Economistul-șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, a declarat, joi, că tăierea salariilor bugetarilor cu 20% și reducerea programului de lucru la patru ore pe zi în sistemul public reprezintă soluții pentru reducerea deficitului bugetar în 2021.
"Reducerea cheltuielilor ar fi necesară numai că trebuie să crească în viitor alte cheltuieli nesalariale, cheltuieli cu dotarea spitalelor, cu dotarea școlilor, cu infrastructură etc. Deci, chiar presupunând că vreun Guvern își asumă actul politic de a îngheța salariile și pensiile, tot nu va fi suficient că alte cheltuieli de natură nesalarială vor trebui să crească. Vin cheltuieli deja legiferate din urmă care încă nu s-au manifestat în anul acesta: cheltuieli cu alocațiile copiilor, cu profesorii etc", a precizat economistul-șef al BNR.
În acest context, consilierul premierului Ludovic Orban, Tănase Stamule, a exclus varianta reducerii cu 20% a veniturilor bugetarilor, spunând că afirmația economistului-șef al BNR "este doar proiecția unei școli de gândire condusă de socialistul Florin Georgescu, fost membru de bază al PSD (...) care are că obiectiv slăbirea Partidului Național Liberal". Totodată, Stamule a trecut în revistă o serie de măsuri pe care le vor lua liberalii în 2021 dacă se vor mai afla la guvernare.
"A apărut în spațiul public o afirmație a unui director din cadrul Băncii Naționale a României care spunea că ar trebui să tăiem cu 20% veniturile bugetarilor punându-i de fapt să lucreze patru zile pe săptămână. Această afirmație este doar proiecția unei școli de gândire condusă de socialistul Florin Georgescu, fost membru de bază al PSD care spune peste tot că trebuie introdus impozitul progresiv și care are ca obiectiv slăbirea Partidului Național Liberal.
Pot să vă spun 100% că noi nu credem în șocuri și nici în frânări ale cererii agregate prin tăieri de venituri. Am tras învățămintele necesare în criza din 2010, iar România nu trebuie să mai treacă printr-o tensiune socială asemănătoare, cauzată de factori politici.
Anul viitor nu va fi nicio tăiere de 20% a veniturilor angajaților în aparatul public. Ce vom face însă vă fi introducerea de soluții digitale pentru a degreva funcționarii de muncă inutilă, iar prin digitalizare sperăm să nu mai fim nevoiți să facem angajări la stat. Astfel, prin pensionări, plecări voluntare și digitalizare se va readuce echilibrul în sistem", a scris Stamule pe Facebook.