De la Roosevelt la dictatura Facebook și Twitter. Avem nevoie de măsuri anti-trust aplicate în cazul giganților ”Big-Tech”


De la Roosevelt la dictatura Facebook și Twitter. Avem nevoie de măsuri anti-trust aplicate în cazul giganților ”Big-Tech”

La începutul secolului XX, un președinte american republican, subliniez republican, Theodore Roosevelt a inițiat legislația anti-trust care a spart marile monopoluri industriale apărute în epoca expansiunii nelimitate din a doua jumătate a secolului XIX, lucru care a dus la echilibrarea economiei americane și la asigurarea climatului de bunăstare și dezvoltare durabilă care a marcat Statele Unite ale Americii în întreg secolul XX.

Acum este timpul ca un nou set de măsuri anti-trust să fie aplicate și în ceea ce privește giganții ”Big-Tech”.

Pornind din Statele Unite și extinse la nivel global, adoptate de fiecare națiune suverană în parte, acest pachet anti-trust aplicat marilor companii din segmentul rețelelor de socializare și al mediile sociale digitale este imperios necesar pentru a tempera abuzurile celor care controlează aceste rețele cât și pentru a crește gradul de competitivitate pe piață.

Nu putem permite ca Facebook, Twitter ori alții din acest segment extrem de influent astăzi să ne bage pumnul în gură cu ”standardele comunității” și tot felul de reglementări scoase din burtă care calcă în picioare demnitatea umană, legi naționale, tratate internaționale și Constituții democratice!

Omenirea nu poate permite dictatura ”Big-Tech”, fiecare națiune trebuie să vegheze la apărarea libertății de expresie și să nu permită eludarea legilor de către giganții erei digitale, atât în ceea ce privește drepturile fundamentale ale omului cât și sub aspectul financiar-fiscal, care nici el nu este deloc limpede în ceea ce vizează capacitatea națiunilor de a încasa taxele legitime din activitățile derulate de sectorul big-tech pe teritoriul lor. 

Anarhia digitală nu poate fi decât un factor de destabilizare generală și o amenințare directă la siguranța națională a fiecărei țări în parte!

Soluții în fața acestei vulnerabilități globale există: legi anti-trust aplicate la nivel internațional, amenzi foarte aspre, proporționale cu profiturile, aplicate împotriva tuturor abuzurilor ”Big-Tech” și nu în ultimul rând, un control fiscal real asupra acestor mega-afaceri care tind să se transforme în imperii digitale care dictează în mod obraznic, arbitrar si nedemocratic însuși viitorul omenirii!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.