Bulgaria, țară cu una dintre cele mai scăzute rate ale natalității din Europa, înregistrează o explozie de nașteri. Efectele carantinei din primăvară


  • ACP
  • Dec 8, 2020 10:49
  • 1794
Bulgaria, țară cu una dintre cele mai scăzute rate ale natalității din Europa, înregistrează o explozie de nașteri. Efectele carantinei din primăvară

În Sofia, capitala Bulgariei, și în Plovdiv, al doilea oraș mare al țării, se înregistrează un efect mai puțin așteptat dar categoric binevenit al primei perioade de carantină din primăvară, impusă de primul val al pandemiei Covid – o creștere bruscă, neașteptată a numărului nașterilor. 

Dacă în octombrie s-au născut cu 30% mai mulți copii decât anul trecut și în noiembrie un număr cu 20% mai mare, pentru decembrie se așteaptă o creștere mult mai mare, aproape explozivă, a numărului de nașteri, spune publicația bulgară ”Novinite”. 

”Cu siguranță se nasc mai mulți copii în a doua jumătate a anului. Mai avem aproximativ o sută de nou-născuți în plus în comparație cu această perioadă din 2019”, a declarat dr. Gergana Kolarova, directorul Primului Spital General „Sf. Sofia”. 

În țara cu una dintre cele mai scăzute rate ale natalității din Europa și cu o mare parte din populație plecată la muncă în Occident, creșterea numărului nașterilor nu poate fi decât unul dintre cele mai bune lucruri care se puteau întâmpla în perioadele de carantină impuse de autoritățile bulgare anul acesta. 

Cât privește faptul că Bulgaria face față acum unui nou val de infectări iar asta ar putea fi un pericol pentru mame ori nou născuți, medicul Gergana Kolarova a explicat că „de principiu, nu există riscuri pentru bebeluș. O femeie însărcinată ar trebui să aibă grijă de ea însăși. Chiar daca nu este bolnavă, imunitatea i se reduce. Este bine ca viitoarele mame să facă un test pentru cantitatea de vitamina D din sânge”. 

Până în prezent, patru bebeluși s-au născut în „Sfânta Sofia” din mame infectate cu coronavirus.

(Sursa foto: clubulbebelusilor.ro)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.