În cadrul dezbaterii de miercuri seară de la Digi24, candidatul PSD la Camera Deputaților, Alexandru Rafila, și-a dat jos complet haina de medic și a îmbrăcat-o pe cea de politruc gata să spună orice pentru a-și apăra partidul. Confruntat de secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, privitor la faptul că PSD a promis 8 spitale regionale, dar nu a construit niciunul, Rafila a fost în stare să spună că nu are nicio treabă construcția de spitale regionale cu gestionarea pandemiei COVID-19, în timp ce tot el a reclamat în dialogul purtat cu liberalul că spitalele sunt aglomerate și, mai ales, secțiile ATI.
Sighiartău: Ați spus că sistemul medical nu a fost pregătit cu privire la această pandemie. Având în vedere că domnul Dîncu a spus că nu sunt utile acele spitale regionale pe care PSD le-a promis de foarte mult timp cum vă simțiți să girați acest partid?
Rafila: Primii care au propus dezvoltarea spitalelor regionale au fost cei de la PNL. Domnul ministru Nicolaescu a plătit 20 de milioane de euro pentru studii de fezabilitate pentru 42 de spitale care nu s-au făcut. Deci chestiunea asta ar trebui să dea de gândit și PNL, nu numai să se îndrepte spre PSD.
Sighiartău: Partidul pe care-l reprezentați în această seară a promis 8 spitale regionale și nu a făcut absolut nimic. PNL a primit finanțarea de la Comisia Europeană pentru cele 3 spitale regionale, iar astăzi dacă aveam administratori locali precum Ilie Bolojan, Emil Boc, care au investit în sănătate și care au făcut spitale performante în județele lor, situația medicală era alta, dar PSD nu a avut niciun interes să investească.
Rafila: Având în vedere ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă, în care testările s-au redus cu 60% în România în ultimile 4 zile, numărul de cazuri s-a redus cu 60% și în condițiile în care spitalele sunt supraaglomerate și vorbesc în cunoștință de cauză, mortalitatea e în creștere și secțiile de terapie la fel, care este punctul dvs. de vedere?
Sighiartău: Președintele României, Guvernul, premierul, ministrul Sănătății au luat de fiecare dată cele mai bune decizii. Aici trebuie menționat că și dvs. ați fost în Consiliul Științific unde se luau acele decizii și știți foarte bine că în toate deciziile luate singurul criteriu luat în considerare a fost viața cetățenilor. Noi am ajuns în situația asta, așa cum v-am spus de la început, din cauza faptului că n-am avut spitale regionale și nu am avut spitale dotate.
Rafila: Nu. Îmi pare rău, dar nu cunoașteți sistemul de sănătate.
Sighiartău: Uitați-vă ce s-a întâmplat la Piatra Neamț, la un spital administrat de PSD, uitați-vă ce s-a întâmplat în Reșița unde am avut administrație PSD timp de 12 ani. Asta se întâmplă în momentul în care PSD administrează zona de sănătate. Timp de 7 ani de zile nu au acționat în consecință și nu au învestit în sănătate. Din cauza asta am ajuns în acest moment să vorbim despre problemele reale pe care le are sistemul de sănătate. Noi am investit 1 miliard 300 de mii de euro până în acest moment. De ce? Pentru că ne interesează sistemul de sănătate. Din cei 80 de miliarde de euro pe care președintele Klaus Iohannis i-a negociat împreună cu Guvernul Orban ne dorim ca cea mai mare parte să meargă către sistemul de sănătate, dar și către zona de prevenție pentru că în mod normal fiecare cetățean al României nu ar trebui să ajungă prea des în spitale, dar și dacă ajunge trebuie să fie tratat corespunzător, trebuie să fie oameni pregătiți cu vocație care să îi respecte pe pacienți, să îi trateze cu sufletul și apoi cu inteligența lor. Problema cea mai mare este că PSD și-a bătut joc pur și simplu cinic de acest sector, iar din cauza asta suferim în acest moment.
Rafila: Faceți o confuzie majoră între gestionarea pandemiei și spitalele regionale. E o necunoaștere a sistemului de sănătate. În mod evident dvs. trebuie să vă asumați nr. mare de cazuri în ATI și de morți în următoarele 2 săptămâni din cauza inacțiunii, a lipsei testării și a lipsei de organizare de la nivelul Ministerului Sănătății și de la DSP.