Kremlinul OBLIGĂ personalul medical din Rusia să se vaccineze cu Sputnik V. Doar 24% dintre medici vor să își administreze acest vaccin insuficient testat


  • ACP
  • Dec 10, 2020 16:41
  • 1812
Kremlinul OBLIGĂ personalul medical din Rusia să se vaccineze cu Sputnik V. Doar 24% dintre medici vor să își administreze acest vaccin insuficient testat

Începerea vaccinării împotriva Covid-19 în Marea Britanie cu vaccinul Pfizer coincide cu începerea vaccinării în Rusia, cu vaccinul dezvoltat de cercetătorii ruși, Sputnik V. 

Personalul medical din spitalele și clinicile ruse a primit ordinul vaccinării obligatorii încă din octombrie, în timpul creșterii rapide a numărului de infectări cu noul coronavirus din valul a doilea al pandemiei, dar se știa deja la acel moment că rușii sunt foarte sceptici în ceea ce privește eficacitatea vaccinului Sputnik V și nu sunt foarte dornici să îl accepte. 

Într-un document văzut de jurnaliștii de la Moscow Times, semnat de Elena Samyshina, medicul șef al Clinicii Centrale Nr.3 din Moscova și de un membru al Consiliului municipal al Moscovei, se spune clar: ”Prin prezentul act ordon vaccinarea tuturor membrilor personalului”. Dar în timp ce vaccinarea obligatorie a personalului medical, a celor care lucrează în domeniul educației și asistenților sociali este deja în curs, mulți dintre profesioniștii din domeniul medical își exprimă în continuare îngrijorarea față de administrarea vaccinului Sputnik V.

Publicația Moscow Times a intervievat 12 medici din Moscova, dintre care cei mai mulți și-au exprimat reticența sau refuzul de a-și administra un vaccin care nu a trecut prin toate etapele pentru aprobarea clinică și a fost aprobat pe baza rezultatelor unor grupuri mult mai mici de voluntari decât s-a făcut în cazul vaccinurilor Pfizer, BioNTec și Astra Zeneca.

Principala grijă a medicilor ruși este lipsa de informații disponibile pentru specialiști de la dezvoltatorii vaccinului, în condițiile testării insuficiente a acestuia. ”Nu spun că vaccinul este rău, dar nu sunt mulțumit de informațiile limitate pe care le avem despre el”, a spus Roman Stroganov, chirurg la Spitalul Clinic din Moscova numărul 50, care a tratat pacienții cu Covid-19 de la început a pandemiei. 

„Chiar a fost impus de sus. Medicii care o iau acum trebuie să aibă polițe de asigurare clare și să nu li se spună că studiile nici măcar nu s-au încheiat”, a mai spus Stroganov. 

O studentă care lucrează într-unul din spitalele unde sunt tratați cei cu covid-19 a spus pentru Moskow Times: „Ni se oferă ocazia, sau mai bine zis suntem obligați să primim vaccinul”

„Dacă aș avea de ales, probabil că nu aș lăsa să mi-l administreze, deoarece nu am încredere în vaccin… dar cred că va trebui să o fac”, a mai spus tânăra. 

Dar chiar dacă rușii au îndoieli mari în privința vaccinului dezvoltat în țara lor, presa rusă spune că peste 50 de țări au cerut deja să cumpere sau să producă Sputnik V, iar cercetătorii din Marea Britanie ar fi spus că rezultatele timpurii au fost „în concordanță cu ceea ce vedem cu alte vaccinuri (pe bază de adenovirus)”

„Medicii nu sunt anti-vaxxeri si cu siguranta că ar fi dornici să ia vaccinul Pfizer”, a spus un medic cardiolog și consilier al Ministerului Sănătății din Rusia, care a vorbit pentru presă sub anonimat. 

Principalul motiv al neîncrederii în vaccin este că medicii nu au văzut încă rezultatele fazei 3, iar acestuia i se adaugă și neîncrederea rușilor într-un produs care ar trebui să susțină propaganda Kremlinului legată de supremația cercetării ruse în domenii avansate. 

Deocamdată însă nu au fost înregistrate reacții adverse la vaccinul Sputnik V, cum a fost în cazul alergiilor produse de vaccinul administrat în Marea Britanie, iar lucrul acesta ar putea să mai schimbe în timp părerea rușilor despre vaccinul lor național.

Până în momentul de față, conform sondajelor realizate în toamnă în Rusia, numai 24% din personalul medical rus dorește administrarea vaccinului Sputnik V.

(sursa Moskow Times)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.