Băsescu preia discursul PSD și sare în apărarea SS. Ana Birchall, replică acidă: "Un fost președinte de țară ar trebui să știe răspunsul fără să întrebe Comisia Europeană"


Băsescu preia discursul PSD și sare în apărarea SS. Ana Birchall, replică acidă: "Un fost președinte de țară ar trebui să știe răspunsul fără să întrebe Comisia Europeană"

Fostul președinte al României, eurodeputatul PMP Traian Băsescu, s-a poziționat de partea existenței Secției Speciale, iar în acest sens a transmis Comisiei Europene că desființarea instituției cu pricina i-ar lăsa vulnerabili pe judecători în calea eventualelor abuzuri pe care le-ar comite procurorii. Totodată, Băsescu a avut și două întrebări pentru oficialii europeni. 

"Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) din România, înființată în cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție și operațională începând cu 23 octombrie 2017, are competența exclusivă de a investiga infracțiunile săvârșite de judecători și procurori. În accepțiunea Raportului din 2020 privind statul de drept în România (SWD(2020)0322), continuarea activității secției poate afecta independența justiției, Comisia de la Veneția sugerând desființarea acesteia.

În realitate, existența acestei secții speciale garantează că procurorii anticorupție nu pot folosi dosare împotriva judecătorilor pentru a crea presiune asupra acestora și pentru obține rezultate favorabile în alte cauze pe care le au în lucru. În timpul unei audieri a Comitetului Helsinki al SUA din 2017(1), s-a dezvăluit că judecătorii care nu pronunță hotărâri favorabile încadrărilor făcute de Direcția Națională Anticorupție (DNA) au devenit, ei înșiși, ținte, în timp ce acelora considerați prietenoși cu interesele DNA de a obține condamnări li s-a răsplătit loialitatea, acest lucru explicând modul în care DNA a menținut rate extraordinare ale condamnărilor, de 92%. În acest context:

1. Care este motivul pentru care Comisia insistă pentru desființarea SIIJ?

2. Care sunt alternativele propuse de Comisie pentru asigurarea independenței judecătorilor față de presiunile procurorilor?", a transmis Băsescu Comisiei Europene. 

În acest context, fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a avut o serie de critici la adresa eurodeputatului PMP, atrăgând atenția că SIIJ trebuie și va fi desființată într-un final, eventual chiar de CJUE. De asemenea, Birchall a atras atenția că afirmația "fără SIIJ nu vor fi anchetați magistrații certați cu legea" este fără doar și poate eronată. 

"Un fost președinte de țară și europarlamentar ar trebui să știe răspunsul fără să întrebe Comisia Europeană și anume că Secția Specială (SIIJ) trebuie desființată tocmai pentru că încalcă legislația europeană, mai exact, articolul 19 din Tratatul Uniunii Europene și articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care consacră cerința de independență a instanțelor....pe lângă faptul ca este o anomalie toxică (moșită de Iordache, Tudorel Toader, gașca Savonea & Co) care nu are nimic în comun cu statul de drept și actul de justiție! (și sper ca măcar pe pagina mea să nu mai citesc aiureli manipulative gen "fără SIIJ nu vor fi anchetați magistrații certați cu legea"!)  

Este regretabil că până acum SIIJ nu a fost desființată. Sper ca SIIJ să fie totuși desființată cât mai curând... dacă nu oricum va fi desființată de CJUE! Părerea mea este că hotărârea CJUE va fi de desființare a SIIJ, deci este doar o chestiune de timp...tic-tac, tic-tac!", a scris Birchall pe Facebook. 

Reiterăm că propaganda PSD a susținut sistematic ideea conform căreia existența Secției Speciale e vitală pentru ca magistrații să răspundă pentru activitatea lor și mai ales pentru a da socoteală pentru presupusele abuzuri pe care le-ar comite prin sentințele date. Judecătorul Cristi Danileț a demontat propaganda pesedistă, atrăgând atenția, în primul rând, că SS nu poate sancționa presupusele abuzuri ale magistraților și, totodată, că în prezent există deja 5 forme prin care magistrații răspund pentru activitatea lor, utilitatea SS fiind pusă astfel la îndoială. 

Cristi Danileț, pe Facebook: "În România exista cinci forme de răspundere a magistraților. Atenție, însă: nicăieri în lume magistrații nu sunt investigați pentru soluțiile date, ci doar pentru conduite ilegale. Nici măcar SIIJ, concepută din cauza războiului cu Kovesi, nu are puterea de a cerceta 'abuzuri' /'greșeli' ale magistraților - știu că asta a fost minciuna pentru a justifica înființarea acestei structuri, dar... fraier e doar acela care a crezut așa o prostie contrară principiului universal al independenței justiției"

Cele 5 forme de răspundere a magistraților, prezentate de judecător într-o analiză pentru Republica: "Reglementările actuale consacră cinci forme de răspundere a magistraților: administrativă – când sunt șefi care se dovedesc a fi prost manageri, atunci sunt schimbați de CSM la cererea personalului din subordine sau după o inspecție; deontologică – când magistratul încalcă una din recomandările privind conduita în timpul sau în afara serviciului, recomandări prevăzute în Codul deontologic adoptat în 2005, atunci CSM pronunță o hotărâre care se depune la dosarul personal și de ea se va ține cont la evaluarea ce are loc o dată la trei ani; disciplinară – când magistratul încalcă o obligație de serviciu expres menționată în legea privind statutul magistraților, atunci CSM îl sancționează disciplinar cu mustrare, mutare în altă instanță, reducerea salariului sau demitere; materială – când magistratul comite cu rea-credință sau gravă neglijență o eroare judiciară și, ca urmare, statul plătește o sumă de bani celui ale cărei drepturi au fost încălcate, atunci Ministerul Finanțelor se îndreaptă împotriva magistratului pentru recuperarea sumei; penală – pentru orice infracțiune comisă de magistrat, în exercitarea funcției sau fără vreo legătură cu aceasta. Acesta va fi investigat penal de procurori și judecat de judecători, iar în caz de condamnare va avea cazier și va fi dat afară din justiție". (citiți AICI analiza completă)

Ministrul Justiției propus de USRPLUS în cadrul Guvernului Cîțu, Stelian Ion, a declarat pe 22 decembrie la RFI că Secția Specială va fi desființată rapid: "O desființăm, este foarte clar lucrul ăsta, nici nu există discuții și aici vă spun un lucru, nici nu vor fi mari dezbateri, pentru că despre desființarea Secției Speciale am vorbit mai bine de trei ani de zile, deci se cunosc toate argumentele și de o parte și de alta, cunoaștem și opiniile magistraților și opiniile specialiștilor, avocaților, societății civile, opiniile emise de instituții internaționale (...) și atunci suntem în măsură să luăm o decizie fără să mai stăm pe gânduri multe luni de zile (...). Noi ne ținem de promisiuni și ce am spus de-a lungul timpului vom face. Dacă ne-am asumat angajamentul să rezolvăm rapid această problemă, o vom face rapid".

În schimb, președintele PSD Marcel Ciolacu  a declarat marți că PSD nu va vota desființarea Secţiei pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), deoarece CSM și Înalta Curte au spus că nu trebuie desființat. Liderul social-democraților a declarat că are încredere în specialiști.

"Am anunţat foarte clar că PSD nu va vota desființarea SIIJ, deoarece atât Înalta Curte cât și CSM a spus că nu trebuie desființată. Am încredere în specialiști", a afirmat Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă susținută la sediul partidului.

"Categoric vom vota împotrivă pentru că nu poţi să treci peste o decizie a specialiştilor. Dacă specialiştii ar fi spus că nu este bine ... noi am văzut cum a funcţionat Justiţia fără această secţie. Din punctul meu de vedere, nu a funcţionat cum ar trebui să funcţioneze într-un stat democratic, dar e o democraţie tânără în România. S-a înfiinţat această secţie şi de atunci nu o lăsăm să funcţioneze. Nici un ministru al Justiţiei nu a lăsat-o să funcţioneze la capacitatea ei. Haideţi să o lăsăm să funcţioneze şi apoi tragem concluziile. (...) Eu o să rog colegii mei, ca şi decizie politică, să votăm împotriva desfiinţării secţiei", a mai spus Ciolacu, duminică seara, la Antena 3.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.