Victorie majoră obținută de Siegfried Mureșan pentru România: "Mai mulți bani încă de la început pentru a demara proiectele de investiții din planurile de redresare"


Victorie majoră obținută de Siegfried Mureșan pentru România: "Mai mulți bani încă de la început pentru a demara proiectele de investiții din planurile de redresare"

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, unul dintre cei trei negociatori ai Parlamentului European, a anunțat vineri că s-a ajuns la un acord privind forma finală a Mecanismului European de Reziliență și Redresare în valoare de 672,5 miliarde de euro. E vorba despre negocierile dintre Parlamentul European și Consiliul UE. România va primi 30,5 miliarde de euro din mecanismul respectiv pentru a finanța Planul Național de Redresare și Reziliență.                                                                                            

"Acum doar câteva ore am ajuns la un acord istoric între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene privind Mecanismul de Reziliență și Redresare de 672,5 miliarde de euro.

Este cel mai mare program de investiții aprobat vreodată la nivelul Uniunii Europene.  

România va primi 30,5 miliarde de euro din acest mecanism pentru a finanța Planul Național de Redresare și Reziliență.  

Vom avea posibilitatea de a folosi acești bani în proiecte de infrastructură care contribuie totodată la tranziția spre o economie verde și la digitalizarea României.  

Vom putea investi în alte proiecte majore care au ca obiectiv digitalizarea și reducerea poluării, vom putea folosi acești bani pentru întărirea sistemului medical, pentru îmbunătățirea sistemului de învățământ și pentru creșterea calității serviciilor publice din România.

Unul dintre lucrurile cele mai importante pe care le-am obținut în negocieri este creșterea avansului pe care țările membre îl vor primi din fondurile europene nerambursabile aferente acestui program. Dacă inițial Consiliul a propus un avans de 10%, la solicitarea Parlamentului European, acest avans a crescut la 13%. Înseamnă că România și celelalte țări membre vor primi mai mulți bani încă de la început pentru a demara proiectele de investiții din planurile de redresare.

De îndată ce Planul Național de Redresare și Reziliență al României va fi aprobat oficial, prefinanțarea primită de țara noastră va fi 3,95 miliarde de  euro, față de 3,04 miliarde cât era prevăzut inițial. Acest lucru l-am obținut ca urmare a propunerii Parlamentului European făcută la solicitarea mea explicită și pe care am apărat-o de-a lungul întregului proces de negociere. Acest lucru înseamnă că oamenii vor simți mai repede beneficiile investițiilor din Mecanismul de Reziliență și Redresare", a transmis eurodeputatul PPE. 

Ceea ce trebuie subliniat este că Siegfried Mureșan a reușit să obțină pentru România un avans de 13% din suma menționată mai sus, cuantum de bani europeni care va fi disponibil de îndată ce Planul Național de Redresare și Reziliență al României va fi aprobat oficial.

"900 de milioane de euro în plus în conturile României încă din 2021 ca urmare a creșterii prefinanțării din Mecanismului European de Redresare și Reziliență  

Creșterea prefinanțării – adică avansul pe care îl primesc statele membre încă de la început prin acest mecanism- a fost principalul meu obiectiv ca raportor pe durata negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene.

În urma negocierilor, am reușit să creștem această prefinanțare de la 10%, cât s-a propus inițial, la 13%.

Ce înseamnă pentru România:

De îndată ce Planul Național de Redresare și Reziliență al României va fi aprobat oficial, România va beneficia de o prefinanțare de 3,95 miliarde de euro din acest mecanism, față de 3,04 miliarde cât era prevăzut inițial", a adăugat eurodeputatul PPE pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.