După o serie de amânări, CCR a declarat impozitarea pensiilor speciale drept neconstituțională


După o serie de amânări, CCR a declarat impozitarea pensiilor speciale drept neconstituțională

UPDATE 

CCR a decis, marți, 15 decembrie, că este neconstituțională impozitarea pensiilor speciale. Decizia a fost luata în unanimitate. Astfel, CCR a admis contestațiile formulate de Avocatul Poporului Renate Weber și de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Curtea Constituţională dezbate marţi obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de Avocatul Poporului şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) cu privire la impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%.

CCR a amânat de patru ori până acum pronunţarea pe proiectul adoptat încă din iunie. Avocatul Poporului și de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au contestat legea. Prima dezbatere pe această speță a avut loc pe 14 iulie, iar cea de-a doua pe 30 septembrie.

„Sunt două chestiuni. Pe de o parte, este vorba despre faptul că e o inechitabilă aşezare a sarcinilor fiscale. Se numeşte taxarea unor pensii. În realitate avem de-a face cu o impozitare, fiindcă taxele ţi le impune statul când îţi oferă un serviciu”, spunea atunci Renate Weber, Avocatul Poporului.

„În plus, vine această taxare de 10% pentru aceste pensii între 2001 şi 7000 de lei şi de 85% de peste 7001 lei. Ori există un principiu foarte clar al nediscriminării care spune că toata lumea trebuie să fie tratată egal.

Aici nu vorbim de un impozit progresiv pe toate veniturile, ci doar pe o categorie, ori aşa ceva, în opinia noastră, este neconstituţional”, sublinia Renate Weber.

Printre cei care beneficiază de pensii speciale se numără și șase din cei nouă judecători ai Curții Constituționale.

Deputatul USR Claudiu Năsui semnala risipa financiară reprezentată de neimpozitarea pensiilor speciale: în perioada iunie - septembrie, au fost alocate 3,36 miliarde lei pentru plata acestora.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.