SCANDALOS: KGB-istul Kiril, patriarhul lui Putin, insistă că transformarea Sfintei Sofia în moschee ar fi o pedeapsă divină îndreptată împotriva Patriarhului Ecumenic Bartolomeu. Adică Erdogan face voia lui Dumnezeu?!


  • ACP
  • Jan 10, 2021 13:03
  • 4559
SCANDALOS: KGB-istul Kiril, patriarhul lui Putin, insistă că transformarea Sfintei Sofia în moschee ar fi o pedeapsă divină îndreptată împotriva Patriarhului Ecumenic Bartolomeu. Adică Erdogan face voia lui Dumnezeu?!

Exact în ziua în care ortodocșii ruși sărbătoresc Crăciunul, pe 7 ianuarie în calendarul nostru, patriarhul Bisericii Ruse, Kiril, a făcut o serie de afirmații foarte grave la adresa Patriarhiei Ecumenice, într-un interviu oferit celui mai mare post rus de televiziune de stat, Rossia 1. 

Patriarhul rus a insistat că transformarea în moschee a Sfintei Sofia, marea Catedrală a Ortodoxiei din Istanbul, este nici mai mult nici mai puțin decât o pedeapsă divină îndreptată împotriva Patriarhului Ecumenic Bartolomeu. 

Pentru Kiril se pare că nu contează faptul că președintele turc a mai ordonat anul trecut folosirea altor biserici ortodoxe vechi și cu o mare valoare simbolică pentru alte scopuri. 

Erdogan rămâne pentru Patriarhia rusă cel care a luat Catedrala pentru că asta a fost voia Domnului, ceea ce, evident, face ca actul de transformare să nu mai trebuiască să fie contestat de creștinii ortodocși. 

Patriarhul Kiril s-a arătat însă ”înțelegător” în ceea ce-l privește pe Patriarhul Ecumenic, spunând că se va ruga pentru el deoarece „criza” ar trebui depășită „în comun”

„Nu vreau să exprim vreo critică semenilor mei, însă cu toate acestea, fără îndoială, tot ce s-a întâmplat după aceea la Constantinopol dovedește pedeapsa divină. Patriarhul Bartolomeu a plasat schismaticii din Kiev, în Sfânta Sofia din Kiev, și a pierdut Hagia Sofia din Constantinopol care a fost transformată într-o moschee”, a spus Patriarhul-KGB-ist Kirill, în amplul interviu televizat. 

„Ați luat Sfânta Sofia din Kiev de la poporul ortodox, de la Biserica Ortodoxă și v-ați pierdut propria voastră Hagia Sofia… Am găsit că o consecință mai evidentă, care provine din Voința Divină, este dificil de imaginat. Iar consecințele au venit fără întârziere pentru că păcatul a fost prea mare... Dar trebuie să ne rugăm unul pentru celălalt. Cel puțin în ceea ce privește rugăciunile private, deoarece este dificil să o faci în timpul slujbelor, deoarece nu îl pomenim pe Patriarhul Constantinopolului la slujbe. Cu toate acestea trebuie să ne rugăm unul pentru celălalt pentru a depăși cât mai curând această criză, care a fost impusă din exterior în ortodoxie”, a concluzionat patriarhul lui Putin.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.