VIDEO. Regimul criminal de la Beijing continuă seria atrocităților. O jurnalistă care a relatat corect despre Wuhan este ținută în stare gravă după gratii de luni de zile


VIDEO. Regimul criminal de la Beijing continuă seria atrocităților. O jurnalistă care a relatat corect despre Wuhan este ținută în stare gravă după gratii de luni de zile

O jurnalistă independentă din China se află în arest din luna mai și ar putea fi condamnată la patru sau chiar cinci ani de închisoare pentru că, în timp ce relata despre noul coronavirus, ar fi căutat să provoace „tensiuni și scandal” la Wuhan, potrivit acuzațiilor aduse de autoritățile comuniste.  

BBC scrie că acest tip de acuzații sunt fecvente la adresa activiștilor care tulbură retorica, acțiunile criminale și dezinformările regimului odios de la Beijing.  

Zhang Zhan, 37 de ani, este doar unul dintre jurnaliștii chinezi care au avut probleme din cauza felului în care au ales să relateze despre Wuhan.  

În China presa este supusă cenzurii comuniste, iar puținii jurnaliști independenți curajoși care aleg să spună adevăruri incomode sunt reduși de tăcere prin astfel de măsuri criminale.  

Zhang Zhan a apărut în fața  unei instanțe din Shanghai luni dimineață, însoțită de avocat.  

Potrivit dosarului, ea a călătorit la Wuhan în februarie și a relatat, printr-o serie de filme live, despre felul în care este gestionată pandemia, franchețea sa atrăgând imediat atenția autorităților. 

Potrivit CHRD – o organizație chineză pentru drepturile omului - relatările jurnalistei includeau și abuzurile la care erau supuși alți jurnaliști independenți, precum și hărțuirea familiilor decedaților care cereau tragerea la răspundere a celor vinovați.  

Jurnalista a dispărut chiar la Wuhan pe 14 mai. O zi mai târziu, organizația mai sus menționată a reușit să afle că fusese arestată de poliția din Shanghai, la 640 km de locul dispariției.  

A fost pusă oficial sub acuzație la începutul lunii noiembrie, după mai multe luni în care s-a aflat într-o prelungită grevă a foamei, fiind în prezent hrănită artificial, prin intermediul unui tub. Avocatul său a și cerut, de altfel, o amânare a procesului din cauza stării de sănătate a acuzatei. 

Oficial, ei i se impută că ar fi „răspândit informații false prin texte scrise și filme realizate și distribuite în rețele de socializare precum WeChat, Twitter, Youtube etc”, dar și că ar fi acordat interviuri presei străine (Free Radio Asia și Epoch Times) căreia i-ar fi furnizat, cu „rea credință”, informații neadevărate sau exagerate despre situația din Wuhan.  

Nu este însă prima dată când Zhang Zhan are probleme cu autoritățile comuniste. CHRD precizează că jurnalista a mai fost reținută în septembrie 2019 pentru că și-ar fi manifestat vocal suportul pentru activiștii și protestatarii din Hong Kong. 



 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.