Curtea Constituțională din R. Moldova, lovitură pentru Dodon și PSRM. Serviciul de Informații și Securitate (SIS) rămâne pentru moment în subordinea Maiei Sandu


Curtea Constituțională din R. Moldova, lovitură pentru Dodon și PSRM. Serviciul de Informații și Securitate (SIS) rămâne pentru moment în subordinea Maiei Sandu

Curtea Constituțională a dispus suspendarea acțiunii Legii nr. 218 din 3 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative, prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost resubordonat Parlamentului, scrie Deschide.md.

„Astăzi, 7 decembrie 2020, Curtea Constituțională a pronunțat Decizia nr. 137 prin care a dispus suspendarea acțiunii Legii nr. 218 din 3 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative. În esență, prin Legea menționată, Parlamentul a exclus din competența Președintelui Republicii Moldova posibilitatea de a coordona activitatea Serviciului de Informații și Securitate și de a numi conducerea Serviciului și stabilește că activitatea Serviciului este supusă controlului parlamentar. Menționăm că decizia Curții a fost pronunțată în cadrul examinării sesizării nr. 195a/2020 depusă la Curte de către dl Sergiu Litvinenco, deputat în Parlamentul Republicii Moldova”, se menționează într-un anunț al Înaltei Curți.

Astfel, Igor Dodon a fost lipsit de posibilitatea de a promulga legea până când Curtea Constituțională se va întruni pentru examinarea contestației.

Deputații PSRM și „Pentru Moldova” au votat pentru scoaterea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea Președinției și revenirea instituției sub controlul Parlamentului. Potrivit lui Litvinenco, au fost încălcate mai multe prevederi la adoptarea legii, atât pe fond, cât și pe procedură.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.