Gest impresionant. „Je suis român” - un ziar din Ungaria îl apără pe arbitrul român Colțescu, denunțând „poliția gândirii” și anomaliile impuse de exacerbarea „corectitudinii politice”


Gest impresionant. „Je suis român” - un ziar din Ungaria îl apără pe arbitrul român Colțescu, denunțând „poliția gândirii” și anomaliile impuse de exacerbarea „corectitudinii politice”

Jurnalistul Pataki Tamás de la publicația Magyar Nemzet (Națiunea Maghiară) a scris un editorial intitulat  „Je suis român”, în care denunță corectitudinea politică din jurul scandalului de rasism creat de arbitrul român Sebastian Colțescu, la meciul Paris Saint Germain - Istanbul Bașakșehir, relatează digi24.ro. 

„Negru. În română, asta înseamnă negru. Nici mai mult, nici mai puțin. Când Sebastian Colțescu a rostit acel cuvânt nu a crezut că se va sfârși cariera lui”, scrie ziaristul maghiar.  Pataki Tamás subliniază că Sebastian Colțescu nu l-a catalogat altfel pe antrenorul secund al formaţiei Istanbul Bașakșehir, ci doar l-a indicat ca fiind „cel negru”.  El face o paralelă și spune că dacă negru în „Black Lives Matter” este în regulă, atunci și „negru” din limba română poate fi folosit fără problemă. 

Ziaristul maghiar concluzionează: „Așadar, astăzi „je suis” este românesc. Pentru că vom fi cu toții români dacă lăsăm poliția gândirii și rasismului să revolte”. 

Arbitrat de o echipă de români, meciul dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir, echipa favorită a președintelui turc Recep Erdogan, a fost întrerupt marți seara în minutul 16, la scorul de 0-0, din cauza unor cuvinte rasiste pe care le-ar fi folosit arbitrul de rezervă, românul Sebastian Colţescu, la adresa antrenorului secund al formației turce.  Colţescu  i-a cerut centralului Ovidiu Hațegan să îl sancționeze pentru proteste lui Pierre Webo, indicându-l pe fostul atacant camerunez indicându-l pe acesta drept „ăla negru”. 

Haţegan l-a eliminat pe Webo, iar turcii au decis să iasă de pe teren după mai multe discuţii cu brigada şi cu alţi oficiali ai meciului. Jucătorul senegalez Demba Ba, aflat pe banca de rezervă, l-a apostrofat pe Colţescu, spunându-i următoarele: “Nu spui niciodată <omul ăsta alb>, spui <omul ăsta>. Atunci de ce vorbeşti despre Webo folosind cuvintele <omul ăsta negru>?” 

Preşedintele clubului Istanbul BB, Goksel Gumuşdag, a declarat, joi, că solicită interdicţie pe viaţă pentru arbitri după incidentul care a dus la oprirea meciului Paris Saint-Germain – Istanbul BB. 

“8 decembrie este acum o seară intrată în istorie ca fiind una de luptă împotriva rasismului. 8 decembrie nu va fi doar un simbol pentru Başakşehir, ci şi pentru sportul mondial. Sunt mândru că sunt preşedintele acestei echipe. Discuţiile cu UEFA au decurs foarte bine, mulţumesc UEFA. Am pregătit astăzi o scrisoare pentru Aleksander Ceferin, o vom trimite mâine. Îi vom mulţumi şi în acelaşi timp solicităm să ştim dacă au existat  la Comisia de Disciplină din ţara arbitrilor şi la Comisia de Disciplină a UEFA vreo apărare a acestor arbitri. Noi ne-am arătat atitudinea în faţa întregii lumi. Acum este rândul UEFA. Trebuie ca în cazul acestor arbitri să se dicteze interdicţie pe viaţă. Noi asta solicităm. Bineînţeles că au început apărarea, ancheta, dar noi avem dreptate să cerem asta şi nu există motiv de supărare, toată lumea ar trebui să se gândească, trebuie să ne gândim profund. Trebuie să se dicteze o astfel de pedeapsă încât nimeni din lume să nu mai aibă curajul să facă asta. De aceea data de 8 decembrie este pentru tot sportul mondial o seară a rezistenţei”, a spus Gumuşdag. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.