Întrebat marți de către jurnalista Loredana Diacu (Epoch Times) dacă îl vede pe Cătălin Predoiu în poziția de ministru al Justiției și în cadrul Guvernului de după alegerile parlamentare, președintele Klaus Iohannis a precizat că liberalul a făcut o treabă bună până în prezent, dar a evitat un răspuns direct la întrebare. Totodată, președintele a declarat, precum în alte situații, că este nevoie de o nouă majoritate parlamentară pentru ca legile justiției să fie reparate, respectiv îmbunătățite.
Întrebarea jurnalistei Loredana Diacu a venit în contextul în care Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor a atras astăzi atenția că în urma deciziei 55 a CCR mai mulți infractori au scăpat de răspunderea penală, întrucât din dosarele aflate pe rolul instanţelor au fost excluse înregistrările făcute în baza mandatelor de siguranţă naţională. În acest context, procurorii au semnalat că Predoiu a ignorat propunerile legislative ale AMASP, preferând să inițieze un proiect de lege cu anumite lacune.
MAI MULTE DETALII: Asociația procuroarei din dosarul Dragnea - Teldrum devoalează cum i-a ajutat Predoiu pe infractori. MJ NU face nimic pentru a ameliora nocivitatea deciziilor CCR
Vedeți video de la 40:00:
Reporter: Domnule preşedinte, o întrebare despre o problemă care îi preocupă pe români cel puţin la fel de mult precum îi preocupă pandemia, şi anume fenomenul corupţiei. Presupun că ştiţi că, după decizia 55 a Curţii Constituţionale, instanţele au început să elimine probele obţinute prin mandatele de securitate naţională, dosarele au început să cadă ca popicele, se ajunge la situaţia în care persoane care au comis infracţiuni nu mai pot fi trase la răspundere în urma excluderii acestor probe.
În aceste condiţii, Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorului informează că i-a trimis ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, un proiect de reglementare a unor proceduri care viza Codul de Procedură Penală, care ar permite păstrarea acestor probe obţinute prin mandate de securitate naţională. Procurorii mai transmit că, deşi avea la dispoziţie propunerile de lege transmise de ei şi personal cu studii juridice care putea să evalueze eventualele probleme de drept procesual penal ce urmau să apară în urma deciziei 55 a CCR, ministrul Cătălin Predoiu a ales să iniţieze un proiect de modificare legislativă care viza în mod greşit legea nr. 51/1990 şi nu Codul de Procedură Penală. De altfel, şi acel proiect a stat destul în Parlament, a trecut tacit de Camera Deputaţilor fără să fie dezbătut, a avut aviz negativ de la Comisia juridică, şi se pare că va fi discutat de următorul Legislativ.
Nu este singura nemulţumire care se exprimă în spaţiul public în legătură cu domnul Predoiu. Dânsului i s-a reproşat că nu a făcut nimic notabil în materie de rezolvare a problemelor în Justiţie create de PSD, că a numit procurorii şefi pe aceleaşi proceduri la care a recurs şi Tudorel Toader şi, datorită acestui fapt, în fruntea DIICOT a ajuns Giorgiana Hosu, care aproape a îngropat Dosarul 10 august. S-a mai vorbit de desfiinţarea SIIJ. Pe scurt, spuneaţi ceva mai devreme, când vorbeaţi despre rezolvarea problemelor din spitale, că după alegeri veţi avea un Guvern cu care să puteţi lucra, un Guvern sprijinit de o majoritate parlamentară. Aş vrea să vă întreb, domnule preşedinte, dacă în acest viitor Guvern cu care veţi putea lucra şi cu care promiteţi să rezolvaţi problemele românilor, îl vedeţi pe domnul Cătălin Predoiu în continuare în funcţia de ministru al Justiţiei. Şi dacă da, ce credeţi că îl recomandă pe dumnealui?
Iohannis: Personal, am fost un promotor al luptei anticorupţie din prima zi de mandat. Nu mi-am schimbat opinia şi voi rămâne aşa până în ultima zi de mandat. Eu cred că România are nevoie de luptă anticorupţie, de o luptă anticorupţie eficientă. De cu totul altă părere a fost şi este PSD-ul, care, timp de trei ani cât a stat la guvernare cu majoritate parlamentară, nu a făcut altceva decât să încerce să pună cizma pe gâtul Justiţiei. Au încercat să facă harcea-parcea toate Legile justiţiei. Parţial au reuşit, parţial i-am oprit. Însă, noi trebuie să reparăm tot ce s-a stricat, să reparăm legislaţia din domeniul Justiţiei, să intervenim cu măsuri clare, ferme, moderne, nu doar în a repara ce s-a stricat ci pentru a pune la punct o legislaţie coerentă, modernă, europeană, care ne scoate definitiv din zona statelor unde, câteodată, acum mai rar decât pe vremea PSD-ului, se mai poartă discuţia în jurul statului de drept.
În paranteze fie spus, aţi urmărit probabil că în ultima vreme, când se vorbeşte în UE despre state care au probleme cu statul de drept, România nu mai este o temă. Şi aici, avem evident, contribuţia celor şase milioane de români care au venit şi au votat la referendumul de anul trecut în sensul solicitat de mine. Demersul este unul lung şi poate să fie continuat doar cu o nouă majoritate solidă în Parlament fiindcă, după referendum, Legile justiţiei nu mai pot fi modificate prin tot felul de ordonanţe de urgenţă, aşa cum au făcut guvernele pesediste precum a-şi scăpa penalii.
Şi atunci, împreună cu ministrul Predoiu, am convenit din primăvară să înceapă să lucreze la un pachet de legi care vin să îmbunătăţească întreg cadrul legislativ. Esenţa acestui pachet a fost prezentată public acum o lună şi ceva. Este în dezbatere publică, este în dezbaterea asociaţiilor şi este în dezbaterea mediilor de specialitate. Iar după alegeri, aceste propuneri vor fi prelucrate de Guvern şi vor merge în Parlament pentru a da o nouă formă, un nou cadru întregului pachet.
Reporter: Vă vedeţi ducând lupta împotriva corupţiei cu domnul Cătălin Predoiu ministru al Justiţiei şi în viitorul Guvern?
Iohannis: Domnul Cătălin Predoiu a pregătit acest pachet legislativ, însă, cum alegerile sunt alegeri, nu cred că vă aşteptaţi de la mine să vă spun cine pe ce portofoliu îl văd, dar domnul ministru Predoiu a făcut o treabă bună până aici.