Una dintre variantele USRPLUS pentru MJ, anunț important de la Bruxelles: "Am ajuns la un acord echilibrat care înseamnă, în esență, 305 milioane de euro cu focus pe justiție și statul de drept!"


Una dintre variantele USRPLUS pentru MJ, anunț important de la Bruxelles: "Am ajuns la un acord echilibrat care înseamnă, în esență, 305 milioane de euro cu focus pe justiție și statul de drept!"

Vineri, 18 decembrie, PNL, USRPLUS și UDMR au ajuns la un consens privind viitoarea formulă guvernamentală. (mai multe detalii AICI) În ceea ce privește Ministerul Justiției, ministrul va fi dat de USRPLUS. Potrivit surselor apropiate de conducerea USRPLUS, variantele luate în calcul pentru MJ sunt europarlamentara Ramona Strugariu, Stelian Ion, respectiv Dragoș Tudorache. 

De altfel, chiar astăzi europarlamentara Renew Europe Ramona Strugariu a făcut un anunț important de la Bruxelles în ceea ce privește justiția. Concret, Strugariu, raportor în Comisia LIBE a Parlamentului European, a precizat că după o serie de negocieri complicate s-a ajuns la "un acord echilibrat care înseamnă, în esență, 305 milioane de euro cu focus pe justiție şi statul de drept, în Cadrul Financiar Multianual 2021 - 2027". De asemenea, Strugariu a trecut în revistă obiectivele programului european privind justiția. 

"Fum alb pentru Justice Programme! Am încheiat trilogul final acum câteva minute.  

Sunt raportor LIBE Renew Europe pentru acest program. După negocieri mai mult decât complicate, am ajuns la un acord echilibrat care înseamnă, în esență, 305 milioane de euro cu focus pe justiție şi statul de drept, în Cadrul Financiar Multianual 2021 - 2027.  

Obiectivele programului

(1)  Programul are ca obiectiv general să contribuie la dezvoltarea în continuare a unui spațiu european de justiție bazat pe statul de drept, inclusiv pe independența și imparțialitatea justiției, pe recunoașterea și încrederea reciprocă și cooperarea judiciară, consolidând, astfel, și democrația, statul de drept și drepturile fundamentale;

(2)  Programul are următoarele obiective specifice:

(a)  să faciliteze și să sprijine cooperarea judiciară în materie civilă și penală și să promoveze statul de drept, independența și imparțialitatea justiției, inclusiv prin sprijinirea eforturilor de îmbunătățire a eficacității sistemelor naționale de justiție și a executării efective a deciziilor;

(b)  să sprijine și să promoveze formarea judiciară în vederea promovării unei culturi juridice, judiciare și de stat de drept comune, precum și aplicarea consecventă și efectivă a instrumentelor juridice relevante ale Uniunii în contextul prezentului program;

(c)  să faciliteze accesul efectiv și nediscriminatoriu la justiție pentru toți și la căi de atac eficiente, inclusiv prin mijloace electronice (e-justiție), prin promovarea unor proceduri civile și penale eficiente și prin promovarea și sprijinirea drepturilor tuturor victimelor infracțiunilor, precum și a drepturilor procesuale ale persoanelor suspectate și acuzate în cadrul procedurilor penale", a scris Strugariu pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.