Ce va urma după pandemie și criza economică? Mai multe țări importante se ÎNARMEAZĂ MASIV


  • ACP
  • Dec 22, 2020 21:13
  • 2432
Ce va urma după pandemie și criza economică? Mai multe țări importante se ÎNARMEAZĂ MASIV

Imensa criză economică în care a alunecat cea mai mare parte a lumii, din cauza pandemiei de anul acesta, nu pare a putea fi depășită imediat ce noul coronavirus va disparea în urma vaccinărilor ori a încheierii naturale a evoluției sale. 

E foarte posibil să urmeze ani foarte grei în care țările vor trebui să colaboreze foarte strâns pentru a putea depăși împreună giganteștile probleme economice post-pandemie, care nici măcar nu au ajuns la apogeu. 

Imaginile cozilor nesfârșite cu oameni care stau să primescă ajutorul în alimente de la stat arată clar cât de mult va fi de recuperat în anii care urmează. 

Ar fi logic ca bugetele țărilor să se concentreze pe ceea ce ar trebui să fie esențial, lăsând în urmă ceea ce ar putea părea acum mai puțin lipsit de importanță pentru minunata lume nouă care ar putea apare după depășirea crizei.

Iar asta cu atât mai mult cu cât foarte multe țări au ajuns la un nivel record de îndatorare. De exemplu, Marea Britanie a ajuns să aibă o datorie nemaivăzută din 1960. 

O serie de articole din presa internațională arată în mod evident, pentru observatorii atenți, ce consideră guvernele multor țări puternice că ar fi esențial de dezvoltat în anii următori: ”Guvernul japonez aprobă un buget record pentru Apărare” (Daily Sabah, 21 decembrie), ”Marea Britanie dezvăluie cea mai mare creștere a bugetului de la Apărare din ultimii 30 de ani”, (Euractiv, 18 noiembrie), "Germania promite să nu renunțe la creșterea bugetului Apărării după plecarea lui Trump” (Politico, 9 noiembrie), ”Suedia își va crește cheltuielile militare între 2021 și 2025 cu 40%” (The Local, 15 octombrie 2020), ”În ciuda crizei produse de Covid-19, Italia își va crește bugetul pentru Apărare cu 10% în 2021” (Meta-defence, 28 octombrie) ”Franța a planificat o creștere a bugetului Apărării cu 4,5% pentru anul 2021” (Jane's, 2 octombrie). 

Este de înțeles că guvernele mai multor țări importante din lumea liberă, care nu par deloc a fi în vreun pericol imediat și în care domină în mod tradițional discursul politic pacifist, care s-au arătat ani de zile jenate de îndemnurile lui Donald Trump la îndeplinirea îndatoririlor față de alianțele militare din care fac parte, înțeleg acum că trebuie să se înarmeze zdravăn, pregătindu-se pentru răul care ar putea veni după criza economică sau chiar în timpul acesteia.

În condițiile acestea, continuarea programului de înzestrare și modernizare a armatei râmane nu pare deloc deplasat, chiar și în contextul creșterii datoriei externe a țării.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.