Victorie majoră a Poloniei și a Ungariei: UE are buget în urma unui compromis care pune capăt îndelungatului război împotriva celor două țări din cauza politicii lor conservatoare


  • ACP
  • Dec 11, 2020 17:37
  • 3380
Victorie majoră a Poloniei și a Ungariei: UE are buget în urma unui compromis care pune capăt îndelungatului război împotriva celor două țări din cauza politicii lor conservatoare

Consiliul European a acceptat, joi, bugetul Uniunii Europene pentru ciclul financiar 2021-2027 și pentru fondul său de reconstrucție a Europei după pandemie, numit Generația Următoare, în valoare de 1800 miliarde euro. 

În ceea ce privește problema care a declanșat disputa imensă dintre Polonia, Ungaria și organismele europene, privind statul de drept, summit-ul a convenit să adauge o clauză care precizează că mecanismul poate fi declanșat numai dacă acțiunile unui stat membru afectează interesele financiare ale UE. 

Evident, decizia europeană este o victorie imensă pentru Ungaria și Polonia, interpretată de Viktor Orban și de alți membri ai guvernului maghiar ca o garanție că cele două țări își pot păstra neatinsă suveranitatea. 

Premierul Viktor Orbán a fost prezent, joi seara, la Bruxelles, la o conferință de presă susținută împreună cu Mateusz Morawiecki, omologul său polonez, prilej cu care a declarat: „Am luptat pentru drepturile noastre, am respins șantajul și tot ceea ce nu este acceptabil pentru națiunile noastre”.

Tot Viktor Orbán a comentat despre acord pe pagina sa oficială de Facebook, la scurt timp după adoptarea acestuia, spunând: „Bunul simț a câștigat. Am protejat banii maghiarilor.” 

Și din partidul lui Orban, Fidesz, au venit declarații că maghiarii au dus o lungă luptă din care au ieșit învingători și au păstrat nu numai banii maghiarilor, ci și suveranitatea, resursele și solidaritatea europeană. 

La summitul UE din această săptămână, guvernul german a ajuns la un acord cu guvernele ungar și polonez cu privire la următorul buget al UE și pachetul de redresare după ce Viktor Orbán și Mateusz Morawiecki au fost de acord să nu blocheze bugetul european. 

În cadrul compromisului s-a convenit că mecanismul statului de drept va fi declanșat numai dacă acțiunile unui stat membru afectează interesele financiare ale Uniunii Europene, ceea ce pune capăt lungului război purtat împotriva celor două țări din cauza politicii lor conservatoare.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.