Una dintre cele mai agresive și mai toxice prezențe conspiraționiste din spațiul public, Diana Iovanovici Șoșoacă, avocată și candidată din partea AUR pentru Senat, protestatară „antibotniță” și demolatoare de garduri ale Jandarmeriei pe la moaște, ar fi fost amendată, marți, la Constanța de organele de ordine pentru că nu purta masca sanitară. Informația apare într-un comunicat de presă al IPJ Constanța preluat de adevarul.ro.
Avocata Șoșoacă a venit, marți, la Tribunalul Constanța în calitate de reprezentantă a Arhiepiscopiei Tomisului care a solicitat instanței suspendarea actului administrativ ce interzice pelerinajele, motivând că astfel ar fi îngrădită libertatea credințelor religioase. Instanța a decis să se pronunțe, miercuri, pe această speță.
În fața sediului Tribunalului Constanța s-au adunat, pe la orele prânzului, mai mulți susținători ai AUR care au fost sancționați contravențional de polițiști și jandarmi cu amenzi în valoarea de 17.300 lei pentru nerespectarea restricţiilor de circulaţie impuse de actualul context epidemiologic, cât şi pentru nerespectarea normelor de convieţuire socială, precizează IPJ Constanța într-un comunicat.
„Astăzi, în jurul orei 14.30, poliţişti din cadrul Secţiei 3 şi jandarmi din cadrul I.J.J. Constanţa, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au constatat faptul că, pe strada Traian din municipiul Constanţa, în faţa Judecătoriei Constanţa, are loc o manifestaţie publică spontană. Forţele de ordine au identificat persoanele prezente, care nu respectau măsurile instituite prin carantinarea municipiului Constanţa, în sensul că nu şi-au putut justifica prezenţa în zonă şi nu aveau un motiv întemeiat, prevăzut de lege, de a părăsi domiciliul”, transmite IPJ Constanţa. „De asemenea, poliţiştii Secţiei 3 au sancţionat contravenţional o femeie şi un bărbat, care nu purtau masca de protecţie, cuantumul total al amenzii fiind de 4.000 de lei”, mai spun cei de la IPJ. Femeia fără mască este chiar avocatul Arhiepiscopiei, scrie adevarul.ro.
La Tribunal, alături de avocata Șoșoacă s-a aflat și arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie (zis și „Șpagoveanu” sau „Mache”, după numele conspirativ sub care a turnat la Securitate). Prelatul purta mască sanitară.
ÎPS Teodosie: „Vrem să avem cale liberă spre peștera Sfântului Andrei, în zilele rânduite de praznic, pe 29 și 30 noiembrie. Aceste restricții prin care creștinii nu au voie să intre în biserică nu sunt firești. Ca păstor îmi apăr turma, oamenii de credință. Credincioșii mi-au cerut să fiu portavocea lor. Sunt drepturile noastre constituționale. Nu facem niciun abuz. Vrem să oprim niște exagerări, ca să putem să ne împlinim datele credinței noastre. Aveem dreptul acesta și prin Constituție, și prin Carta Drepturilor Omului”.
Șoșoacă: „Este o discriminare nepermisă. Este vorba despre încălcarea legii fundamentale a statului român, articolul 29. Este singurul articol care nu pot fi restrâns în niciun mod. La fiecare pelerinaj care a fost organizat de către biserică au fost impecabile, cu respectarea tuturor normelor. Se poate institui o formă de a se permite credincioșilor să meargă la pelerinaj, cu respectarea tuturor normelor de distanțare”.
Recent, la Digi24, și jurnalistul Cristian Tudor Popescu a analizat plângerea adresată instanţei de Arhiepiscopia Tomisului prin avocata Șoșoacă şi a ajuns la concluzia că este de un amatorism jenant.
„Iată ce invocă în plângerea adresată instanţei doamna avocat Şoşoacă, a Arhiepiscopiei Tomisului. Articolul 29 din Constituţie: „1. Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nicio formă”. A îngrădit cineva libertatea gândirii, a opiniilor şi libertatea credinţelor? A spus cineva: Nu mai aveţi voie să fiţi ortodocşi începând de astăzi? A declanşat o prigoană împotriva ortodcşilor în România? Nu. Nici vorbă. ”Nimeni nu poate să fie constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă contrare convingerilor sale”. A încercat cineva asta faţă de credincioşi? ”2. Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc”, spune Constituţia.
Iată ce spune doamna Şoşoacă: „Articolul 29 din Constituţia României, ce prevede că dreptul religios şi la manifestările religioase nu poate fi restrâns în niciun mod, este singurul care nu poate fi restrâns indiferent dacă este şi război”. Care război? Unde apare afirmaţia „nu poate fi restrâns, indiferent dacă este şi război”? Zice către credincioşi, doamna avocat. Spune „manifestările religioase”. Ce spune în Constituţie? Ea, libertatea conştiinţei, care e garantată, trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc, adică exact ce trebuie să manifeste credincioşii faţă de ceilalţi, de conaţionalii lor, în cazul acesta cu totul special al pandemiei şi al anului 2020.
Spune acelaşi ÎPS Mache: „Cum să lipsesc de la Peştera Sf. Andrei? În fiecare an s-a făcut asta”. Da, dar în anii aceia în care s-a făcut asta nu era pandemie. În momentul de faţă nu se interzice credinţa ortodoxă, pelerinajul.
În acest moment în care la Medgidia ATI e plin, în parohia ÎPS Mache, nu poţi să laşi oamenii să se ducă acolo şi să se infecteze. Asta spune fraza din Constituţie: „spirit de toleranţă şi respect reciproc”. Deci să înţelegem această situaţie, să înţeleagă Biserica, respectivul Mache, că în acest moment nu se poate. Ce-o să facă? Intră în carantină Constanţa din considerente medicale grave, mor oamenii cu sutele pe zi. Şi nu ţinem seama de carantină. Ba mai mult, mergem la Peştera Sf. Andrei. Mai spune ÎPS Mache „Cum să nu vină constănţenii în pelerinaj la Peştera Sf. Andrei? Eu cred că toţi românii trebuie să vină”. Deci are nevoie în momentul ăsta teribil pentru România, când pluteşte moartea peste tot, să vină toţi românii acolo, unii peste alţii, şi după aceea ce să se întâmple?“, a comentat CTP, apreciind că pelerinajul ar trebui să se aprobe cu condiţia ca toţi cei care se vor infecta să nu sune la 112 sau la DSP, ci să li se dea un număr special al Arhiepiscopiei Tomisului.