De ceva vreme, premierul Ludovic Orban și primarul Capitalei, Nicușor Dan, sunt în campanie de imagine prin spitalele din București. Acest veritabil tur de forță electoral este menit să demonstreze alegătorilor, din Capitală și din țară, că Guvernul liberal ține pandemia sub control și, în consecință, merită un vot pe 6 decembrie. În realitate, situația din spitale este în pragul colapsului. Mai mult, pentru a nu risca o explozie înainte de parlamentare, guvernanții au făcut compromisuri majore cu pesediștii. În spatele operațiunii de imagine a Guvernului PNL sunt blaturi cu oamenii Gabrielei Firea, racolări de pesediști și manevre politico-legale împotriva lui Vlad Voiculescu, partenerul din campania electorală a lui Nicușor Dan.
Săptămâna trecută, pe 17 octombrie, la doar două zile după incendiul soldat cu victime de la Spitalul județean din Piatra Neamț, un desant electoral format din premierul Ludovic Orban, primarul Capitalei, Nicușor Dan și prefectul Bucureștiului, Traian Berbeceanu, a luat cu asalt patru mari spitale din Capitală, implicate în lupta cu pandemia de COVID-19. Au fost inspectate Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan”, Spitalul Clinic „Malaxa” și Spitalul de Pneumoftiziologie „Sfântul Ștefan”.
După întâlnirile cu conducerile unităților spitalicești, premierul Ludovic Orban a anunțat cu surle și trâmbițe că numărul de locuri la ATI (Terapie Intensivă) va crește în București, că spitalele bucureștene vor primi sprijinul Guvernului în acest sens și că Executivul se va implica în modernizarea cu bani europeni a instalațiilor pentru oxigen din spitale.
În culise, Guvernul a luat o serie de măsuri menite a-i asigura liniștea în spitale, în perioada campaniei electorale. Premierul Ludovic Orban, spun sursele Podul.ro, nu a vrut să riște eventuale piedici puse de directorii spitalelor bucureștene, instalați în funcții de fosta administrație pesedistă. Astfel de șicane i-ar fi creat Guvernului PNL serioase probleme de imagine, care s-ar fi transformat în voturi pierdute la alegerile din 6 decembrie.
Pentru a evita o astfel de situație, premierul Ludovic Orban și primarul Capitalei, Nicușor Dan, au căzut la pace cu oamenii Gabrielei Firea. Mai concret, i-au păstrat în funcții. Pe toți. Fără excepție. Niciun director de spital susținut de fosta administrație pesedintă nu a pățit nimic. Ca de altfel nici Vasile Apostol, directorul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), pe care Nicușor Dan l-a reconfirmat în funcție, după cum a recunoscut într-o declarație pentru cotidianul „Libertatea”.
Nu a contat, de pildă, că Vasile Apostol a fost cel care a cheltuit milioane de lei bani publici pentru a-i face campanie electorală Gabrielei Firea, promovând în mass media lucrările de reabilitare a Spitalului clinic de copii „Dr. Victor Gomoiu”, în realitate un jaf de proporții, dat în vileag de fosta directoare juridică a ASSMB, Lavinia Coțofană și anchetat în prezent de DNA.
Dar ce s-a întâmplat după desantul electoral din cele patru spitale?
Un eveniment demn de menționat este faptul că, susțin sursele Podul.ro, premierul Ludovic Orban ar fi făcut blat cu Remus Mihalcea, directorul Spitalului clinic Colentina, cu care de altfel s-a și afișat public în ziua desantului electoral, după cum reiese din fotografia ce însoțește acest articol, pentru a demonstra opiniei publice că totul este în regulă în spitalele Capitalei. Remus Mihalcea candidează la Camera Deputaților din partea PSD în județul Argeș, dar este așteptat cu brațele deschise în PNL, după scrutinul din 6 decembrie a.c.
Mai mult, deși i-a promis premierului, conducerea Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Ioan” nu a suplimentat cu 10 numărul de paturi de la ATI, pentru că spitalul pur și simplu nu are condiții să facă acest lucru, după cum ne-au relatat sursele noastre.
Războiul cu Vlad Voiculescu
În tot acest timp, Ludovic Orban și Nicușor Dan s-au asigurat că Vlad Voiculescu, „aliatul” lor de la USRPLUS, nu le va face probleme. La o lună după alegerile locale, Guvernul a modificat Codul administrativ prin ordonanță de urgență, pentru a-l bloca pe Vlad Voiculescu să preia funcția de viceprimar responsabil cu spitalele bucureștene. Tribună care i-ar fi dat posibilitatea să strice planurile Guvernului PNL și să puncteze electoral. Despre această situație a scris pe Facebook însuși Vlad Voiculescu, pe 23 noiembrie:
„ Știu că din punct de vedere politic ar fi mai înțelept să tac dar nu pentru politica de acel fel am decis să renunț la proiectele mele și să candidez. V-am promis că voi fi viceprimar: nu sunt încă și mi se pare de datoria mea să vă explic de ce am pierdut deja 2 (două) luni fără să pot demara vreun proiect.
Da, săptămâna aceasta se fac 2 (două) luni de la alegerile istorice din București care au scăpat capitala de Firea și întregul grup infracțional organizat cocoțat la vârful administrației capitalei.
Tot săptămâna asta se împlinesc 2 (două) luni de când votul bucureștenilor nu e respectat: Consiliul General al Municipiului București nu avut nici măcar o ședință iar viceprimarii generali nu au fost aleși de Consiliu și nu au preluat - așa cum v-am promis vouă, celor care ne-ați votat - responsabilități care să le permită să ducă la îndeplinire promisiunile făcute bucureștenilor.
Explicația pentru toate acestea este de găsit într-o modificare recentă a Codului Administrativ de acum. La o lună după alegeri, guvernul PNL a modificat în mod (1) abuziv, (2) electoral interesat, (3) prostesc și iresponsabil una dintre legile fundamentale ale funcționării statului: Codul Administrativ.
Pe rând, cu argumente:
(1) ABUZIV -> pentru că modificarea unei legi fundamentale a fost făcută peste noapte, fără niciun fel de consultare, prin ordonanță de urgență; regulile jocului au fost schimbate în timpul jocului, mai precis după ce anumite consilii deja își aleseseră viceprimarii.
(2) ELECTORAL interesat -> pentru că nu e un secret că PNL acționează doar electoral, că își dorește toată puterea și că încearcă să amâne până după alegerile din 6 Decembrie orice negociere.
(3) IRESPONSABIL -> pentru că blochează respectarea promisiunilor votate de sute de mii de oameni (176.000 de voturi a avut doar Alianta USR PLUS în București), nu rezolvă problemele reale ridicate de pandemie (ex: alegerile de persoane - viceprimari, comisii, etc. - trebuie în continuare făcute fizic, ceea ce în condițiile date va fi dificil) și perpetuează starea de fapt din perioada Firea PSD.
În spitalele din București - care, teoretic, erau în responsabilitatea mea - asta se traduce prin perpetuarea grobianismului, a cumetriilor, a hoției, a incompetenței, a amenințărilor față de avertizorii de integritate și a celor care așteptau schimbarea.
Firea, când vorbea de spitale, folosea două sintagme: “am cerut necesarul” și “am alocat fonduri”. Când mai auziți un politician spunând asta, întrebați-l dacă ar face la fel cu banii lui. Dacă și-ar construi o casă și ar avea un muncitor hoț, nepriceput și nesimțit... ce ar face? I-ar cere necesarul și i-ar aloca fonduri?
Chiar săptămâna trecută, domnul premier Orban a fost în vizită la spitalele din București. În campanie electorală, bineînțeles. Probabil a “cerut necesarul”. Probabil urmează să “aloce fonduri”. Tot pentru că este campanie electorală.
Din fotografiile oficiale din timpul "vizitelor de lucru" vedem că una dintre întâlnirile importante a fost cu domnul Remus Mihalcea, managerul spitalului Colentina și locul 1 pe lista PSD Argeș pentru Camera Deputaților.
Pentru mine, imaginea asta e mai mult decât pot duce: nu pentru perpetuarea sistemului mult îndrăgit de partidele vechi (care au metode eficiente de convingere de-a trage în poze pe oricine au nevoie) am candidat. Nu pentru asta m-am retras și v-am cerut să susțineți cu votul vostru Alianța Dreptei.
Domnul Mihalcea, recunoscut pentru achiziții fără licitație, fără publicare, pentru eficiența în a investi banii spitalului în propria secție neautorizată încă dar și pentru păstrarea până de curând în depozit a unui echipament de testare RT-PCR donat din bani privați în primăvară... va afla zilele astea că i se vor “aloca fonduri”.
Iar eu, unul, nu voi asista pasiv la mizeria asta. Nu pentru genul ăsta de politică v-am cerut încrederea. Și nu pentru genul ăsta de politică vă rog din nou să mergeți la vot în 6 decembrie și să dați Alianței USRPLUS o voce cât mai puternică și în Parlament.
Lupta continuă.”