Fostul acţionar al lui FC Dinamo Bucureşti, Dragoş Săvulescu, a obţinut o reducere cu trei ani a pedepsei în dosarul Retrocedărilor din partea Curţii de Apel din Napoli. De asemenea, instanţa a dispus executarea cu suspendare în Italia a pedepsei, nu în România. Reiterăm că Dragoş Săvulescu a fugit în Italia în februarie 2019 şi a fost dat în urmărire internaţională, în momentul în care a părăsit România. În ianuarie 2020 s-a predat autorităților din Napoli, iar ulterior a fost pus în libertate. În dosarul cu pricina, fostul primar al Constanței Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la nouă ani de închisoare cu executare, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu a fost condamnat la cinci ani de închisoare, iar fostul acționar FC Dinamo Cristian Borcea a fost condamnat și el la cinci ani de închisoare. În total, peste 30 de persoane au fost condamnate în acest dosar privind atribuirea nelegală a unor terenuri, prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.
Curtea de Apel din Napoli a luat recentele decizii menționând că Dragoș Săvulescu s-a integrat social în Italia: "Având în vedere toate acestea, nu există motive să se impună persoanei urmărite ispăşirea pedepsei în România, din moment ce executarea acestei pedepse în Italia, după recunoașterea sentinţei străine, este mai conformă cu cerinţa resocializării sale efective, deoarece în Italia va fi mult mai aproape de prietenii săi şi de interesele sale şi va putea trăi experienţa închisorii ca pe un moment de creştere a conştientizării valorii negative a faptelor comise mai degrabă decât ca pe un moment de aspră pedepsire ispăşită foarte departe de propriul context familial, social şi teritorial", a arătat Curtea de Apel din Napoli. (sursa: g4media)
În acest context, fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a făcut marți seară o serie de precizări în emisiunea Legile Puterii de la Realitatea PLUS privind cazul fugarului Săvulescu. Întrebată de moderatoarea Alexandra Păcuraru dacă instanța din Italia a luat deciziile favorabile fugarului, întrucât dosarul ar fi fost instrumentat greșit, Birchall a negat această variantă, subliniind că magistrații italieni nu s-au pronunțat pe fond.
Totodată, Birchall a atras atenția că devine o modă pentru infractorii fugari să spună că execută pedeapsa în Italia. "Îi avem acolo pe Săvulescu, pe Bica, înțeleg că și Dragomir e tot pe acolo", a completat deputata independentă.
Cu un tupeu nemărginit, Săvulescu a cerut un drept la replică intrând în emisiune, unde s-a lamentat că justiția din România a comis un abuz prin condamnarea lui la închisoare, iar el nu ar fi un fugar, întrucât este rezident în Italia.
Ca reacție, Ana Birchall i-a transmis infractorului Săvulescu că ar trebui să facă respectiva pledoarie în fața instanțelor de judecată, nu la TV și, mai mult decât atât, a precizat că nu intră în dialog cu un fugar care trebuie să execute o condamnare cu executare pentru că a furat.
Vedeți video de la minutul 19:00:
Birchall: A devenit o modă ca toți să devină oameni de afaceri, investitori prin țările unde au fugit.
Moderatoare: Sunt țări în care au fugit sau țări în care ei sunt rezidenți? Unii sunt cetățeni cum e cazul domnului Rizea. Dragoș Săvulescu am înțeles că are rezidență italiană.
Birchall: Statutul lor din punct de vedere legal este de fugari. Sunt condamnați la o sentință de închisoare un număr de ani. (...) Legat de Alina Bica e procedura în derulare. Înțeleg că e aciuată tot prin zona unde e unul acum despre care înțeleg că e mare investitor prin Italia și anume Săvulescu.
Moderatoare: Am înțeles că are o sentință favorabilă.
Birchall: Nu. Am văzut discuții că scapă de pușcărie. Nu e adevărat. Se impune o discuție bilaterală cu autoritățile din Italia. Ministrul Justiției trebuie să aibă o discuție cu omologul său din Italia, unde au fugit mai mulți. Îi avem acolo pe Săvulescu, pe Bica, înțeleg că și Dragomir e tot pe acolo. Ei acum sunt mari investitori prin Italia. Domnului Săvulescu nu i s-a anulat pedeapsa cu închisoarea în România, ci instanța din Italia a zis că în loc să o execute în țara noastră, o execută acolo. Am o îngrijorare aici, întrucât se pare că este un modus operandi, devine o modă ca toți să înceapă să spună că execută pedeapsa în Italia.
Moderatoare: Aceste dosare au fost orchestrate greșit de la început de către cei din România și instanța de acolo e una corectă?
Birchall: Instanța nu a intrat pe fond. Instanța din Italia a spus că Săvulescu nu execută pedeapsa cu închisoarea în România, ci acolo.
Moderatoare: Îmi spune producătorul nostru că domnul Săvulescu e în direct cu noi. Are dreptul la replică.
Birchall: Eu vreau să precizez că nu intru în dialog cu un fugar. Își spune ce are de spus, dar atât.
Moderatoare: Are dreptul la replică.
Birchall: Dar nu cu mine.
Moderatoare: Bună seara, Dragoș! Nu știu dacă să te numesc fugar sau nu pentru că ai o rezidență a statului italian. Ești urmărit internațional.
Săvulescu: Vreau să spun că doamna Birchall e într-o gravă eroare și o să explic. Foarte multe persoane din presă au aberat pur și simplu. Chiar și dânsa aberează. Câteva lămuriri. O cred că a fost avocat în SUA, dar a fost mai mult acolo decât în România pentru că sunt lucruri care îi scapă din punct de vedere juridic.
Birchall: Eu nu suport și nu-i permit acestui om condamnat la închisoare cu executare să facă referiri la persoana mea. Eu nu fac dialog cu un fugar care trebuie să execute o condamnare cu executare pentru că a furat.
Săvulescu: Nu sunt fugar și nu am fost vreodată. De ce? Pentru că în momentul în care această sentință abuzivă de condamnare a avut loc, eu personal eram în Italia, acasă, eu fiind rezident legal de mulți ani de zile. Eu sunt om de afaceri de peste 25 de ani. În Italia am câteva proprietăți, contracte de închiriere, companii, familia, soția. Suntem rezidenți, iar în momentul sentinței eram în Italia, acasă, în mod legal. În al doilea rând, doamna Birchall și alții mă acuză de furt. Este o foarte mare calomnie și mă voi ocupa din punct de vedere legal. De ce? Nu există niciun prejudiciu în acest moment. În momentul în care decizia de condamnare s-a pronunțat de ÎCCJ, toate titlurile de proprietate au fost anulate. În consecință, 96% din proprietăți s-au întors la stat. Statul și-a recuperat practic tot prejudiciul. În al treilea rând, doamna ministru...
Birchall: Vă rog mult, dacă mai face referiri la mine plec din emisiune. Această pledoarie poate să o facă în fața instanțelor de judecată. Noi la TV nu stabilim vinovății sau nevinovății.
De asemenea, fostul ministru al Justiției a evidențiat faptul că Săvulescu și-a luat reședință strategic în Italia și este de urmărit dacă și Bica și Dragomir se vor folosi de același tertip pentru a nu executa pedeapsa în România.
"Ca să ne lămurim, a plecat acolo și și-a luat rezidență. Haideți că nu suntem copii. Și-a luat rezidență strategic. Cum e și Popoviciu, care și-a luat rezidență fiscală în Marea Britanie. Din punct de vedere legal, Săvulescu este tot condamnat. S-a acceptat să execute pedeapsa în Italia, iar el a luat acel decret de grațiere. Ceea ce încerc eu spun e următoarea întrebare. Oare de ce numai în Italia? Și o să vedem dacă și Bica, dacă și Dragomir urmează cam aceeași rețetă", a zis Birchall.
În ceea ce privește problema infractorilor fugari la modul general, Birchall a invocat trei resorturi prin care se poate ameliora sau chiar stopa fenomenul, primele două ținând de negocierile pe care le poartă Ministerul Justiției din România cu instituția similară din țara în care x a fugit și de discuțiile purtate la nivelul UE despre mandatul european de arestare. Al treilea resort invocat de fostul ministru al Justiției constă în introducerea unor reglementări prin care inculpații, înainte de de a fi condamnați definitiv sau nu, să nu poată, de exemplu, părăsi țara.
"Avem o problemă cu acești fugari. Iar aici sunt mai multe aspecte. Pe de-o parte ai discuția bilaterală care trebuie să existe. Mai mult decât atât, trebuie să discuți la nivelul UE. Mandatul european de arestare ar trebui să fie un instrument care să ușureze, nu să îngreuneze, or eu am pus în discuție anul trecut la ultimul JAI această problemă. Eu sper că se vor continua discuțiile pentru că nu numai noi nu avem această problemă, ci și alte state, întrucât mandatul european de arestare în loc să ajute îngreunează o anumită procedură. Nu în ultimul rând, trebuie să ne gândim ce măsuri de prevenție putem avea în România. Dacă îi vedeți pe inculpați înainte de ultimul termen, înainte de condamnare, toți sunt niște sfinți. Deci se comportă extraordinar. Ce se întâmplă atunci? Judecătorul e legat de o decizie a CCR care spune că tu nu poți să pui măsuri preventive decât pe o perioadă limitată. (…) Toți ăștia certați cu legea înainte să fie condamnați definitiv sunt sfinți în fața instanței, iar asta înseamnă că le oferă indicii judecătorilor că ei se comportă frumos, iar judecătorul nu poate lua decizia de a impune un control judiciar sau de a da interdicția de a părăsi țara. Sunt necesare reglementări pentru a se evita astfel de situații", a conchis Birchall.