

Iar tendința aceasta de trecere de la WhatsApp la alte servicii de mesagerie pare să prindă amploare din ce în ce mai mare, transformând lupta pentru libertatea cuvântului și dreptul la siguranța datelor personale și într-un gigantesc război comercial cu pierderi și câștiguri de miliarde de dolari. 

MAI MULTE DETALII: Twitter loses $5B, shares down 12% since Trump ban

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.