Crime, tortură și mutilări abominabile: ayatolahii scelerați îi pedepsesc cu cruzime pe protestatarii care critică regimul de la Teheran. Amputarea degetelor și biciuirea victimelor


  • ACP
  • Dec 8, 2020 10:18
  • 2008
Crime, tortură și mutilări abominabile: ayatolahii scelerați îi pedepsesc cu cruzime pe protestatarii care critică regimul de la Teheran. Amputarea degetelor și biciuirea victimelor

După ce au executat cel puțin 123 de iranieni în primele șase luni ale anului în curs, în bună parte nevinovați prinși că au demonstrat împotriva regimului de la Teheran, autoritățile islamiste iraniene continuă condamnările celor care și-au arătat nemulțumirea față de regim și cu alte pedepse decât cea capitală, dar cu aceeași cruzime greu de înțeles. 

Șase bărbați sunt închiși într-o închisoare iraniană după ce au fost condamnați pentru presupuse furturi mărunte într-o serie de procese simulate în cunoscuta tradiție a justiției condusă de regimul de la Teheran, în realitate fiind vorba de procese politice în care inculpații au fost acuzați de infracțiuni de drept comun, pentru care urmează să primească cele mai drastice pedepse prevazute de codul penal iranian după ce au participat la demonstrații pașnice împotriva regimului. 

Condamnații se află în închisoarea Urmia unde sunt închiși cei care au săvârșit infracțiuni mărunte, unde urmează să le fie amputate degetele de către autoritățile penitenciare într-un act care este descris de activiștii pentru drepturile omului ca fiind ”nespus de crud”. Cei șase care au fost condamnați pentru furt sunt Hadi Rostami (33 ani), Mehdi Sharfian (37), Mehdi Shahivand (42), Kasra Karami (40) și frații Shahab Teimouri Ayeneh și Mehrdad Teimouri Ayeneh, în vârstă de 35, respectiv 40 de ani, condamnați între septembrie 2017 și noiembrie 2019 în procese în care le-a fost refuzat accesul la avocați după anchete în care au fost torturați pentru a mărturisi fapte pe care nu le săvârșiseră.

Rostami a povestit că anchetatorii l-au epuizat fizic și psihic până când a fost de acord să semneze o bucată de hârtie pe care poliția iraniană a adăugat ulterior detaliile acuzațiilor împotriva sa. 

Acum, cei șase așteaptă punerea în aplicare a pedepsei pentru furt, în cazul lor fiind vorba de tăierea completă a patru degete de la mâna dreaptă, în conformitate cu Codul Penal Islamic al Iranului. 

Un alt condamnat, activistul pentru drepturile muncii Davoud Rafiee, în vârstă de 45 de ani, a fost biciuit de 74 de ori pe spate, pe 23 noiembrie 2020, pentru că a „insultat” ministrul muncii, după ce a fost arestat pentru organizarea unui protest individual motivat de faptul că nu-și putea permite un cadou de naștere pentru fiica sa. 

”Amputarea este o tortură sancționată judiciar și o infracțiune gravă în temeiul dreptului internațional. Solicităm autorităților iraniene să anuleze imediat pedepsele de amputare, să abolească toate formele de pedepse corporale și să acorde remedii efective victimelor”, a spus într-un comunicat Diana Eltahawy, directorul adjunct al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

”Amnesty International îndeamnă comunitatea internațională, inclusiv UE, statele sale membre și organismele ONU pentru drepturile omului, să intervină urgent pentru a opri autoritățile iraniene să amputeze degetele acestor șase bărbați”, a adăugat ea. 

După ce au executat un număr mare de iranineni care se făceau vinovați doar pentru că și-ar fi arătat nemulțumirea împotriva regimului participând la demonstrațiile anti-guvernamentale, e foarte posibil ca ayatolahii de la Teheran să considere că noile condamnări sunt oricum mai blânde, chiar dacă presupun tortura și mutilarea pe viață – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.