CHIȘINĂU Soarta Guvernului rusofil se decide mâine. Parlamentul dezbate moțiunea de cenzură depusă de pro-europeni. Zvonuri despre demisia premierului Ion Chicu


CHIȘINĂU Soarta Guvernului rusofil se decide mâine. Parlamentul dezbate moțiunea de cenzură depusă de pro-europeni. Zvonuri despre demisia premierului Ion Chicu

Parlamentul Republicii Moldova se va întruni miercuri, 23 decembrie a.c.,  pentru a dezbate în ședință plenară, cu începere de la ora 15:00, moțiunea asupra activității Guvernului, scrie Deschide.md.

Moțiunea a fost depusă pe 16 decembrie a.c. de un grup de deputați PAS, partidul noului președinte MAia Sandu, și ai Platformei DA.

Potrivit liderului „Pro Moldova”, Andrian Candu, pe holurile PArlamentului se discută despre posibilitatea ca premierul Ion Chicu, fidel fostului președinte socialist și rusofil, Igor Dodon,  să-și dea demisia înaintea examinării moțiunii de cenzură.

„Noi auzim tot felul de zvonuri aici, în plenul Parlamentului. Pe de-o parte că, chipurile, la această ședință nu se va prezenta majoritatea, catalogată de noi „Pentru Dodon”, în așa fel încât să nu fie cvorum și să nu fie dezbătută această moțiune. Mai nou, sunt zvonuri că, înainte de moțiune, prim-ministrul Chicu își va da demisia”, a spus Candu.

Deputații pro-europeni sunt, însă, reținuți când vine vorba de șansele ca moțiunea de cenzură să fie adoptată, iar Guvernul să fie demis. „Când se cântăresc șansele dacă va fi sau nu votată în Parlament moțiunea asupra activității Guvernului Chicu trebuie luate în calcul interesele coaliției Dodon-Șor”, consideră deputatul PAS, Oazu Nantoi. „Eu cred că nu trebuie să ne grăbim cu scenarii. Trebuie să vedem cine va veni în sală și cum va vota. După, vom avea ce comenta”, a spus deputatul la Jurnal TV. 

Marina Tauber, deputat al Partidului „Șor”, susținător al socialiștilor lui Dodon, spune că partidul său are pretenții mari atât față de Guvernul Chicu, cât și față de conducerea țării în ansamblu. „În continuare pledăm pentru alegeri anticipate. Decizia asupra prezenței și votului nostru cu privire la moțiunea de cenzură va fi luată pe 22 decembrie, în discuția cu președintele partidului, Ilan Șor, și cu întreaga platformă parlamentară <<Pentru Moldova>>”, a spus Tauber.

Igor Munteanu, deputat al Platformei DA, nu este sigur că moțiunea va întruni suficiente voturi, dar este încrezător că Guvernul Chicu trebuie să plece. „Lumea este nemulțumită de rezultatele guvernării acestui cabinet de miniștri, care a servit președintelui Dodon și care a adus la sapă de lemn fermierii, sectorul sanitar și nu a făcut nimic ca să sprijine mediul de afaceri în timp de pandemie”, a spus Munteanu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.