Într-o sâmbătă din decembrie președintele unei firme mari de tehnologie informațională a ajuns împreună cu soția sa la o clinică din Shinagawa Ward, Tokyo, unde șeful clinicii și un bărbat din China așteptau într-o sală de consultație marcată ca închisă pentru acea zi. După prezentările obișnuite la o primă întâlnire, soția președintelui a întrebat vizibil neliniștită dacă este sigură administrarea vaccinului. Șeful clinicii, așezat cu spatele la ei, tasta la un computer și nu a zis nimic, iar chinezul a încuviințat din cap zâmbind. Bărbatul chinez i-a sfătuit să nu-și facă griji cu privire la efectele secundare și a spus că tot ceea ce ar putea apărea ca efecte secundare este durerea în mușchii unde li se injectează vaccinul și restul de probleme întâlnite în mod normal în cazul vaccinării. În timp ce vorbea, le-a înmânat un clipboard cu un document pentru a confirma că au acceptat vaccinul.
Formularul pe care l-au primit nu conținea întrebări despre istoricul medical sau prezența alergiilor, ci pur și simplu conținea doar textul acordului lor. Președintele companiei și-a asigurat soția că va fi bine și ea a scris încet data, numele și numerele lor de telefon mobil pe formular. Chinezul a intrat apoi într-o cameră alăturată, de unde a scos o cutie de oțel inoxidabil de dimensiunea A4 dintr-un frigider și i-a înmânat-o șefului clinicii. În interiorul ei erau două seringi de vaccin și câte o fiolă de 5 ml de lichid pentru fiecare. Pe etichete erau data și câteva cuvinte, inclusiv „COVID-19” și „coronavirus inactivat”. Conform explicației primite de cei doi, vaccinurile au fost făcute de compania de stat China National Pharmaceutical Group (Sinopharm). Șeful clinicii a luat apoi mănuși medicale și a atașat ace la seringi. În timp ce aplica alcool dezinfectant pe brațul președintelui companiei, i-a spus: „Am fost surprins să primesc un telefon de la tine după o perioadă îndelungată de timp în care nu ne-am auzit, dar nu mi-am imaginat că este vorba despre asta”. Președintele companiei, vechi prieten al directorului clinicii, aparent a apelat la ei pentru a ajuta la vaccinare.
Inoculările perechii au fost terminate în cinci minute de la sosirea lor la clinică. Soția președintelui companiei i-a zâmbit soțului ei, spunând: „Poate că eram prea speriată de un simplu vaccin” și și-a scos poșeta pentru a-i plăti chinezului suma de 10.000 de yeni (aproximativ 97 USD) de persoană pentru fiecare dintre vaccinuri.
Aceasta este formidabila relatare din publicația japoneză Mainichi Shinbun, apărută pe 5 decembrie, care descrie povestea adevărată a unor japonezi care au apelat la rețeaua de contrabandă cu vaccinuri chinezești, în condițiile în care în Japonia este absolut interzisă aducerea unor medicamente sau vaccinuri din afara țării dacă nu sunt pentru uz personal. Reporterii de la Minichi Shinbun au prezentat în articol informații conform cărora șefii mai multor companii puternice japoneze și familiile lor au primit încă din noiembrie vaccinuri aduse din China, obținute pe filiera Partidului Comunist Chinez. Jurnaliștii japonezi au mai aflat și că între cei care au fost contactați de chinezi pentru a li se vinde vaccinul au fost și unii care au refuzat oferta.
Japonia a contractat 60 de milioane doze de vaccin de la Astra Zeneca, 60 milioane de la Pfizer și 25 milioane de la Moderna, dar intenționează să înceapă campania de vaccinare abia la sfârșitul lunii februarie, ceea i-a făcut pe japonezii mai speriați de noul coronavirus, care au relații la rețelele de contrabandă chineze, să plătească pentru vaccinul chinezesc.
Contrabanda cu vaccinuri chinezești a fost descoperită și în alte părți din Asia. Mai mulți militari din Grupul de Securitate Prezidențial din Filipine au fost acuzați săptămâna aceasta de Senatul țării lor că au obținut ilegal și și-au administrat vaccinurile chinezești, dar președintele Duterte a anulat imediat ancheta care îi privea în acest caz. Generalul care conduce acest corp de armată, J. Durante, a mărturisit că vaccinurile au fost injectate militarilor din septembrie, dar nu a dezvăluit cum au fost obținute, deși biroul președintelui a spus că vaccinul a fost oferit „cadou” din China, în ciuda interdicției de transport și expediere a medicamentelor neautorizate. Lidera comunității chineze din Filipine, Teresita Ang-See, a declarat luni că vaccinul folosit pentru cei 140.000 de muncitori chinezi din Filipine este același cu cel folosit pentru militarii filipinezi și că a venit printr-un „canal oficial”. Dar ilegal în același timp în Filipine.
Frica de infectarea cu noul coronavirus este abil folosită de oamenii Beijingului, care susțin distribuirea vaccinurilor chinezești prin rețele mai puțin legale, într-o nouă campanie de câștigare a bunăvoinței pentru China comunistă.