După ce China și Turcia au devenit cele mai vizibile țări agresive pe plan internațional și cât se poate de periculoase pentru pacea lumii, Rusia s-a bucurat de o foarte utilă lipsă de atenție, considerându-se că Moscova s-ar concentra acum, în sfârșit, pe problemele interne și a renunțat la ofensiva împotriva țărilor din jur și a întregii lumi libere.
Singura știre semnificativă despre mișcările mai puțin pașnice ale armatei ruse, din toamna asta, a fost cea referitoare la înființarea bazei navale ruse din Sudan, ceea ce ar fi spus ceva despre faptul că Moscova nu a renunțat la vechea sa poftă de expansiune, chiar și la mare distanță de granițele sale.
Poate doar informațiile despre campania de anul acesta purtată împotriva Patriarhiei Ecumenice și a Patriarhului Bartolomeu să fi indicat ceva despre faptul că Moscova nu a renunțat la conduita sa agresivă pe plan internațional, deși acțiunea Bisericii Ruse este încă greșit considerată de mulți ca fiind mai degrabă o ofensivă soft power.
De săptamâna trecută însă, au venit mai multe știri care arată fața reală și arhicunoscută a Moscovei – mai mulți spioni ruși au fost prinși și expulzați din Danemarca, Olanda și Turcia, iar duminică, oficiali americani au dezvăluit faptul că un grup de hackeri a monitorizat comunicațiile electronice ale unor agenții de primă importanță strategică din Statele Unite, hackeri despre care surse autorizate afirmă că ar fi în slujba statului rus.
Astfel, pe 9 decembrie, procurorii danezi au acuzat de spionaj un cetățean rus care ar fi furnizat informații despre tehnologia sistemului energetic danez unui serviciu de informații al Rusiei.
Joi, pe 10 decembrie, oficiali olandezi au anunțat că în urma unei anchete a Serviciul General de Informații și Securitate al Olandei (AIVD) va expulza doi spioni ruși, care, folosind acoperirea de diplomați acreditați ai Moscovei, lucrau pentru serviciul rus de informații SVR.
AIVD a spus că cei doi „au construit o rețea substanțială de surse, care sunt sau au fost active în sectorul olandez de înaltă tehnologie”.
Agenții ruși ar fi vizat firmele care se ocupă de inteligență artificială, semiconductori și nanotehnologie, care au aplicații atât civile, cât și militare.
”Unii indivizi au fost plătiți de unul dintre agenții ruși în schimbul informațiilor”, au mai spus cei de la contraspionajul olandez – sursa AICI.
Alți doi ruși au fost arestați în Turcia, după ce au fost prinși filmând o linie de producție a dronelor turcești Bayraktar, dar, în urma intervențiilor Kremlinului, au fost de asemenea eliberați și expulzați din țară – sursa AICI.
În Statele Unite, un grup de spioni cibernetici a intrat în rețeaua companiei IT SolarWinds, care deservește clienții guvernamentali din ramura executivă, armată și serviciile de informații, după cum au explicat două persoane care cunosc bine această situatie.
Într-o declarație deferită presei în 13 decembrie, reprezentanți ai companiei IT SolarWinds au declarat că actualizările software-ului sau de monitorizare, lansat în perioada martie-iunie a acestui an, ar fi putut fi ținta unui „atac... extrem de sofisticat, țintit și manipulat de către un stat național”.
Compania a refuzat să ofere prea multe detalii, dar diversitatea bazei de clienți ai companiei SolarWind a stârnit o mare îngrijorare în SUA. Chiar comunitatea de informații și alte agenții guvernamentale ar putea fi expuse riscului, potrivit unor persoane informate cu privire la această chestiune.
SolarWinds spune pe site-ul oficial că printre clienții săi se numără majoritatea companiilor americane din Fortune 500, primele 10 din S.U.A., furnizorii de telecomunicații, Departamentul de Stat, Agenția Națională de Securitate și Biroul Președintelui Statelor Unite.
Deși FBI și Agenția Națională de Securitate a Statelor Unite nu au răspuns presei pentru comentarii, surse apropiate anchetei autorităților americane au declarat că se consideră că Rusia ar fi țara responsabilă pentru campania masivă de spionaj – sursa AICI.
Așadar, în mai puțin de două săptămâni, avem știri despre campanii ruse de spionaj deosebit de periculoase, îndreptate concomitent împotriva mai multor state. Iar acestea sunt doar situațiile în care spionii Rusiei au fost prinși... Că Rusia a rămas același stat periculos pentru vecinii săi și pentru lumea liberă în genere este foarte clar pentru orice observator atent, dar măcar noi putem sta ”liniștiți” – judecând după faptul că la noi, în România, nu sunt prinși agenți ai serviciilor de informații ruse, e foarte posibil ca aceștia să nu opereze niciodată, din motive mai greu de înțeles, pe teritoriul țării nostre. Poate Moscova face o excepție în cazul României și nu ne are ca țintă a spionilor săi. Că doar nu o să credem că serviciile românești de informații nu sunt în stare să își facă treaba împotriva agenților ruși, în ciuda numărului mare de angajați și a fondurilor consistente vărsate de la buget!