Senatoarea Florina Presadă și Oli Ardelean, exclusă de „team Barna”, dezvăluie cum a plecat Nicușor Dan din USR. Ardelean: „Nicușor a fost imbecil in 2017 și Ghinea a profitat de asta și a scăpat de el”/„El cu încăpățânarea lui a permis să i se fure USR-ul”


Senatoarea Florina Presadă și Oli Ardelean, exclusă de „team Barna”, dezvăluie cum a plecat Nicușor Dan din USR. Ardelean: „Nicușor a fost imbecil in 2017 și Ghinea a profitat de asta și a scăpat de el”/„El cu încăpățânarea lui a permis să i se fure USR-ul”

Susținătorii fideli ai lui Nicușor Dan, cei care au ales să părăsească USR odată cu el sau mai târziu din diverse cauze și nemulțumiri, tot flutură o teză șubredă ca să folosim un eufemism pentru „minciună”, preluată adesea și de liberali care încearcă să-l victimizeze pe cel mai important susținător al lor din afara partidului, să arate că și USR e măcinat de lupte intestine lipsite de principii și că practic nu ar exista o alternativă decentă la vechea clasă politică: primarului Capitalei i s-ar fi furat partidul, iar apoi ar fi fost forțat să plece într-un mod umilitor din formațiunea pe care o crease de infamul cuplu Dan Barna-Cristian Ghinea.  

Lucrurile nu stau însă așa în ce privește plecarea lui Nicușor Dan și o spun cu subiect și predicat o useristă muncitoare, respectată și credibilă, senatoarea Florina Presadă, plasată pe un loc neeligibil pe listele USR pentru Senat, deloc o apropiată a „teambarna”, și Oli Ardelean, exclusă din USR după ce a formulat o serie de acuzații grave la adresa lui Dan Barna. Deci două persoane care nu au niciun motiv să apere actuala conducere a USR și/sau să-i fie ostile lui Nicușor Dan pentru că astăzi îi susține pe liberali.

Într-un schimb de replici pe tema poziționării USR în 2017 față de referendumul lui Liviu Dragnea pentru redefinirea familiei - situație care a tensionat atât de mult lucrurile în partid încât s-a soldat cu demisia lui Nicușor Dan - Florina Presadă și Oli Ardelean îi răspund Andreei Talmazan, fostă jurnalistă și voluntar în campania pentru capitală a lui Nicușor Dan, o susținătoare înfocată a acestuia și o critică virulentă a „teambarna”, că atitudinea personajului său politic preferat a fost năucitoare la acel moment, frizând realmente homofobia. 

Nicușor Dan ar fi preferat, spun Presadă și Ardelean, ca USR să nu se poziționeze public față de referendum pentru a nu leza conservatorii din „partidul umbrelă”, cum descria Nicușor Dan formațiunea pe care o fondase. Cei mai mulți dintre colegii săi nu au dorit însă această ambiguitate cu privire la referendumul care după părerile multora ar fi erdoganizat România, iar Ghinea a „jucat inteligent”, punând poziționarea pe ordinea de zi, după cum precizează Oli Ardelean.  

CITEȘTE ȘI: Oli Ardelean, exclusă din USR. Nicușor Dan, reacție critică: "Sancțiunea, nejustificată!"

Presadă pentru Andreea Talmazan: „Am votat pentru poziționare, la fel aș vota și acum. Tot așa cum am votat pentru ca Nicușor Dan să fie candidatul susținut de USR pentru primăria generală și la fel aș vota și acum. Toate voturile pe care le-am dat au fost conform convingerilor mele. Drept dovadă, nici nu am mulți prieteni prin partid! PS: da, eram acolo. Nicușor a insistat să își dea demisia”./„Acel referendum de modificare a Constituției era un rău făcut României și românilor. Și a fost. De altfel, ecourile se resimt și acum. Mă bucur că am fost partidul care a avut curajul acelei poziționări”.  

Oli Ardelean pentru Andreea Talmazan: „Greșești extraordinar pe tema asta. Nicușor a fost imbecil in 2017 și Ghinea a profitat de asta și a scăpat de el punand pe ordinea de zi in BN (prin Drula) vot pe poziționare referendum CPF.

Pentru că știa că Nicușor nu vrea asta.

Norocul lui că Nicușor a fost suficient de imbecil să spună că dacă se votează chestia aia el își dă demisia. Normal că ghinistii cu și mai mult spor au votat.

Dar oamenii care îl apreciau pe Nicușor dar nu își puteau nici bate joc de drepturile unor oameni (cei de alte orientări sexuale), permițând un rahat de referendum care doar și-ar fi bătut joc de ei, au votat poziționarea principială nu au mers populist cu nepozitionare ca sa nu supere homofobi votanți.

Nicușor voia nepozitionare nu atât din homofobia lui ci pentru că avea in partid multi susținători de-ai lui homofobi cărora le promisese nepozitionare. A avut impresia că nepozitionarea e calea de mijloc între conservatori și progresiști. Nu e deloc. Nu e deloc acceptabil sa permiți ca statul să își bată joc de minorități”.  

Oli Ardelean: „stiu ca sunt rea cu "imbecil" dar Nicusor a enervat multi oameni decenti si care l-au sustinut atunci punandu-si demisia pe masa daca se voteaza pozitonarea.

Pentru ca nu puteai daca erai un om decent care nu isi bate joc de minoritati sa votezi sa stai cu capul in nisip pe tema CPF (si sa permiti bataia de joc impotriva unor oameni prin tacere), doar pentru ca a fost Nicusor un incapatanat idiot (here comes another word) care n-a putut accepta ca

- pro CPF

- anti-CPF

NU sunt 2 extreme la fel de departate de centru.

Anti CPF e singura pozitie acceptabila intr-o tara europeana, si nu vreo Arabia Saudita wanna be".

Oli Ardelean: „Tu ai idee Silviu (un alt interlocutor, n.red) cât timp au petrecut incercand oanenii astia incercand sa-l convinga pe Nicusor sa se razgandeasca cu demisia?

Sau sa se reinscrie in USR fara conditionarea ca revina doar daca USR anuleaza pozitionarea si revine la nepozitionare”

Oli Ardelean: „Andreea, stii bine ca a fost campanie pentru boicot pentru ca boicot era singura optiune care oprea CPF-ul>

Dar inclusiv prin pozitionarea din 2017 au transmis un mesaj suficient de clar: USR este partidul care renunta si la lider daca trebuie dar nu isi bate joc de minoritati.

Ma rog, o parte din USR cel putin, astia de au votat principial

Cine a votat doar ca sa scape de Nicusor s-a comportat in consecinta dupa. Dupa ce a scpat de Nicusor a uitat si de drepturile unor minoritati. Si a ajuns sa dea mesaje cu "sterge" catre USR Tineret cand au pus poze cu curcubeu (Mosteanu), sa ii ceara Florinei Presada si altora sa nu se duca la pride (Barna) sau sa incerce sa se faca ca ploua cand a venit vremea referendumului.

Pentru ca a trebuit insistat un pic intern ca conducerea USR sa actioneze dupa votul pe pozitionare in sensul votului. Lasati de capul lor Barna si ai lui s-ar fi facut ca ploua”.

Oli Ardelean: „A contat si ca in 2017 un partid din tara asta de lasi a votat pozitionare anti CPF. DA, unii au votat doar ca sa scape de Nicusor. Dar multi au votat pentru ca nu tolereaza bataia de joc impotriva unor oameni.

Si a fost perfect ok doar momentul ala. Ca a trebuit sa insistam ca partea care a votat doar pentru a scapa de Nicusor sa actioneze in consecinta ulterior, si ca acum se comporta ca si cum pozitionarea aia nici n-ar exista si ignora cu brio drepturile unor oameni, e la fel de adevarat

Dar votul acela era necesar.

Si inacceptabil din partea lui Nicusor sa se puna el de-a curmezisul in fata unora care doar voiau sa existe naibii un partid macar in romania care poate spune: referendumul vostru e o mizerie ce nu poate fi tolerata”.

Oli Ardelean: „si apropo, Ghinea si Barna au castigat de partea lor atunci multi membri altfel ok care au fost oripilati de faptul ca unii nicusoristi prefera un om in fata drepturilor unor oameni. Asa au ajuns ei sa aiba o tabara mare”.

Oli Ardelean: ”Acolo doar Nicusor e de vina.

Ca i-a promis el lui Dobrovie ca partidul ramane nepozitionat (asa zicea Nicusor) e problema lui personala, si nu ma priveste. E practic numai vina lui ca a facut promisiuni cu un partid democratic care putea alege altceva decat ce voia el

Si ca el n-a inteles care era pozitia principiala in cazul respectiv.

Inteleg si de ce i-a fost greu sa inteleaga in conditiile in care era inconjurat de prieteni conservatori.

Chiar daca se suparase pe Clotilde avea o gramada de apropiati homofobi”.

Oli Ardelean: „El cu incapatanarea lui a permis sa i se fure usr-ul. De idiot ce este. Si pentru ca n-a inteles ca nu iti bati joc de categorii de oameni pentru a pastra puterea intr-un partid. Sau pentru ca ai promis tu nu stiu ce lui X sau Y.”

Oli Ardelean: „Andreea Talmazan, nu Ghinea a aruncat tema referendumului. CPF a aruncat-o in societate. Iar noi voiam deja ca USR sa nu stea ca niste lasi si sa acccepte ca statul sa isi bata joc de o minoritate.

Noi, mult oameni din USR care dupa unii au ramas progresisti, altii s-au mutat sa fie cu Ghinea in USR Liberal.

Ghinea s-a prins ca Nicusor va tine de incapatanarea lui daca pune pe ordinea de zi tema in USR. Si ca va avea destul de mult sprijin printre membrii pe tema asta.

Si a jucat inteligent”.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.