Vicepreședintele PMP Cristian Petrescu a declarat joi la Realitatea PLUS că în opinia lui în cel târziu doi ani se vor organiza alegeri parlamentare anticipate, iar partidul din care face parte va accede în Parlament.
"Părerea mea este că vor apărea foarte multe discuții și lupte în actuala coaliție care se prefigurează a fi de guvernare, respectiv PNL-USRPLUS și UDMR. Au ei lupte și în interiorul partidelor. Așadar, nu se vor înțelege prea bine. În plus, se adaugă presiunea pusă de PSD care e nemulțumit că nu a intrat la guvernare și scandalul pe care-l va face AUR, COVID-ul, criza sanitară, criza economică. Astfel, eu unul sunt convins că Parlamentul acesta nu va avea viață lungă și că vom avea alegeri anticipate dacă nu la anul, în cel mult doi ani, ceea ce nu e un lucru rău. Eu i-am încurajat pe oamenii noștri, pe pemepiști, atât pe cei implicați politic, cât și pe votanți să nu demobilizeze întrucât nu vor fi 4 ani de așteptare. Vom intra în Parlament la anticipate", a zis Petrescu.
Pe de altă parte, fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat joi, într-o intervenție pentru B1TV, că este aproape imposibil de declanșat în România alegeri anticipate, având în vedere mecanismul constituțional care vizează declanșarea lor.
"Problema se poate pune și vă garantez că toți cei care au pierdut alegerile acum la asta se gândesc, asta este speranța lor. Dar eu nu cred în rezultatul unor astfel de dorinți pentru că românii nu vor să renunțe, nu la un an din mandatul lor, la o oră din mandatul lor. Au ajuns atât de greu unii acolo, atât de nesperat. Nici prin gând nu le trecea că vor ajunge acolo, încât vor face orice compromis să rămână acolo patru ani", a declarat Augustin Zegrean.
De asemenea, Augustin Zegrean a precizat că parlamentarii, atunci când vor vedea că se apropie termenul limită, vor vota orice numai să rămână acolo, păstrându-și astfel mandatul.
"Indiferent ce se va întâmpla nu vom avea alegeri anticipate pentru că avem sistemul acela constituțional de declanșare a alegerilor anticipate. Pentru asta este nevoie să fie respinse două propuneri de prim-ministru în termen de 60 de zile. Și Constituția spune că poate președintele să dizolve Parlamentul, nu e obligat să o facă. Parlamentarii când vor vedea că se apropie termenul limită vor vota orice numai să rămână acolo", a completat Zegrean.