EXCLUSIV Culisele RĂZBOIULUI dintre palate: Orban și liderii PNL își impun premierul Cîțu în dauna lui Ciucă, generalul lui Iohannis. Liberalii se pregătesc de Congres


EXCLUSIV Culisele RĂZBOIULUI dintre palate: Orban și liderii PNL își impun premierul Cîțu în dauna lui Ciucă, generalul lui Iohannis. Liberalii se pregătesc de Congres

Nominalizarea lui Florin Cîțu pentru funcția de premier arată că Ludovic Orban a strâns rândurile în PNL și are susținere în mai vechiul război dintre palate (să nu ne ferim de sintagmă, fiindcă chiar despre asta e vorba), al cărui cel mai recent episod s-a petrecut zilele astea, în spatele ușilor închise – deși îl dorea premier pe generalul Nicolae Ciucă, pentru a putea controla guvernul, președintele Klaus Iohannis a făcut pasul înapoi și a acceptat compromisul Cîțu, la presiunile lui Ludovic Orban și ale celorlalți lideri PNL. 

Potrivit surselor Podul.ro, Ludovic Orban va plusa, pentru a-și asigura controlul asupra partidului – mai exact, va solicita convocarea Congresului extraordinar, pentru ca forul suprem să-l reconfirme în funcție. Congresul ”la termen” ar fi trebuit să aibă loc undeva în vara anului viitor, dar Orban îl vrea cel târziu la începutul primăverii. Orban are susținere în PNL și pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților, chiar dacă adjudecarea acestei funcții îl va transforma într-un fel de ”epigon” al lui Dragnea, din pricina similarităților privind funcțiile deținute, dar nu și din perspectiva problemelor cu legea, deoarece Orban nu are astfel de probleme.

Aceleași surse au precizat că liderii PNL fac zid în jurul lui Orban și-l consideră pe Klaus Iohannis principalul vinovat pentru scorul de la alegerile locale.  

Pentru neofiți, precizăm că tensiunile dintre Klaus Iohannis și Ludovic Orban nu-s de ieri, de azi. De mai bine de un an președintele a dat semne clare că dorește un apropiat la conducerea PNL – e motivul pentru care Orban și colaboratorii săi îl consideră încă pe Rareș Bogdan (e doar un exemplu) o amenințare pe linie de partid. 

Vă amintim că Iohannis și Orban nu se aflau în tandrețuri nici în primăvară, în momentul izbucnirii pandemiei Covid-19, când, deși mențineau PSD între ciocan și nicovală, cei doi nu reușeau să se înțeleagă asupra căii de urmat: alegeri la termen sau forțarea anticipatelor. Apoi, Iohannis a ezitat să-l renumească pe Orban premier, spulberând incertitudinile abia în cel din urmă ceas. 

Contrele au existat și la nivel micro. Vă vom da un singur exemplu – sursele noastre susțin că premierul Ludovic Orban s-a întâlnit cu istoricul Marius Oprea, căruia i-a dat garanții că va rămâne în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românescu (IICCMER), deși, la puțin timp după aceea, Klaus Iohannis a cerut imperativ epurarea lui Oprea din instituție și promovarea în funcția de director a controversatei Alexandra Toader, poreclită ”Domnișoara comisar” atât de angajați cât și de foștii deținuți politic. Orban a strâmbat din nas, dar nu s-a împotrivit, fiindcă dădea înapoi, oricum, pe toate planurile – urmau două rânduri de alegeri și avea nevoie de pace cu Iohannis, președinte reconfirmat în urma unui vot masiv. 

Dincolo de toate aceste aspecte, sunt toate șansele ca acest război dintre palate să răbufnească din nou, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat – Klaus Iohannis e la cel de-al doilea mandat, nu mai are nimic de pierdut, iar Ludovic&Co nu-l așteaptă deloc cu brațele deschise înapoi în partid, dimpotrivă. Iohannis a fost și este considerat un corp străin în PNL. Acum însă liberalii nici nu mai sunt obligați să plece capetele în fața lui Iohannis, întrucât alegeri vor mai fi abia peste patru ani și nimeni nu mai e nevoit să salveze aparențele la nesfârșit.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.