UPDATE Ludovic Orban a DEMISIONAT din funcția de premier. DECLARAȚIILE președintelui PNL


UPDATE Ludovic Orban a DEMISIONAT din funcția de premier. DECLARAȚIILE președintelui PNL

În urma rezultatului alegerilor parlamentare și după ce președintele Klaus Iohannis i-a transmis că nu-l va mai numi în fruntea unui viitor guvern, Ludovic Orban și-a depus, luni seara, mandatul de premier, după o activitate de un an și o lună. Nicolae Ciucă (ministrul Apărării) a fost numit în poziția de premier interimar.  

”Plec din funcția de premier cu conștiința datoriei împlinite. (…) Am căutat să găsim răspunsurile potrivite la toate provocările cu care s-a confruntat România. (…) Obiecvtivul meu este să construim o majoritate parlamentară cu absența PSD. (…) 

După demisia mea, Guvernul va fi condus de un membru al Cabinetului care va fi desemnat de președintele României. (…) Demisia mea vrea să arate un lucru limpede: nu mă cramponez de nicio funcție, nu pun condiții. Pentru mine interesul României este deasupra interesului PNL și deasupra intereselor mele. (…) Le transmit certățenilor români că orice măsură pe care am luat-o, chiar dacă a generat efecte nefavorabile, a fost luată cu un singur scop: acela de a apăra sănătatea și viețile românilor și de a apăra locurile de muncă ale românilor”, a declarat Ludovic Orban, care a specificat că va conduce echipa de negociere a PNL pentru alcătuirea unei noi majorități parlamentare.  

Știrea inițială: 

Rezultatele alegerilor locale au generat tensiuni puternice la vârful PNL, fapt care i-a reactivat pe toți contestatarii lui Ludovic Orban. 

Potrivit surselor Podul.ro, președintele Klaus Iohannis nu s-a întâlnit doar cu Ludovic Orban în ultimele 24 de ore, ci și cu o serie de lideri ai PNL, întrevederi la care premierul nici măcar nu a fost invitat și nici nu a fost la curent cu organizarea lor. 

Urmare a tuturor acestor presiuni – Iohannis l-a anunțat că nu-l va mai nominaliza la șefia unui viitor guvern –, Ludovic Orban a acceptat să își depună mandatul de premier, fapt care se va întâmpla, potrivit acelorași surse, în jurul orelor 19.00. Interimatul va fi asigurat de Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, sau de Raluca Turcan, primul având cele mai mari șanse. 

Sursele Podul.ro susțin că Ludovic Orban nu are garanții că își va menține funcția de președinte al PNL, dezastrul de la alegerile parlamentare (fiindcă așa este numit în spatele ușilor închise) ridicând numeroase semne de întrebare în acest sens, semne de întrebare care își vor găsi răspunsul după ce va trece febra alcătuirii noului guvern, pe care chiar liderii liberali în numesc (în apatele acelorași uși închise) un fel de CDR. Congresul PNL este stabilit pentru vara anului viitor. 

Pe agenda de marți a președintelui se găsește o întâlnire cu o serie de demnitari ai guvernului dar și cu alți lideri importanți ai PNL, printre care Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur și Gheorghe Falcă. Ludovic Orban spera într-un scor cu trei în față, dacă nu măcar un procent de 29%, care l-ar fi ajutat să se cramponeze de funcții, însă PNL a fost surclasat de PSD. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.