Fostul ambasador al României în Senegal și profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, Ciprian Mihali, a reflectat într-o postare pe Facebook modul perfid în care Alexandru Cumpănașu, personaj care a câștigat notorietate cocoțându-se mediatic pe tragedia de la Caracal, capitalizează acum în plan personal carențele sistemului educațional din România, atrăgând în bula sa online, pe TikTok, sute de mii de elevi, încurajând ura acestora față de școală și față de profesori.
"Fete de școală generală sau de liceu dansează lasciv sub privirile umede ale „profului”, afișând mesaje ostile profesorilor și ministerului", a mai semnalat Mihali, situație descrisă foarte bine de video-ul pe care îl prezentăm în cele ce urmează. Am ales să cenzurăm video-ul pentru a proteja identitatea elevei care dansează lasciv pentru Alexandru Cumpănașu, mimica acestuia arătând că este mai mult decât plăcut surprins. De menționat este că prima secvență din video a fost ștearsă ulterior de pe TikTok.
"Școala la început de an
Semnul cel mai clar că școala românească se află într-un moment de maximă debusolare vine din aceea că un impostor precum Alexandru Cumpănașu își face un cont pe TikTok, dându-se drept „profu.online”, un cont care ajunge să fie urmărit de peste 500.000 de copii din țara asta. Unul din patru sau din cinci elevi din România este fan Cumpănașu.
Acesta nu este nici vedetă media, nici star din showbiz, nici politician, nici, cu atât mai puțin profesor. La fel de bine putea să-și spună „medicu.online” sau „ingineru.online” ori chiar „arhitectu.online”, dar a ales să fie „profu”, pentru că în felul acesta este mai aproape de copii, în toate sensurile pe care vi le puteți imagina pentru cuvântul „aproape”.
Căzut în dizgrația unora dintre complicii săi, care l-au repudiat ca să-și salveze onoarea, Cumpănașu exploatează cu un cinism absolut toate găurile din șvaițerul educației românești: lipsa de autoritate a ministerului, lipsa de atractivitate a cursurilor online, nenumăratele improvizații și carențe ale organizării școlare, ostilitatea crescândă a copiilor față de școală, de educație și de cunoaștere în general, dar, și mai larg, renunțarea de către aproape întreaga societate la educație ca strategie pentru dezvoltarea personală și colectivă.
În sutele sale de filmări pe TikTok, Cumpănașu încurajează violent ura copiilor față de școală și față de profesori și se asociază, pe ritmuri de manele, cu tinerii care „luptă” dând din buric pentru a „băga” 100k profesori în pușcărie. Fete de școală generală sau de liceu dansează lasciv sub privirile umede ale „profului”, afișând mesaje ostile profesorilor și ministerului. În intervenții scurte, pline de vulgarități, filmate de pe bancheta din spate a mașinii din curte, „profu” face spume la gură susținând că organizațiile internaționale au interzis telefonul pentru școala online, iar asta atrage aproape 100.000 de aprecieri. Într-un alt film, cu 121.000 de aprecieri, „profu” răspunde că o profesoară „este obișnuită cu maxim 15 minute”, de aceea dă teste scurte copiilor. După care se emoționează până la lacrimi când un copil îi declară că „toți am vrea un tată ca dumneavoastră”, iar asta atrage 114.000 de aprecieri.
Cumpănașu ocupă locul gol lăsat de părinți, locul gol lăsat de profesori, locul gol lăsat de guvernanți, locul gol lăsat de țara întreagă în momentul în care a renunțat la școală. Orice formă de autoritate, parentală, profesională, politică, pare grav afectată și fisurată.
Aici suntem la începutul anului 2021. Acesta este diagnosticul cel mai sever al școlii românești. Peste câțiva ani, jumătatea asta de milion de copii va vota, educată cum este de către „profu.online”. Iar România va arată după chipul și asemănarea acestei generații crescute de Cumpănașu.
Niciun fel de intervenție în Educație nu mi se pare prea rapidă, prea radicală sau prea curajoasă. Iar această intervenție nu cade pe umerii unei persoane, ai unui partid sau minister. Dacă în această țară au mai rămas oameni cinstiți, deștepți și curajoși, ar trebui să se manifeste. Dacă nu, să tăcem în continuare și să admirăm cu invidie succesul lui Cumpănașu, Garcea și Șoșoacă, valorile actuale unui neam mândru peste măsură", a scris Mihali pe Facebook.
Tangența lui Cumpănașu cu sistemul de învățământ nu e de ici de colo. Ciprian Mihali a devoalat în mai 2020 un aspect mai puțin știut referitor la conexiunea impostorului Alexandru Cumpănașu cu PNL, persoana de legătură fiind Monica Anisie, ministru al Educației la acea vreme, al cărei soț, fostul comisar în MAI Adrian Anisie, "este de anul trecut (2019 - n.red.) șef al pomposului Departament pentru Combaterea Infracționalității în mult iubita de către toată lumea Coaliție Națională pentru Modernizarea României". Reamintim că structura intitulată CNMR este deținută de Alexandru Cumpănașu.
"O lume atât de mică
Dacă v-ați întrebat cum se face că Alexandru Cumpănașu e când în poze cu prim-ministrul liberal, când în brațe cu ministrul de interne Vela, o parte din răspuns s-ar putea să se găsească aici: soțul ministrei Educației, Adrian Anisie, fost comisar în Ministerul de Interne și beneficiar de pensie specială, este de anul trecut șef al pomposului Departament pentru Combaterea Infracționalității în mult iubita de către toată lumea Coaliție Națională pentru Modernizarea României, paravanul lui Cumpănașu. Dar și invers, de ce nu? Doamna Anisie poate că își datorează o parte din cariera fulminantă acestor conexiuni", scria Mihali pe Facebook la momentul respectiv.
Ce a declarat Cumpănașu în 2019, la numirea lui Adrian Anisie în funcția de Șef al Departamentului CNMR pentru Combaterea Infracționalității: "CNMR a stabilit cu Procurorul General al României un Grup de Lucru comun pentru realizarea Strategiei Naționale pentru Prevenirea și Combaterea Infracționalității. Astfel, am decis constituirea departamentului pentru combaterea infracționalității pe care îl va conduce domnul Comisar Șef Anisie. Am toată încrederea în profesionalismul și energia lui Adrian și sunt convins că va forma o echipa de profesioniști care să construiască la nivel tehnic împreună cu Parchetul General, o strategie cât mai adecvată vulnerabilităților actuale ale Romaniei".